Ως σύγκρουση κορυφής εκλαμβάνονται στο νεοδημοκρατικό σύστημα τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες μετά και τις άκρως επιθετικές δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη κατά του Αλέξη Τσίπρα που πλήττει ευθέως την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για ήπια και θεσμική αντιμετώπιση του σκανδάλου Νοβάρτις και κυρίως της επιλογής του να θέσει εκτός κάδρου τον πρώην Πρωθυπουργό.
Η επιλογή του υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της ΝΔ να βάλλει ευθέως κατά του Αλ. Τσίπρα λέγοντας ότι μπορεί να χρηματίστηκε αυτός και ο Παύλος Πολλάκης από τη Νοβάρτις προκάλεσε έκρηξη στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες εξόργισε και τον Πρωθυπουργό που τον ανάγκασε να ανασκευάσει.
Η επιλογή Γεωργιάδη θεωρείται ως ένα σημάδι της σύγκρουσης κορυφής, όπου βρίσκεται και ο Αντώνης Σαμαράς που θεωρεί ότι η κυβερνητική απόφαση να οριστεί μόνο προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ουσιαστικά αθωώνει τον Αλ. Τσίπρα.
Πίσω από την κίνηση Γεωργιάδη να αμφισβητήσει ουσιαστικά τον πυρήνα της στρατηγικής του Κυρ. Μητσοτάκη καραμανλικά στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι υπάρχει δάκτυλος Σαμαρά. Παράλληλα εκτιμούν ότι όσα καταγράφονται εσχάτως είναι σημάδια μελλοντικής σύγκρουσης κορυφής με φόντο και την Προεδρία της Δημοκρατίας που θέλει ο Μεσσήνιος, αλλά δεν τον προτιμά ο νυν Πρωθυπουργός.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν πρόκειται να εφαρμόσει την τακτική της σιωπής και μετά και την ομιλία του Κώστα Καραμανλή, για πρώτη φορά μετά από την παραίτησή του από την αρχηγία της ΝΔ, πριν 10 χρόνια, και ετοιμάζεται να παρέμβει για όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό και εμμέσως τον αφορούν.
Την ίδια στιγμή έχουν ενδιαφέρον και οι κινήσεις που κάνουν οι βουλευτές που είναι στη σφαίρα επιρροής του και αποτελούν μια σημαντική και υπολογίσιμη δύναμη στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και οι οποίοι διαφωνούν με τους χειρισμούς της ηγεσίας στην προανακριτική.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ το Μέγαρο Μαξίμου θέλει μια διαχείριση του θέματος σε χαμηλούς τόνους για να κλείσει η υπόθεση και να μην εργαλειοποιηθούν πολιτικά οι συνεδριάσεις της προανακριτικής. Μάλιστα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο βουλευτής της ΝΔ που προεδρεύει, ο Γιάννης Μπούγας, ήρθε σε ρήξη με τους σαμαρικούς βουλευτές, Ζωή Ράπτη, Κ. Καραγκούνη, Κώστα Κυρανάκη (σ.σ. ο Αντ. Σαμαράς τον θεωρεί εξαιρετική περίπτωση), Δημήτρη Μαρκόπουλο και Θάνο Πλεύρη, μη αποδεχόμενος το αίτημα εξαίρεσης σε εκείνο το χρονικό σημείο των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες με αφορμή άλλα θέματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό – μεταναστευτικό υπάρχει επιθετική ρητορική από σαμαρικούς βουλευτές. Π.χ. ο Μίλτος Χρυσομάλλης μίλησε, όπως και ο Κ. Κυρανάκης, για λαθρομετανάστες, χαρακτηρισμό που χρησιμοποιεί και ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο Θ. Πλεύρης, κ.ά.
Επίσης πέρα από την αναφορά πως δεν υπάρχει προσφυγικό πλέον αλλά μόνο μεταναστευτικό, επικρίνουν με σφοδρότητα τη Συμφωνία των Πρεσπών, εν αντιθέσει με το Μέγαρο Μαξίμου που είναι πιο διαλλακτικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένεται μια δημόσια τοποθέτησή του Αντ. Σαμαρά, αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί το χρονικό σημείο. Οι σχέσεις του πρώην Πρωθυπουργού με τον Κυρ. Μητσοτάκη, με βάση πληροφορίες από κεντρικά στελέχη της ΝΔ με πολυετή κοινοβουλευτική πείρα και διακομματική αποδοχή, είναι κακές και μένει να φανεί πως και εάν θα βελτιωθούν.
Ο Αντ. Σαμαράς, λένε οι πολιτικοί του φίλοι έχει εισπράξει μια σειρά από γεγονότα και ως προκλήσεις για να τοποθετηθεί δημόσια, όπως π.χ. Μαργαρίτης Σχοινάς στην αντιπροεδρία της ΕΕ, αλλαγή ρητορικής και στάσης στη Συμφωνία των Πρεσπών, παραπομπή μόνο του Δ. Παπαγγελόπουλου και όχι του Αλ.Τσίπρα, κ.ά.
Στο επιτελείο του, λέγεται, ότι υπάρχει μεγάλη αναταραχή και δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι επαφές και οι συναντήσεις του πρώην Πρωθυπουργού, είτε στο πολιτικό γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας, είτε σε ταβέρνα της Κηφισιάς, αλλά και στη Βουλή.
Οι πιο μυημένοι τονίζουν ότι ο Σαμαράς ξέρει πότε να κτυπήσει και συμπληρώνουν ότι δεν βιάζεται και μάλιστα διευκρινίζουν πως ευκαιρίες θα υπάρξουν σε μια περίοδο ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων.
Το ενδιαφέρον είναι ότι επιμένουν πως ο Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός με την «ατζέντα Σαμαρά» και όχι με νεοφιλελεύθερες απόψεις διαφόρων συνομιλητών του.