Πολιτική

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ο Μητσοτάκης για την πληρωμή Δεκεμβρίου

Το κοινωνικό μέρισμα 2019 θα δοθεί τελικά και από τη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο το κοινωνικό μέρισμα 2019 θα είναι διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές. Όπως όλα δείχνουν θα είναι σημαντικά χαμηλότερο. Δείτε τι σημαίνει για το κοινωνικό μέρισμα αυτό.

Όπως είναι γνωστό, μία μέρα μετά τον υπουργό οικονομικών και ο Πρωθυπουργός άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ένα κοινωνικό μέρισμα 2019.

Ωστόσο φαίνεται να κρύβεται μια δυσάρεστη έκπληξη για το κοινωνικό μέρισμα 2019 που θα δοθεί.

Το τελικό ποσό θα είναι εξαιρετικά μειωμένο, με τα σημερινά δεδομένα.

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι είτε θα το πάρουν λιγότεροι, είτε θα πάρουν πολλοί από ένα μικρό ποσό, που δεν θα έχει σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Ήδη μέσα στο 2019 έχει δοθεί ως «δώρο Πάσχα» τον περασμένο Μάιο, από την προηγούμενη κυβέρνηση, ένα βοήθημα προς τους συνταξιούχους που κόστισε περίπου 830 εκατ. ευρώ, το οποίο ονομάστηκε 13η σύνταξη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μαζί με τις μειώσεις του ΦΠΑ υιοθετήθηκε ένα πακέτο κόστους 1,1 δισ. ευρώ που δεν είχε υπολογιστεί για φέτος,

Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης έγινε μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ (το κόστος έφτασε τα 506 εκατ. ευρώ) αλλά και βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Το ποσό που θα δοθεί

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα επιδόματα και τα κοινωνικά μερίσματα αποκάλυψε στο Open TV ο Στέλιος Πέτσας

Στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος 7:00» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μεταξύ άλλων για το κοινωνικό μέρισμα 2019 αλλά και την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

Για το πλεόνασμα που φαίνεται να υπάρχει ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε ότι θα κατανεμηθεί στους ασθενέστερους με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.

Οπότε φαίνεται ότι το κοινωνικό μέρισμα 2019 θα περιοριστεί στα 300 εκατ. ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση, αν βρεθούν χρήματα να διπλασιαστεί και να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά είναι σαφώς μικρότερα από το κοινωνικό μέρισμα του 2018 και του 2017.

Έτσι είτε θα πάρουν λεφτά λιγότεροι, είτε θα είναι μειωμένα τα ποσά.

Το 2018 μοιράστηκαν 1,4 εκατ. νοικοκυριά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Πήραν από 200 έως 1.200 ευρώ για κοινωνικό μέρισμα.

Το 2017 το ποσό ήταν 250 ευρώ και  και έφτανε ως τα 1.350 ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα: Τι είπε ο Μητσοτάκης

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2019, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times» Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των πολιτών, προφανώς ως κοινωνικό μέρισμα.

«Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης θυμίζοντας ότι «ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπως για παράδειγμα η Γερμανία».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα άφησε ο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Επιπλέον, άφησε «παράθυρο» για πρόσθετα θετικά μέτρα τόσο φέτος όσο και το 2020, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο.

«Εάν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος απ’ αυτόν που εκτιμάμε σήμερα και κλείνουμε τον προϋπολογισμό του 2020, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

«Κάθε δύο μήνες όλο και αιφνιδιάζουμε»

O κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάθε δυο μήνες φέρνει εκπλήξεις και ερωτηθείς, εκ νέου, για το κοινωνικό μέρισμα είπε:

«Εάν τον Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί. Το πώς θα αξιοποιηθεί ο όποιος επιπλέον, εύχομαι, δημοσιονομικός χώρος προκύψει μέσα στο 2019, θα υπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό» τόνισε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΜΜΜ: Στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Πέμπτη
Ιωάννινα: Συνελήφθησαν Αλβανοί χρυσοθήρες στην Κόνιτσα
Chevron Right