Οι φράσεις των Ελλήνων πολιτικών που έχουν μείνει για τα καλά στο «βιβλίο» της ιστορίας της χώρας δεν είναι πολλές. Το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» αναμφίβολα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών. Η φράση αυτή βγήκε από το στόμα του Ανδρέα Παπανδρέου τον Απρίλιο του 1989, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Περιστέρι.
Μετά από μια 8ετία στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ δεν βρισκόταν στα καλύτερά του. Από τη μία η πορεία της οικονομίας κι από την άλλη το σκάνδαλο Κοσκωτά είχαν προκαλέσει μεγάλη φθορά στο κυβερνών, τότε, κόμμα που έβλεπε την ήττα στις επερχόμενες εκλογές – όπως και συνέβη – να έρχεται.
Το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» έμεινε στην ιστορία ως «συνώνυμο» αλόγιστης σπατάλης και δημοσιονομικής εκτροπής. Τότε θεωρήθηκε το σύνθημα για το τέλος της τριετούς λιτότητας, υπό τον τίτλο «Σταθεροποιητικό πρόγραμμα της οικονομίας».
Η φράση αυτή αφορούσε όντως στην οικονομία ή τελικά ο Ανδρέας Παπανδρέου εννοούσε κάτι άλλο; Ο Δημήτρης Τσοβόλας έχει μιλήσει αρκετές φορές γι’ αυτή την περιβόητη φράση, διαψεύδοντας ότι είχε σχέση με παροχές.
Ο γνωστός πολιτικός έχει πει ότι η προτροπή του Ανδρέα να «τα δώσει όλα» δεν είχε καμία σχέση με παροχές, αλλά με τη μάχη για τη δικαίωση της παράταξης σε ό,τι αφορούσε στο σκάνδαλο Κοσκωτά.
«Ο Παπανδρέου άκουγε τους συγκεντρωμένους να επαναλαμβάνουν ρυθμικά το όνομά μου. Ήμουν δημοφιλής γιατί έδινα μάχη κατά της σκευωρίας για την εμπλοκή μας στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο Ανδρέας συνήθιζε να διαλέγεται με τον λαό στις συγκεντρώσεις και μόλις άκουσε το όνομα “Τσοβόλας”, απάντησε “Τσοβόλα δώσ’ τα όλα”, εννοώντας ότι πρέπει να τα δώσουμε όλα στη μάχη για την αλήθεια», είχε πει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Για να τεκμηριώσει, μάλιστα, τον ισχυρισμό του, είχε τονίσει ότι δεν έγινε καμία παροχή το πρώτο εξάμηνο του ’89 – το διάστημα δηλαδή από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή έως και τις εκλογές του Ιουνίου – και ότι η αύξηση δαπανών περιορίστηκε στο 14%, παρά την πρόβλεψη για 18%.
«Δεν έδωσα δραχμή το 1989. Αν βρει κάποιος μια απόφασή μου που να δείχνει ότι έκανα οποιαδήποτε παροχή το πρώτο εξάμηνο του 1989 θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη. Αρνήθηκα να υπογράψω αυξήσεις στα μισθολόγια των στρατιωτικών και των αστυνομικών, διότι δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Ορισμένοι με αποκαλούσαν «τσιγκούνη Ηπειρώτη». Αυτός που τα «έδωσε όλα» ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, που με διαδέχτηκε στο υπουργείο Οικονομικών, όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση Τζαννετάκη. Ξεκινώντας από την υπογραφή των αυξήσεων στους στρατιωτικούς και στους αστυνομικούς».