Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε χθες, Πέμπτη, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο πρόεδρος του, Αλέξης Τσίπρας, από του βήματος της Βουλής, με αφορμή την αποκάλυψη έγγραφης αναφοράς των Εισαγγελέων Διαφθοράς στην οποία γίνεται λόγος για «κλίμα τρομοκρατίας κατά των μαρτύρων και Εισαγγελέων που ερευνούν το σκάνδαλο Novartis φαίνεται ότι είχε και τη μορφή απειλών σε προσωπικές επαφές με στόχο την απενεργοποίησή τους».
«Την άμεση εισαγγελική παρέμβαση και διερεύνηση των καταγγελιών των τριών εισαγγελέων διαφθοράς που ερευνούν το μεγάλο σκάνδαλο Novartis», ζήτησε εξάλλου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή την κοινή αναφορά της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των Εισαγγελέων Στυλιανού Μανώλη και Χρήστου Ντζούρα που διαβιβάστηκε μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, στις 16 Οκτωβρίου στη Βουλή.
Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις παρασκηνιακές πιέσεις και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης που αλλάζουν την πορεία εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής και επιβεβαιώνουν για ποιο λόγο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να εξαιρέσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από αυτήν», αναφερόμενος στο ίδιο έγγραφο, που αποκάλυψε χθες το documentonews.gr.
Ακολούθησε σκληρή δήλωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου: «Ενέργειες σαν αυτή που περιγράφει ο κ. Μανιαδάκης και οι παρακρατικές μαφιόζικες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι πραγματικοί σκευωροί και ένοχοι με τα ελάχιστα γιουσουφάκια τους στον Τύπο, όπως θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα, αποτελούν ντροπή για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη».
Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας έκανε λογο για «κατασκευάσματα που προδίδουν πανικό» σε δήλωση του το βράδυ της Πέμπτης. Σε απάντησή του στα δημοσιεύματα αλλά και στα όσα υποστηρίζουν οι τρεις εισαγγελείς διαφθοράς για όσα φέρεται να τους είχε πει ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Ν. Μανιαδάκης τον Οκτώβριο του 2018 σχετικά με το ότι είχε υποστεί εκβιασμό από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, σημείωσε: «Μόνο θυμηδία προκαλεί το έγγραφο των τριών, ήδη κατηγορουμένων, εισαγγελέων».
«Πήγατε για μαλλί και θα βγείτε κουρεμένοι και αντί στο τέλος να αποδειχθεί η σκευωρία θα αποδειχθεί η συνωμοσία σας για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο», ανέφερε δε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Για τον κ. Στουρνάρα είπε: «Σήμερα μαθαίνουμε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που διερευνούν το σκάνδαλο της Novartis, αποκαλύπτουν σε αναφορά τους ότι ο κ. Μανιαδάκης, τότε προστατευόμενος μάρτυρας που εσείς λοιδορούσατε και μετέπειτα κατηγορούμενος που τώρα τον αγκαλιάσατε, απειλήθηκε από τον κ. Στουρνάρα. Σας το διαβάζω επί λέξει: “όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες”».
Μένοντας στην υπόθεση της Novartis είπε: «Αποκαλύπτουν και άλλα οι εισαγγελείς: Ότι ο κ. Μανιαδάκης δεχόταν απειλητικά μηνύματα στο τηλέφωνό του. Και σας ρωτώ κύριοι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έχετε το θράσος και συνεχίζετε να μιλάτε για σκευωρία. Τρία απλά ερωτήματα: Πρώτον, είναι αλήθεια ότι εκβίαζαν και απειλούσαν τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα για να αλλάξει την κατάθεσή του; Διότι όπως είδαμε, τελικά την κατάθεσή του την άλλαξε ως δήθεν πιεζόμενος από τους εισαγγελείς. Ποιος τελικά πίεσε τον κ. Μανιαδάκη; Δεύτερον, αντιλαμβάνεστε ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται βία και απειλές στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται το σκάνδαλο Novartis; Για πόσο ακόμα θα ανέχεστε τέτοιες μαφιόζικες μεθόδους κατά εισαγγελικών λειτουργών; Και τρίτο και σημαντικότερο ερώτημα: Ποιοι είναι οι άλλοι δύο πολιτικοί που μαζί με τον κ. Στουρνάρα σχεδίαζαν να “τσακίσουν μάρτυρες και εισαγγελείς διαφθοράς” που ερευνούν τη Novartis; Και αυτή η υπόθεση διερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη».
Επιπλέον, προειδοποίησε: «Μη τολμήσετε να εξουδετερώσετε την προανακριτική. Θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους. Λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του».
«Είναι πολύ λογικό, μετά από αυτή την παράσταση, να φεύγει ο κ. Τσίπρας. Γιατί είναι προφανές ότι έχει μάθει, όπως κάνει στα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς να δηλώνει τι θέλει να πουν οι από κάτω και αν κάνουν κανένα λάθος και ψηφίσουν ανάποδα, να τους βάζει να αλλάζουν την ψήφο τους», ήρθε η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τρεις εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον κ. Στουρνάρα. Το είπε ως τεκμήριο σοβαρής κατηγορίας. Ακούστε λοιπόν κύριοι τα ονόματα των τριών εισαγγελέων, είναι ο Γιάννης Αγγελής, Ελένη Ράϊκου και η κ. Τσατάνη. Τρεις εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον κ. Παπαγγελόπουλο για εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο του. Δεν κατάλαβα γιατί οι τρεις εισαγγελείς στη μια περίπτωση είναι μεγάλο τεκμήριο, ενώ οι τρεις εισαγγελείς στην άλλη περίπτωση δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί είναι οι εισαγγελείς που μας βολεύουν. Γιατί όλα τα κρίνετε όπως σας βολεύουν», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Παράλληλα, σε κατηγορηματική διάψευση όσων δημοσιοποιήθηκαν μέσω της αναφοράς των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς προχώρησε ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος στην υπόθεση Novartis, Νίκος Μανιαδάκης.
Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διέψευσε τους ισχυρισμούς των εισαγγελέων Διαφθοράς ότι το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2018 συναντήθηκε μαζί τους και τους μετέφερε πως δέχτηκε απειλές από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τόσο προς τον ίδιο όσο και προς τους εισαγγελείς. Ο κ. Μανιαδάκης είπε πως τη συγκεκριμένη περίοδο δεν συναντήθηκε με τους εισαγγελείς καθώς βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό ενώ επισήμανε πως η μια και μοναδική συνάντησή του, το διάστημα που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, με τον διοικητή της ΤτΕ, είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2018.
Όπως είπε σε αυτή αρνήθηκε κάθετα πως είναι προστατευόμενος μάρτυρας και ουδέποτε απειλήθηκε ή μετέφερε απειλές στους εισαγγελείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Novartis: Εισαγγελική έρευνα μετά τις αποκαλύψεις Μανιαδάκη για Στουρνάρα