Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο ανακοινώνει, υπό το βάρος της εκτόξευσης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, η κυβέρνηση.
Τα μέτρα παρουσιάζουν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ την παρουσίαση συντονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Παρακολουθήστε LIVE τις ανακοινώσεις:
«Έχουν περάσει 12 μήνες από την έναρξη της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών» είπε αρχικά ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας πως «έχουμε διαθέσει πάνω από 8 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Τόνισε ότι είναι «πολύ πιο βαθιά και πολύ πιο δύσκολη στην αντιμετώπισή της», υπογραμμίζοντας πως «ο συνεχιζόμενος πόλεμος οξύνει αυτή την κρίση καθώς η Ρωσία εντείνει τον εκβιασμό της προς την Ευρώπη».
Οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο έχουν δύο στόχους:
- εξοικονόμηση ενέργειας
- επίτευξη ενεργειακής επάρκειας
με κατεύθυνση προς «τη μείωση του λογαριασμού, αφού μικρότερη κατανάλωση σημαίνει χαμηλότερος λογαριασμός».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να αποτελέσει το παράδειγμα για όλη την κοινωνία» και ανακοίνωσε 3 δράσεις:
- Άμεσα μέτρα με στόχο μείωση κατανάλωσης 10% και μακροπρόθεσμα μέτρα κατά 30% μέχρι το 2030
- Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου
- Κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη συγκεκριμένης εξοικονόμησης
Στο Δημόσιο, θα πρέπει στο εξής να γίνεται ρύθμιση των συστημάτων, με τον κ. Σκρέκα να καλεί «κάθε έναν που εργάζεται στο δημόσιο να μη γίνεται άσκοπη χρήση ενέρηγειας στον χώρο εργασίας του».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, εξήγησε ότι στο Δημόσιο θα υπάρχει ενεργειακός υπεύθυνος ο οποίος θα έχει μια σειρά υποχρεώσεων. «Πρέπει να φροντίζει για να προχωρήσουν βελτιώσεις, να ρυθμίζονται οι συσκευές» και άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Θα πρέπει οι υπηρεσίες, σύμφωνα με τον ίδιο, «να ορίσουν τον ενεργειακό υπεύθυνο και να τον δηλώσουν στην πλατφόρμα που έχουμε ορίσει. Στη συνέχεια θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα της υπουργικής απόφασης». Αναφέρθηκε δε στην «επιβράβευση επίτευξης στόχου εξοικονόμησης της ενέργειας» όπου «υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους» εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι.
Έκανε αναφορά σε ένα «γεωπολιτικό ζήτημα» και μίλησε για «ηθικό ζήτημα» σε ό,τι αφορά αυτή «την ασύμμετρη συνθήκη» και τόνισε ότι δεν μπορεί να ζητάμε συμμόρφωση από τους Έλληνες πολίτες και «να μην πρωτοστατήσει το Δημόσιο» σε αυτή την προσπάθεια.
Όσον αφορά τις κυρώσεις, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι προβλέπονται δύο:
«Σε πρώτο επίπεδο η κύρωση θα έρθει να κυρωθεί ο προγραμματισμός προσλήψεων, αν δεν έχουν συμμορφωθεί οι φορείς του δημοσίου τότε θα εξετάσουμε αν πρέπει να τους εντάξουμε στον προγραμματισμό των προσλήψεων. Και δεύτερον, θα συνεχίζεται με τον κύκλο κινητικότητας, δεν θα εντάσσουμε τους φορείς που δεν έχουν συμμορφωθεί με αυτά».