«Κόκκινο» συναγερμό έχει σημάνει στον ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοφανής κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας με την αποστολή του ερευνητικού URUC REIS για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Τρίτης με τη συμμετοχή στρατιωτικών συμβούλων του και πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά είναι ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης. Στην τρίωρη σύσκεψη μάλιστα, ο πρώην Πρωθυπουργός έθεσε επί της ουσίας τον πήχη και την κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση μιλώντας σε συνεργάτες του: «Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018»
Με τον τρόπο αυτόν και με την παραπομπή στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν το Barbaros επιχείρησε να κάνει έρευνα ανοιχτά του Καστελόριζου, περιστατικό που είχε μείνει άγνωστο μέχρι πριν έναν χρόνο που το αποκάλυψε ο πρώην Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας έβαλε τον πήχη στον κ. Μητσοτάκη, προτάσσοντας ένα δικό του «βυθίσατε το Χόρα».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες παρά την τρίωρη σύσκεψη ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέμεινε σε ανοιχτή γραμμή για διαρκή ενημέρωση μέχρι αργά το βράδυ, καθώς οι πληροφορίες που έφθαναν έκαναν λόγο για διαρκή ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο, σε μία «πρωτοφανή επίδειξη ισχύος» από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία φαίνεται να έχει «κλειδώσει» την περιοχή γύρω από τη NAVTEX νοτιοδυτικά της Ρόδου που εξέδωσε με τον τουρκικό στόλο να εμποδίζει τα ελληνικά να αποτρέψουν το ερευνητικό.
Η Κουμουνδούρου βλέπει την κλιμάκωση της Άγκυρας με το URUC REIS ως άμεσο απότοκο της «πλήρους διπλωματικής αποτυχίας στη Σύνοδο Κορυφής», με τον Ρ. Τ. Ερντογάν να βλέπει εκ νέου την απειλή των κυρώσεων να απομακρύνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι στη δήλωσή του για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά θέματα», αλλά για «κόστος που έχει η έλλειψη εθνικής στρατηγικής», στηλιτεύοντας τη νέα παραπομπή της συζήτησης για κυρώσεις στις καλένδες επόμενης Συνόδου.
Την ίδια ώρα, η αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε «αμφισβητούμενα ύδατα» φαίνεται να επιβεβαιώνει την ακόμη μεγαλύτερη αποστασιοποίηση των ΗΠΑ, που για πρώτη φορά περνούν από τη λογική των ίσων αποστάσεων σε υιοθέτηση της τουρκικής επιχειρηματολογίας που γκριζάρει θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο.
Γιατί δεν συγκαλείται το ΚΥΣΕΑ;
Η ενημέρωση που είχε με δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος από τον αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Δένδια φάνηκε πως δεν ήταν αρκετές για να καθησυχάσουν την αξιωματική αντιπολίτευση που βλέπει την εντεινόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας πολύ πιο σοβαρά από μία «έξαρση της στιγμής», όπως τη χαρακτήρισε καθησυχαστικά ο κ. Μητσοτάκης. Και τούτο, διότι δε διέλαθε της προσοχής της πώς είναι δυνατόν με τέτοια πρωτοφανή κλιμάκωση, από τη μία οι διαρροές από το Υπουργείο Άμυνας μιλούν για συναγερμό και πανστρατιά στις ένοπλες δυνάμεις και την ίδια ώρα να αγνοείται πλήρως το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν έχει συγκληθεί.
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανοίξει σήμερα τα χαρτιά του στη Βουλή, στη συζήτηση για το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής και την πρόταση της πλειοψηφίας για παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο. Και πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο κ. Τσίπρας, πέραν του σκανδάλου Novartis καθαυτού και της κατά το ΣΥΡΙΖΑ κατάρρευσης της θεωρίας περί σκευωρίας, θα διατυπώσει ένα ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη, όπως σημείωναν αργά το βράδυ συνεργάτες του: Πώς είναι δυνατόν να μιλά για «εθνική ενότητα», όπως είπε χθες στην ομιλία του, ενώ επί ένα χρόνο αντί να ασχοληθεί με την οικονομία και το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία, ασχολείται με κασέτες, παράνομες ηχογραφήσεις, λάσπη και πολιτικές διώξεις στους πολιτικούς του αντιπάλους;