Πολιτική

Ο Τζόκερ έφερε χάος στην Ελλάδα

Ο «Τζόκερ» προκαλεί «χάος»: Αντιδράσεις για την έφοδο της αστυνομίας, «αδειάσματα» μεταξύ υπαλλήλων – κυβέρνησης – ΕΛ.ΑΣ. και κόντρα Χρυσοχοΐδη – Τσίπρα. Αιχμές κατά της κυβέρνησης και από το ΚΙΝΑΛ 

Περιπλέκεται η πρωτοφανής υπόθεση με τις αστυνομικές εφόδους σε δύο κινηματογραφικές αίθουσες που προέβαλαν την ταινία «Τζόκερ», υπό το φως νεότερων πληροφοριών, ενώ έδωσε λαβές και για πολιτικές κόντρες.

Το πρώτο από τα δύο περιστατικά που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στα Village στο Mall Αμαρουσίου, όπου οι αστυνομικοί που μπήκαν στην αίθουσα απομάκρυναν επτά ανήλικα παιδιά, που προσήχθησαν στο παρακείμενο Α.Τ., ενώ προσήχθη και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. της περιοχής, όπου κλήθηκαν οι γονείς τους και τα παρέλαβαν. Παράλληλα, σε βάρος του υπεύθυνου σχηματίστηκε δικογραφία και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Στο δεύτερο περιστατικό, που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον κινηματογράφο «Αελλώ» επί της λεωφόρου Πατησίων, οι αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν στον κινηματογράφο, έπειτα από καταγγελίες υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού που ήταν επί τόπου. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε μάλιστα ρεπορτάζ του ΑΠΕ. Οι αστυνομικοί εδώ έκαναν μια καταγραφή συμβάντος και δεν προχώρησαν σε προσαγωγές.

Καταγγελίες ή εισαγγελική εντολή;

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το ποιος έδωσε τις εντολές για τις παραπάνω ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. στους κινηματογράφους που αναφέρθηκαν.

«Καταδικαζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης. Με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις ασφαλείας σε παιδιά και τις οικογένειές τους» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία εμφανίστηκε ενοχλημένη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, η κυρία Μενδώνη εξέφρασε την ενόχλησή της για τα προβλήματα που δημιουργούνται από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά. «Με ενοχλεί αφάνταστα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και τις οικογένειες τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Δυο γυναίκες που είναι μέλη της επιτροπής που γνωμοδοτούν για τις ταινίες υπερέβησαν των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι φωνάζεις δυνάμεις καταστολής-υπάρχουν και άλλοι τρόποι», είπε η κυρία Μενδώνη, υπογραμμίζοντας ότι «για την ώρα διενεργείται ΕΔΕ».

Παράλληλα, η κυρία Μενδώνη κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος: «Η επιχείρηση που γίνεται από την αντιπολίτευση να μεγαλοποιήσει το θέμα παραπέμποντας σε σκοτεινές εποχές τιυ παρελθόντος είναι ατυχής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, ο γενικός διευθυντής σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Μάριος Κωστάκης, δήλωσε πως «η καταγγελία για την παρουσία ανηλίκων σε αίθουσες όπου παιζόταν το Joker έγινε από άνθρωπο εταιρείας διανομής ταινιών απευθείας στην υπάλληλο της γνωμοδοτικης επιτροπής που ειδοποίησε την αστυνομία».

Ωστόσο, νωρίτερα, η μία υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού που μετέβη στα σινεμά έδωσε τη δική της διάσταση στην υπόθεση, εκθέτοντας το υπουργείο, που ισχυρίζεται πως δεν γνώριζε για τις συγκεκριμένες ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπάλληλος στο Μαρούσι ισχυρίστηκε πως ενεργεί εκ μέρους της προϊσταμένης της επιτροπής για την καταλληλότητα των ταινιών. Όπως είπε, όλα ξεκίνησαν όταν πολίτες κατήγγειλαν ότι ανήλικοι παρακολουθούν σε διάφορα σινεμά της Αττικής την ταινία «Τζόκερ», της οποίας η προβολή απαγορεύεται σε παιδιά. Στη συνέχεια, όπως φέρεται να υποστήριξε η υπάλληλος, το Τμήμα στο οποίο ανήκει ήρθε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως» για να γίνουν έλεγχοι. Έτσι, η ίδια αποφάσισε να πάει σε δύο κινηματογράφους, στο Μαρούσι και στα Πατήσια, και να κάνει ελέγχους.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ανήκει στην Επιτροπή Γνωμοδοτικών Επιτροπών για την καταλληλότητα των κινηματογραφικών έργων, μετέβη και η ίδια στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα μαζί με τους προσαχθέντες, γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία ήταν οργανωμένη και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του τμήματός της και του εισαγγελέα.

Η τοποθέτηση της αστυνομίας

Το βράδυ της Κυριακής, όταν άρχισε να αναδεικνύεται το θέμα των ελέγχων σε κινηματογράφους για το Joker, μέσω των social media, υπήρξε σημαντικός αριθμός αναρτήσεων που αναφέρθησαν στην παρουσία ΕΚΑΜ στη διάρκεια των εν λόγω επιχειρήσεων.

Η Aστυνομία σε ανακοίνωση της διέψευσε σήμερα τις αναφορές αυτές: «Ανακοινώνεται ότι χθες (Κυριακή, 20-10-2019) και προχθές (Σάββατο, 19-10-2019), μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών».

«Αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ..

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., η ενέργεια των αστυνομικών έγινε κατόπιν κλήσεων στην Άμεση Δράση και επώνυμων καταγγελιών από δύο γυναίκες που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και είπαν ότι υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγκεκριμένος αξιωματικός, και στις δύο περιπτώσεις τηλεφώνησαν δύο διαφορετικές γυναίκες, προκειμένου να καταγγείλουν την είσοδο ανηλίκων στους κινηματογράφους, οι οποίες παρέμειναν στο σημείο και κατηύθυναν τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων που πήγαν, ως όφειλαν, για να ελέγξουν την καταγγελία.

Νόμος του 1937

Μιλώντας στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6 ο γενικός γραμματέας του σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, σημείωσε πως ο νόμος που εφαρμόστηκε είναι του 1937. «Δεν μας άρεσε η εικόνα, εμείς θέλουμε τα παιδιά να αγαπάνε την αστυνομία» είπε ο κ. Μαυροειδάκος και επικαλούμενος την προσωπική του εμπειρία – καθώς είδε την ταινία μαζί με τον γιό του ηλικίας 15 ετών – σε άλλους κινηματογράφους η ταινία έχει σήμανση ακατάλληλη κάτω των 18 ετών και σε άλλους ακατάλληλη για τους κάτω των 15.

«Εμείς κάνουμε τεράστιο αγώνα για να φέρουμε τα παιδιά δίπλα μας. Εμείς θέλουμε να εξυπηρετούμε τους πολίτες μόνο σε ένα κόμμάτι, αυτό της εγκληματικότητας.

Μας φορτώνουν με πάρεργα που είναι στα όρια του νόμου και της παρανομίας. Δεν θέλουμε να είμαστε σε αυτά», κατέληξε.

Κόντρα Χρυσοχοΐδη – Τσίπρα για τον «Joker»

Παράλληλα, οι αστυνομικές έφοδοι στους κινηματογράφους πυροδότησαν σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Αφορμή στάθηκε το καυστικό σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Instagram, όπου ανήρτησε μια φωτογραφία που δείχνει τον κ. Χρυσοχοΐδη να κυνηγά τον Joker.

«Πού να φανταστώ ότι η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει τη τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του ’60, ίσως και ακόμη πιο πίσω… Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης. Όχι παίζουμε», σημείωνε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Το περασμένο Σάββατο πήγα σινεμά, ευτυχώς στον κινηματογράφο Αθήναιον και όχι στο ΑΕΛΛΩ. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, κυρίως από νέα παιδιά, παρακολούθησα την ταινία που σπάει ταμεία σε Ευρώπη και Αμερική, το “Τζόκερ”. Στο τέλος της ταινίας αυθόρμητα η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για κινηματογραφικό θέαμα. Πέραν της μοναδικής ερμηνείας του Χοακίν Φίνιξ, η ταινία καταπιάνεται με δυο πολύ καυτά κοινωνικά ζητήματα. Την ψυχική νόσο και το μπούλινγκ απέναντι στους ασθενείς και ταυτόχρονα τη συστημική ταξική αδικία. Την αδικία που γεννά το ταξικό μίσος και κάποια στιγμή την εξέγερση των από κάτω, σε ένα καλοδουλεμένο κοινωνικό οικονομικό και μιντιακό σύστημα, που παρά τη συντονισμένη προσπάθειά του να παράξει κοινωνικό αυτοματισμό και συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που ελέγχει, κάποια στιγμή χάνει τον έλεγχο. Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο, είχα την αίσθηση ότι μετά από πολύ καιρό το Hollywood φτιάχνει, ίσως άθελά του, μια δυνατή ταινία με έντονο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα πολιτικό περιεχόμενο. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να το κραυγάζει, χωρίς να σε παίρνει από το χέρι για να σου υποδείξει το μήνυμα. Που να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει την τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του ’60, ίσως και ακόμη πιο πίσω… Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης. Όχι παίζουμε. ΥΓ: Η φωτογραφία προφανώς αποτελεί φωτομοντάζ των δημιουργών του διαδικτύου. Εμπνευσμένη θα έλεγα…#joker

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexis Tsipras, Αλέξης Τσίπρας (@alexistsipras) στις

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντιδράση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος σε μια αιχμηρή ανακοίνωση μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τις καταγγελίες «στα όρια της φαιδρότητας» και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «επίδειξη φτήνιας πολιτικής και ψεύτικης ευαισθησίας». «Ξεσκεπάζεται η ψεύτικη η ευαισθησία από τα ίδια του τα τελευταία λόγια, μιας και μόνο ο δικός μου στιγματισμός τον ενδιαφέρει. Είναι φτηνό, ενδεικτικό της αισθητικής και πολιτικής του ρηχότητας να συνοδεύει την ανάρτηση με δική μου φωτογραφία μονταρισμένη ως διώκτη του Τζόκερ. Από ότι έχω ακούσει και διαβάσει τη δολοφονία χαρακτήρων, ανάμεσα σε άλλα, καταδικάζει η ταινία. Την είδε και πάλι δεν κατάλαβε ο Α. Τσίπρας», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας επίσης ότι θα πάει απόψε να… δει την ταινία «Joker» με τον 15χρονο γιο του!

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση τσίρκο

Θέση για το ζήτημα που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις πήρε με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης.

«Από το πρωί το πανελλήνιο παρακολουθεί την Υπουργό Πολιτισμού να τσακώνεται σε ζωντανή μετάδοση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το ποιος θα πάρει το φιάσκο του “Τζόκερ” στα χέρια του. Η κα Μενδώνη μέμφεται την ΕΛ.ΑΣ και διατάσσει ΕΔΕ για τους υπαλλήλους του υπουργείου της. Η ΕΛ.ΑΣ αδειάζει την κα Μενδώνη και αποκαλύπτει ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού που έκαναν τις καταγγελίες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης πετά το μπαλάκι των ευθυνών στην κα Μενδώνη και σαρκάζεται και την ΕΛ.ΑΣ, τονίζοντας ότι θα πάει να δει την ταινία με τον ανήλικο γιο του», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεχίζει:

«Και τώρα με γελοίες διαρροές προσπαθούν να πείσουν ότι τους φταίει, ποιος άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τους φταίει δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο “Τζόκερ” αλλά η κυβέρνηση-τσίρκο με πολλούς γελωτοποιούς και ακόμη περισσότερους ακροβάτες».

Αιχμές και δηκτικά σχόλια από ΚΙΝΑΛ και Καμίνη

Με αιχμές σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής την αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για τις καταγγελίες των δυο κυριών υπαλλήλων του Υπουργείου για την παρακολούθηση από ανήλικους της ταινίας Joker. «Από τη φημολογία για fake news περάσαμε στην οργή της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού. Όμως ακόμη και ο υπερβάλλων ζήλος υπηρεσιακών παραγόντων έχει άμεση σχέση με μια περιρρέουσα πολιτική αντίληψη, που μετατρέπει την Ελληνική Αστυνομία ξανά σε χωροφυλακή», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου στην οποία προσθέτει:«Από τις δήθεν μεταρρυθμίσεις, στην επιστροφή στο χθες. Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται πολλές παρτίδες για να βγάλει τζόκερ…».

Παράλληλα ο αρμόδιος στη Κ.Ο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, σε δήλωσή του συστήνει στις ηγεσίες των δύο Υπουργείων σοβαρότητα και εγκράτεια και καλύτερο έλεγχο των υπηρεσιών που εποπτεύουν. «Ο υπερβάλλων ζήλος δύο – κατά τα φαινόμενα αναρμόδιων – υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και η προθυμία της Ελληνικής Αστυνομίας να εξαντλήσει την αυστηρότητά της για κάποιες καταγγελίες ελάσσονος σημασίας οδήγησαν σε τραγελαφικές εικόνες μέσα στο Σαββατοκύριακο, με αστυνομικούς να κάνουν ελέγχους σε κινηματογράφους και να σέρνουν ανήλικα παιδιά στα αστυνομικά τμήματα. Πρακτικές φύσει και θέσει συντηρητικές και προβληματικές για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έχει επιλέξει να επιβάλλει το νόμο», ανέφερε ο κ. Καμίνης.

Η καταγγελία του «Εαλλώ»

Τη στιγμή της εφόδου των αστυνομικών στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ, όπου προβαλόταν η ταινία «Τζόκερ» περιγράφει από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης, Παναγιώτης Τσακαλάκης.

«Θέλουν να μας κάνε καμιά πενηνταριά χρόνια πίσω […] Μπήκαν μέσα, τρομοκρατήθηκε ο κόσμος» δηλώνει ο κ. Τσακαλάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm. «Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει κριθεί κατάλληλο από τις ηλικίες 12, 14 και 15 χρονών. Στην Ελλάδα κρίθηκε από 18. Εμείς στο ταμπλό μας και στο ταμείο μας γράφουμε ότι είναι από 18, το λέμε και στους πελάτες μας. Ο νόμος μας υποχρεώνει να έχουμε τη σήμανση. Το 12χρονο δεν μπαίνει μέσα, μιλάμε για παιδιά 17 και 16 ετών που δεν φαίνονται, τους ζητάς ταυτότητα και σου λένε δεν την έχω μαζί μου. Τι να κάνουμε εμείς; Τη στιγμή που είναι μαζί με τους γονείς τους, τι πρέπει να κάνουμε, να μαλώσουμε με τους γονείς;», είπε χαρακτηριστικά με αφορμή την χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας στον κινηματογράφο.

«Έφεραν 50 αστυνομικούς για να ελέγξουν ένα ανήλικο; Στο ΑΕΛΛΩ ήρθαν μία μηχανή της αστυνομίας με δύο άτομα, μετά άλλες 15 μηχανές με δύο άτομα και ένα περιπολικό. Μπήκαν μέσα, τρομοκρατήθηκε ο κόσμος. Υπήρχαν και μικρά παιδιά που έβλεπαν άλλα έργα και έβλεπαν τα πιστόλια και τα κουμπούρια να μπαινοβγαίνουν στους κινηματογράφους» τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείς αν οι αστυνομικοί του είπαν σταμάτησε την προβολή και άναψε τα φώτα, ο κ. Τσακαλάκης απάντησε καταφατικά. «Φυσικά, εκτός διαλείμματος».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η Γκαγκάκη απαντά στην Χρηστίδου: «Μεγαλύτερο λάθος δεν υπήρχε»
«Όχι» σε πράσινο φόρο για την κλιματική αλλαγή από το υπουργείο Οικονομικών
Chevron Right