«Η πρόθεσή μας να επεκταθεί το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στους εκλογείς του εξωτερικού είχε εκφρασθεί για όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και αυτό έγινε όταν το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 230 ψήφους, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα», είπε ο Παύλος Μαρινάκης για την τροπολογία που κατέθεσε χθες η Νίκη Κεραμέως για επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές.
Σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για αιφνιδιασμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «προϋπήρξε εκτενής διαβούλευση για την επιστολική ψήφο για τα τεχνικά ζητήματα και το αδιάβλητο της διαδικασίας, επίσης έρχεται σε έναν ουδέτερο χρόνο και η τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή της συζήτησης. Επιτέλους, συμφωνούμε ότι η επιστολική ψήφος είναι καλό για τους κατοίκους του εξωτερικού και είδαμε ότι βρέθηκε η πλειοψηφία των 200 ψήφων. Γιατί να χαθεί η ευκαιρία;»
Για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε να κάνουμε πράξη τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και δεν έχουν κομματικό πρόσημο. Όταν πιστεύεις στην επιστολική ψήφο την πιστεύεις συνολικά. Το πρώτο βήμα είναι οι ευρωεκλογές και το δεύτερο οι εθνικές για τους εκλογείς του εξωτερικού».
Εντός της εβδομάδας το υπουργικό, αναβάλλεται το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εντός της εβδομάδας μετά τη σημερινή αναβολή λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ δεν θα γίνει το ταξίδι στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών
Για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις αντιδράσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος, ο κ Μαρινάκης είπε ότι «Έχουμε μια σημαντική συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου, το μηνιαίο, με κορυφαία παρέμβαση για μένα ο χάρτης δικαστηρίων, ένα εκ των θεμάτων που θα συζητηθούν. Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι ζήτημα δικαιωμάτων και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι όσοι συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση. Δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε τη στάση ενός βουλευτή καταρχάς, θα δούμε πρώτα πως θα τοποθετηθούν οι υπουργοί μετά την αρχική εισήγηση, ποια θα είναι η στάση. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού ποιος είναι ικανός να είναι στο υπουργικό συμβούλιο. Προσωπικά θεωρώ ότι όταν συμμετέχεις σε ένα σύνολο, στηρίζεις τις αποφάσεις».
Για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας
Για την αντίδραση της Εκκλησίας απάντησε «απόλυτος σεβασμός στην Εκκλησία που διαχρονικά είχε μία στάση διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Είναι σεβαστές οι απόψεις της. Εμείς εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας με το οποίο έχουμε εκλεγεί από τους Έλληνες πολίτες με ένα ποσοστό μεγαλύτερο από τις προηγούμενες φορές παρά τα δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων. Υπάρχει εκτελεστική και νομοθετική εξουσία».