Πολιτική

«Μπελάς» για την κυβέρνηση η μεσαία τάξη και η υποσχετική για ελαφρύνσεις

Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται η υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών για την κυβέρνηση αναφορικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη και ειδικά για τους μισθωτούς.

 

Μετά και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού διαφαίνεται πως τουλάχιστον για το τρέχον έτος η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές σε αυτές τις δυο ζώνες των φορολογουμένων.

Το γεγονός έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί εσωτερικές μουρμούρες στην Κ.Ο. της ΝΔ, ενώ την ίδια ώρα από το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφήνουν τις εξελίξεις να περάσουν ασχολίαστες.

Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ και σήμερα στη Βουλή, τόσο στο εντευκτήριο όσο και στο καφενείο, σε συζητήσεις που είχαν παραδέχονταν την προβληματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και σημείωναν ότι ήδη αρχίζει και καταγράφεται και γκρίνια σε μεγάλες κατηγορίες ψηφοφόρων που περίμεναν άμεσα αποτελέσματα.

Μάλιστα, για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους σημείωναν και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής και το οποίο θεωρείται ένα μέσο φιλικό προς την κεντροδεξιά και την παρούσα κυβέρνηση.

«Πόσο υπομονή ακόμα να επιδείξουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της περίφημης μεσαίας τάξης» ήταν το ερώτημα που έθεταν αρκετοί, υπογραμμίζοντας ότι και ο προϋπολογισμός του 2020 δεν τους επιφυλάσσει, όχι απλά δώρο, ούτε καν αντίδωρο.

Εξάλλου, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού σημειώνεται ότι μόνο τα 281 εκατ. Ευρώ, από το 1,2 δισ. ευρώ των παροχών θα κατευθυνθούν για τις μειώσεις φόρων των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ από αυτό το ποσό, πάνω από τα 150 εκατ. Ευρώ θα πάνε σε όσους εμφανίζουν ατομικό εισόδημα έως και 1.000 ευρώ τον μήνα. Επί της ουσίας για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων η έκπτωση φόρων θα είναι από 1,5-2%, μια απόφαση που δημιουργεί, όχι μόνο προβληματισμό, αλλά και γκρίνιες στο εσωτερικό της ΝΔ.

Δεν είναι λίγοι όσοι σημειώνουν, ότι ελάχιστες είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν στη φορολογία του εισοδήματος για τον μεγαλύτερο αριθμό των μισθωτών που έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα χρόνια της κρίσης, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται πως ούτε καν μειώσεις έγιναν στην εισφορά αλληλεγγύης.

Πέρα όμως από την εσωτερική μουρμούρα στη ΝΔ, το γεγονός αυτό εκμεταλλεύεται ήδη και η αξιωματική αντιπολίτευση που θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός δεν δίνει ανάσα και προοπτική στη λεγόμενη μεσαία τάξη. «Οι ελαφρύνσεις είναι στοχευμένες στις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πολύ μεγάλα κέρδη αλλά στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και την μεσαία τάξη οι ελαφρύνσεις είναι ελάχιστες» ήταν και το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, ο πρώην Πρωθυπουργός επικαλέστηκε και σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Καθημερινής» «εφημερίδα που κάθε άλλο παρά τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει», όπως σημείωσε.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Έσπερ: Η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία
Ανακαίνιση ακινήτων: Ανατροπή με τα φορολογικά κίνητρα
Chevron Right