Στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής της Κουμουνδούρου βρίσκονται δύο πρόσωπα: Ο μέχρι τις εκλογές διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος από την επομένη τοποθετήθηκε Πρόεδρος της ΕΡΤ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκη, στον οποίον υπάγεται πλέον η δημόσια Τηλεόραση, μετά τη σχετική νομοθετική αλλαγή το καλοκαίρι του 2019.
Το θέμα της ΕΡΤ σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.
Ενάμισι χρόνο μετά τις εκλογές, η κριτική εστιάζεται:
1.Στην επαναλαμβανόμενη υποβάθμιση ή ακόμα και απόκρυψη ειδήσεων και περιστατικών που ενοχλούν την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου
2.Στη μετατροπή των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ σε προπαγανδιστικό βραχίονα του πρωθυπουργικού γραφείου, στο οποίο σήμερα υπάγεται η δημόσια τηλεόραση.
3.Στην υπερπροβολή στελεχών της κυβέρνησης και της ΝΔ συγκριτικά με της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολλές φορές ακόμα και χωρίς την θεσμική τους ιδιότητα (π.χ. βουλευτές που εμφανίζονται ως ακαδημαϊκοί ή πρόσφατα μέλη της ΔΑΠ ΝΔΦΚ που έκαναν παρεμβάσεις υπέρ του νομοσχεδίου της κας Κεραμέως ως «απλοί φοιτητές».
«Ως εδώ»
Θρυαλλίδα εξελίξεων αποτέλεσε τούτων δοθέντων η δημοσίευση των έγγραφων εντολών προς τους παραγωγούς και δημοσιογράφους της ΕΡΤ, για να μην προβληθεί το βίντεο από το γεύμα του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία, καθώς και φωτογραφίες του κ. Λιγνάδη «με άλλους».
Παρά την αρχική ημιτελή διάψευση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης, κ. Καφαράκη, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Λιβάνιος στη Βουλή παραδέχθηκε την ύπαρξη του επίμαχου εγγράφου, αποδίδοντάς το αρχικά σε κάποιον «κακόβουλο, ανόητο ή προβοκάτορα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χθες κλιμάκωσε τη σφοδρή επίθεση για το περιστατικό λογοκρισίας με αφορμή το σημείωμα, θέτοντας ευθέως θέμα παραίτησης του Κωνσταντίνου Ζούλα.
«Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την πρωτοφανή λογοκρισία και την μετατροπή της ΕΡΤ σε χυδαίο προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου με τα λεφτά των φορολογουμένων. […]
Επειδή χθες ο Πρωθυπουργός έκανε πως δεν άκουσε, επαναφέρουμε το ερώτημα του κ. Τσίπρα: Θα ζητήσει την παραίτηση του κ. Ζούλα για το φιάσκο και θα προχωρήσει σε ορισμό νέας διοίκησης με διακομματική συναίνεση στη Βουλή; Αν όχι, μπορεί κάλλιστα να μείνει μόνος του με τον κ. Ζούλα στην ΕΡΤ να φτιάχνουν οι δυο τους την ημερήσια προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν χρειάζεται να κρατούν τα προσχήματα».
Διακομματική για τη διοίκηση της ΕΡΤ
Στο θέμα της ΕΡΤ αναφέρθηκε εκτενώς και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στις δύο παρεμβάσεις του στη Βουλή στα μέσα της εβδομάδας. Κάνοντας την παραδοχή πως όλες οι κυβερνήσεις δεν έχουν φερθεί σωστά στο ζήτημα της δημόσιας Τηλεόρασης, ο κ. Τσίπρας ζήτησε παραίτηση του κ. Ζούλα και ορισμό νέας διοίκησης με διακομματική συναίνεση, πρόταση με την οποία συμφώνησε χθες το βράδυ ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κόντρα.
«Ελάτε, λοιπόν, να κάνουμε μια συμφωνία. Θα είναι καλό για το πολιτικό σύστημα. Η Δημόσια Τηλεόραση να διοικείται από ανθρώπους οι οποίοι θα ορίζονται από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Θα ορίζονται με μια λογική συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων και να την εφαρμόζουμε όλοι από εδώ και στο εξής. Να φτιάξουμε μια τηλεόραση η οποία, εν πάση περιπτώσει, θα είναι μια όαση αντικειμενικότητας».
Ανοιχτό ακόμα και το εμπάργκο
Μπορεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ να μην έκανε ευθέως λόγο για εμπάργκο εάν δεν υπάρξει παραίτηση Ζούλα, ωστόσο άφηνε ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί στο επιτελείο της Κουμουνδούρου, πληροφορίες του iEidiseis.gr αναφέρουν πως το ενδεχόμενο έχει συζητηθεί και είναι υπαρκτό.