Πολιτική

Κατρίνης: Αναθεωρητική δύναμη δεν είναι μόνο η Ρωσία στην παρούσα φάση, είναι και η Τουρκία

«Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί συνιστά απόλυτη πρόκληση για την ανοχή σε αναθεωρητικές πολιτικές αλλά και αποδεικνύει την έλλειψη σχεδίου απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις», διαμηνύει ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι εισβολή και κατοχή εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Και είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουν εταίροι και σύμμαχοι μας» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Οι δραματικές εξελίξεις με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν αμφισβητούν μόνο το ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας. Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί συνιστά απόλυτη πρόκληση για την ανοχή σε αναθεωρητικές πολιτικές αλλά και αποδεικνύει την έλλειψη σχεδίου απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις» υπογράμμισε ο Μιχάλης Κατρίνης για την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο κ. Πούτιν δεν αμφισβητεί απλά το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας, αλλά υλοποιεί μια αναθεωρητική πολιτική επαναχάραξης των συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας» πρόσθεσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην επίκαιρη επερώτηση που έχει καταθέσει το κόμμα του για τους αγρότες.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην Τουρκία ο Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε πως «αναθεωρητική δύναμη, όμως, δεν είναι μόνο η Ρωσία στην παρούσα φάση. Είναι και η Τουρκία. Και το έχει εκδηλώσει ξεκάθαρα». Σημειώνοντας πως «ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που το 2017, αναφερόμενος στη συνθήκη της Λωζάννης, είχε δηλώσει ότι “όταν αλλάζουν τα πάντα, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε”».

Για την στάση και την αντίδραση της Ευρώπης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως «η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό παίκτη στο γεωπολιτικό πεδίο, όσο δε διαθέτει και δεν εφαρμόζει κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Όσο υπάρχουν στενά και αποκλίνοντα συμφέροντα των κρατών-μελών της, όσο δεν προχωρά η πολιτική ένωση της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον Μιχ. Κατρίνη «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει οικονομικά τις χώρες-μέλη της και τις οικονομίες τους για να αντέξουν το βάρος των αυξήσεων στην ενέργεια. Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραπέμπει απλά το θέμα στην Επιτροπή και στο Eurogroup και δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες από την κυβέρνηση».

Επεσήμανε μάλιστα πως «δεν μπορεί εν μέσω αυτής της κρίσης να μας ζητείται μια δημοσιονομική περιστολή, δηλαδή διακοπή των οικονομικών ενισχύσεων, ούτε βέβαια και να προαναγγέλλεται άμεση επιστροφή των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι αδιανόητο να μην εξαιρεθούν όλες οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από τους στόχους του συμφώνου σταθερότητας για το έλλειμμα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα των κυρώσεων ο Μιχ. Κατρίνης υποστήριξε πως «οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν για τη Ρωσία αποδείχθηκαν πολύ ηπιότερες από αυτές που θα ανάγκαζαν τον κ. Πούτιν να ανακρούσει πρύμναν και να αποδεχθεί το δρόμο της διπλωματίας». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Για την επιθετικότητα της Τουρκίας και τις προκλητικές και επεκτατικές της κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, βέβαια, δεν υπήρξαν ούτε κατ’ επίφαση κυρώσεις. Είναι καιρός η Δύση και η διεθνής κοινότητα να αντιληφθούν ότι η ενιαία στάση προϋποθέτει ενιαίους κανόνες και ενιαία αντιμετώπιση».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ουκρανοί πολίτες αναχωρούν από την Ελλάδα για να πάνε να πολεμήσουν
Λαβρόφ σε Κίεβο: Πρώτα παραδοθείτε – Η Μόσχα δεν συνομιλεί με το καθεστώς Ζελένσκι
Chevron Right