Στο νοσοκομείο μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποβλήθηκε σε εξετάσεις καθώς εμφάνισε συμπτώματα βαρέως κρυολογήματος. Αφού του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, ο κ. Δένδιας επέστρεψε σπίτι του.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρευρέθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα στο δείπνο που παρατέθηκε από τον πρωθυπουργό στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.
Όλα τα τεστ στα οποία έχει υποβληθεί ο κ. Δένδιας ήταν αρνητικά στο ενδεχόμενο να νοσεί με Covid-19, ωστόσο είχε εμφανίσει πυρετό.
Σε πολύ θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν και οι δηλώσεις των ΥΠΕΞ
Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, και αυτό αντικατοπτρίζει την υψηλή προτεραιότητα που δίνουν ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και της κατ’ ιδίας συνάντησής τους, στην Αθήνα.
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον ελληνικό λαό για την άμεση και σημαντική βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας.
Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.
Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλαδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Στη συνέχεια ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας,.
«Από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρυσι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή» υπογράμμισε.