Πολιτική

Πέτσας και Συρίγος «αδειάζουν» Βορίδη για την Αγιά Σοφιά

Ο Στέλιος Πέτσας και ο Άγγελος Συρίγος εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους, σχετικά με την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη για την Αγία Σοφία.

Οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη για την Αγία Σοφία βρίσκουν αντίθετους, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελου Συρίγου.

Χαρακτηριστικά και οι δύο άνδρες εξέφρασαν την διαφωνία τους, με την δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την μετατροπή του μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη σε μουσείο Γενοκτονίας Ελληνισμού.

Μάλιστα, ο κ. Συρίγος έδωσε συνέντευξη στο Κόκκινο και τόνισε πως «δεν πρόκειται να ενοχληθεί η Τουρκία του Ερντογάν αν μετατρέψουμε το σπίτι του Κεμάλ σε οτιδήποτε».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την «ανάγκη λήψης αντίμετρων και όχι αντιποίνων».

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε σχετική ερώτηση για τις δηλώσεις Βορίδη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν εξετάζει αντίποινα στην Τουρκία για την Αγία Σοφία.

Αντιθέτως επιθυμεί να δοθεί οικουμενική διάσταση στις αντιδράσεις για τη μετατροπή της σε τέμενος.

Έτσι, είπε πως «το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι Παγκόσμιο και όχι ελληνοτουρκικό. Κι εμείς εργαζόμαστε όχι σε επίπεδο αντιποίνων αλλά οικουμενικής καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας».

Οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Real fm και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, εκφράζοντας την άποψη του για το θέμα της Αγίας Σοφίας.
Ο ίδιος πρότεινε πως η Ελλάδα ως αντίποινα, πρέπει να μετατρέψει το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, σε μουσείο Γενοκτονίας Ελληνισμού.

Έτσι, σημείωσε ότι «το αν είναι εφικτή λόγω κυριότητας η πρόταση για μετατροπή του μουσείου σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του Ελληνισμού, η κυριότητα πάντοτε σε αυτά τα ζητήματα είναι ένα θέμα, απαιτούνται και άδειες για την ίδρυση ιδιωτικών μουσείων. Επομένως αν θέλει κάποιος να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και είναι κράτος και έχει όρεξη να επιβάλλει κυρώσεις σε αυτή την κατεύθυνση, είναι προφανές ότι μπορεί να το κάνει».

«Άρα αυτοί που έσπευσαν να ανακαλύψουν νομικά κωλύματα στα θέματα της ιδιοκτησίας και σε άλλα θέματα σε αυτή την ιδέα, ας το πω έτσι, θα ήθελα να είναι εξίσου νομιμόφρονες και να φροντίζουν τα θέματα με τέτοια νομική επιμέλεια και σε άλλα ζητήματα, όταν πλέον ευθέως αντιτίθενται σε νόμους. Αυτοί που έκαναν όλη αυτή την κριτική, είναι πολύ υπάκουοι στα ζητήματα νομιμότητας όταν αφορούν θέματα να μη θιγεί η Τουρκία, αλλά καθόλου υπάκουοι όταν έχουμε να εφαρμόσουμε στο εσωτερικό τη νομιμότητα», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Το λέω για την βαθιά αντίφαση που περιέχει αυτή η κριτική. Το δεύτερο που άκουσα είναι ότι υπάρχει μια σύγκρουση, Κεμαλιστών ας το πω και Οθωμανικών, τους οποίους εκπροσωπεί ο Ερντογάν. Εκείνο που έχει σημασία εδώ, γιατί ξαφνικά θα αναδείξουμε σε φιλέλληνα τον Κεμάλ Ατατούρκ, έχουμε μπερδευτεί λίγο στην Ελλάδα, το έχουμε μπερδέψει το πράγμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός: Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη με τα νέα κρούσματα
«Τουρισμός για όλους»: Ρεκόρ αιτήσεων – Πότε θα ανακοινωθούν οι δικαιούχοι
Chevron Right