«Η υφήλιος παρακολουθεί με δέος τις δραματικές εξελίξεις. Θα πρέπει να είναι κατανοητό το πόσο σημαντικές για τη χώρα μας είναι οι εξελίξεις αυτές, όπως και για τη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας, των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στην στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για τον κίνδυνο, όπως είπε, αξιοποίησης των εξελίξεων από άλλους αναθεωρητικούς ηγέτες. «Ηγέτες με αναθεωρητικές ορέξεις θα αξιοποιήσουν είτε τη νίκη είτε την ανοχή για τις πράξεις του Πούτιν απέναντι στην Ουκρανία. Το λέω αυτό για όσους και στη χώρα μας θαυμάζουν τη “μαγκιά” αυτών των κινήσεων. Θα θεωρηθεί ότι ο τύπος του αυταρχικού ηγέτη είναι το πετυχημένο πρότυπο της εποχής μας, υπονομεύοντας έτσι και έναν πολιτισμό δημοκρατίας και δικαίου, που με κόπο σφυρηλατούμε βήμα-βήμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός στην παρέμβαση του στην Βουλή στην συζήτηση της επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για τον αγροτικό κόσμο.
Υποστήριξε πως βρισκόμαστε μπροστά σε «έναν πόλεμο παραλογισμού», τονίζοντας ότι «η εισβολή αυτή αποτελεί και προσβολή και ανυπολόγιστο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και υπονομεύει κάθε αρχή διεθνούς δικαίου».
Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε γιε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής λέγοντας πως «είναι απολύτως απαραίτητες πρωτοβουλίες της Ελλάδος που θα την καθιστούν στις διαπραγματεύσεις ουσιαστικό συνδιαμορφωτή των νέων πολιτικών, για να μη μείνουμε οι ίδιοι πίσω με θύμα το εισόδημα και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών».
Αναφερόμενος στις αλλαγές που θα επιφέρει η σημερινή κατάσταση ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «όλοι θα πονέσουμε. Η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες αλλαγές πολιτικής, σίγουρα στην Ευρώπη και όχι μόνο».
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου «οι βραχυπρόθεσμες εξελίσσονται ήδη με βάση τις κυρώσεις που στόχο έχουν να αναχαιτίσουν ή ακόμα να αντιστρέψουν τις κινήσεις του Πούτιν. Οι μακροπρόθεσμες θα αφορούν κυρίως το ποια θα είναι η αμυντική πολιτική της ΕΕ, ποσό θα προχωρήσει η βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης, όπως οι πολιτικές που καθιστούν λιγότερο εξαρτημένη ενεργειακά την Ευρώπη, αλλά και για άλλες ζωτικές ανάγκες, όπως της υγείας, της ψηφιακής προστασίας από κυβερνοπόλεμο και βέβαια της διατροφικής ασφάλειας». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Επειδή ακριβώς, μια άλλη Ευρώπη θα αναδειχθεί από αυτήν τη σύγκρουση, είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να μην είναι παρατηρητής ή απλά υποστηρικτής των επιλογών της ΕΕ».