Πολιτική

«Πρωτοβουλία Ώρα 0»: Η δημοκρατική εκτροπή δεν πρέπει να περάσει

«Υποκλοπές: Ώρα Μηδέν για τη Δημοκρατία» από την «Πρωτοβουλία Ώρα 0» για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Το καθεστώς των ανεξέλεγκτων παρακολουθήσεων, η αντικειμενική και αμετάθετη ευθύνη που έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η δημοκρατική εκτροπή που δεν πρέπει να περάσει και η παραίτηση του πρωθυπουργού αναλαμβάνοντας την ευθύνη για αυτή την εκτροπή καθώς επίσης η διελεύκανση και απόδοση όλων των πολιτικών και ποινικών ευθυνών συνιστούν τον καμβά των τοποθετήσεων στην συνέντευξη τύπου με θέμα «Υποκλοπές: Ώρα Μηδέν για τη Δημοκρατία» που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία Ώρα 0» για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, ο Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Ελίζα Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος Inside story, η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγος Orlando LGBT+ και η συντονίστρια της συνέντευξης τύπου Αθηνά Σκουλαρίκη, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης.

Για αντισυνταγματικές πρακτικές με ευθύνη της κυβέρνησης μίλησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης στην τοποθέτηση του. Μίλησε για προσχηματική ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Τι απομένει τελικά όταν οι θεσμοί υπολειτουργούν, όταν τα θεσμικά αντίβαρα δεν είναι αποτελεσματικά; Είναι πολύ σημαντικό οι ίδιοι οι πολίτες, η κοινωνία των πολιτών, αυτό που γίνεται όπως και εδώ με αυτή την Πρωτοβουλία, παίρνουν θέση και προσπαθούν να αποτρέψουν αυτό το οποίο αποκαλούμε, συνταγματικό μυθριδατισμό, δηλαδή την προσπάθεια να εξοικειωθεί και να αδιαφορήσει η κοινωνία μπροστά στις σοβαρές παραβιάσεις του δημοκρατικού κράτους-δικαίου. Είναι δηλαδή αυτός ο συνταγματικός μιθριδατισμός μια διαρκής διολίσθηση προς αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές πρακτικές και εκτροπές που επιχειρείται να εκληφθούν από την κοινωνία σαν να μην συμβαίνει τίποτα σημαντικό».

Τόνισε ακόμα πως «είδαμε να παραβιάζεται στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Κανονισμός της Βουλής, το άρθρο 43Α που προβλέπει ειδική διαδικασία για τον έλεγχο της ΕΥΠ με μυστικότητα, με απόρρητο το οποίο δεσμεύει τους βουλευτές οι οποίοι μετέχουν στην Επιτροπή ακόμα και μετά τη λήξη της θητείας τους και παρόλα αυτά διαπιστώνουμε ότι τα πρόσωπα τα οποία κλήθηκαν σε ακρόαση αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις. Εδώ λοιπόν είναι μία σαφής μεθόδευση για να μην μπορέσει η Βουλή να ασκήσει το ελεγκτικό έργο, το οποίο της απονέμει και το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής».

Αναφερόμενος στις Ανεξάρτητες Αρχές, σημείωσε πως αν και υπάρχουν πρόσωπα ικανά όπως ο Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ, είναι υποστελεχωμένες. «Γιατί δεν έχει δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό αρχείο των διατάξεων άρσης απορρήτου της ΕΥΠ, όπως έχει ζητήσει η ΑΔΑΕ; Γιατί ερωτήματα μέναν αναπάντητα; Γιατί δεν δίνεται το δικαίωμα στην ΑΔΑΕ να διαπιστώσει αν δικαιολογούνται οι λόγοι παρακολούθησης; Γιατί αφαιρέθηκε πέρυσι από την ΑΔΑΕ η δυνατότητα να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους;» ανέφερε.

Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης μίλησε για μια «οριακή στιγμή» κατά την οποία χρειάζεται να ακουστεί το «ως εδώ» των δημοκρατικών πολιτών. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που λέει όλα στο φως αλλά από την άλλη δίνει εντολή στα στελέχη του να επικαλεστούν ρήτρα απορρήτου στην Θεσμών και Διαφάνειας υποστήριξε, σημειώνοντας ακόμα για την υπόθεση των υποκλοπών πως όσα είναι απόρρητα για τους πολίτες, δεν είναι απόρρητα για τους οικονομικά ισχυρούς και τους ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας με ότι αυτό σημαίνει για το πολιτικό παιχνίδι.

«Θελουμε να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Ο Κ. Ντογιακος θα έπρεπε να σπεύσει να συσχετίσει όλες τις δικογραφίες και να διερευνήσει το σκάνδαλο στην ουσία του» είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης και πρόσθεσε: «Υπάρχει η εταιρεία που λειτουργεί και εμπορεύεται το Predator και κανείς δεν της έχει χτυπήσει την πόρτα. Η ΑΔΑΕ έχει ελεγκτικό ρόλο και μπορεί να πάει και να κατάσχει έγγραφα. Πρέπει να το κάνει. Να πάει στους ιδιώτες παρόχους και να ζητήσει τα στοιχεία των υπολοίπων παρακολουθούμενων πολιτών».

Ο Νίκος Μαραντζίδης μίλησε χαρακτηριστικά για την υπονόμευση της «γενέθλιας», όπως είπε, συμφωνίας της μεταπολίτευσης που έλεγε πως ο πολιτικός αντίπαλος δεν μπορεί να είναι εσωτερικός εχθρός. «Είναι θεμελιώδους σημασίας αυτή η συμφωνία» είπε ο Νίκος Μαραντζίδης καθώς «δένεται Συνταγματικά, αξιακά και ηθικά. Αυτό το συμφωνήσαμε από το 1974 και μετά», είπε, υποστηρίζοντας πως έχει παραβιαστεί ένας σημαντικός κανόνας του πολιτικού παιχνιδιού.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των παρακολουθήσεων σημείωσε πως «όλο αυτό εμπεριέχει μια κουλτούρα «Η ζωή των άλλων»». Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η κατάσταση μας δείχνει ότι ο πολίτης παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και «αυτό θίγει μια συλλογική αξιοπρέπεια και συνθέτει την απάντηση στο ερώτημα γιατί μας αφορά το θέμα», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας απάντηση στο ερώτημα που έθεσε στην έναρξη της παρέμβασης του: «Γιατί ένα μήνα τώρα η κοινή γνώμη δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον; Γιατί η κοινή γνώμη δεν συνεμορφώθην με άλλα θέματα και συνεχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για τις παρακολουθήσεις;». Υπογράμμισε μάλιστα πως «απέναντι στην στρατηγική των ψεμάτων η κοινή γνώμη εξακολουθεί να δείχνει ενδιαφέρον».

Από την πλευρά της η Ελίζα Τριαντάφυλλου, δημοσιογράφος του Inside Story, τόνισε πως «έχει εξαφανιστεί το τελευταίο διάστημα από την συζήτηση Κουκάκης και Predator», κάνοντας λόγο για «ένα τελείως παράνομο λογισμικό» και αναφέροντας πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι να το έχει κάποιος χωρίς να το έχει αγοράσει, outsourcing. «Οι χειρισμοί της κυβέρνησης προσβάλλουν τη νοημοσύνη του κοινού που ενδιαφέρεται να μάθει» δήλωσε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος.

Από την πλευρά της η Ελένη-Όλγα Χρηστίδη τόνισε πως η παρακολούθηση και των τριών προσώπων και η περίοδος των παρακολουθήσεων τους δεν είναι τυχαία, τονίζοντας πως δεν σταματά η κατρακύλα και η εκτροπή από την στιγμή που έγινε γνωστό το ζήτημα των υποκλοπών. «Ξεκινάμε από τα δεδομένα που έχουμε. Ξεκινάμε για το πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έφεραν αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης. Να γίνει και διοικητικός εκτός από πολιτικός προϊστάμενος ο ίδιος της ΕΥΠ, να διορίσει συγκεκριμένα πρόσωπα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, να ιδρυθεί και να χρηματοδοτηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες ένα νεοσύστατο κέντρο, το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας στην ΕΥΠ», είπε μιλώντας για την Πρωτοβουλία.

Η συντονίστρια της συζήτησης Αθηνά Σκουλαρίκη, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, σημείωσε στην εισαγωγή της πως «ένα πολίτευμα στο οποίο παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι δεν είναι Δημοκρατία. Διολισθαίνουμε σε πολιτικές αυταρχικής διακυβέρνησης».

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=3365995273677854

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Άρση απαγορευτικού πλοίων: Κανονικά τα δρομολόγια από Ραφήνα, Λαύριο, Πειραιά
Τσίπρας: Απαξίωση των θεσμών η αλλαγή του εκλογικού νόμου
Chevron Right