Για την τουρκική προκλητικότητα, τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και την πανδημία του κορονοϊού μίλησε το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τζιτζικώστας είπε:
«Είμαι βαθιά ανήσυχος. Σε αυτή τη φάση η Ελλάδα πρέπει αφενός να δείξει ψυχραιμία, αφετέρου αποφασιστικότητα. Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε ως χώρα να είναι ξεκάθαρο: ότι εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έτσι όπως αυτά απορρέουν και από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και από την Ιστορία της χώρας μας και της περιοχής. Οφείλουμε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα. Δεν χωράνε μικροπολιτικά παιχνίδια, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερις κρίσεις (ελληνοτουρκική, πανδημία, οικονομία, προσφυγικό – μεταναστευτικό). Απαιτείται ενότητα, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα».
«Ιστορικό βήμα στη Σύνοδο Κορυφής – Πάντα στην ΕΕ γίνονταν συμβιβασμοί»
«Πάντα στην ΕΕ και στην ιστορία της, υπήρχαν συμβιβασμοί. Έγινε ένα ιστορικό βήμα έπειτα από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά ζητήματα σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Έχουμε πλέον μια απόφαση της ΕΕ για ένα Ταμείο Ανάκαμψης και έναν νέο προϋπολογισμό γενναίο και φιλόδοξο. Σίγουρα κάποιες χώρες έβαλαν τις δικές τους παραμέτρους και οπτικές, αλλά αυτό σε μια ένωση 27 χωρών είναι αναμενόμενο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι αυτά τα 70 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι χρήματα τα οποία κυριολεκτικά μπορούν να αναμορφώσουν τη χώρα μας. Αρκεί εμείς να είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, να τα απορροφήσουμε εγκαίρως και με αποτελεσματικότητα. Οι Περιφέρειες είναι έτοιμες και με σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων. Όπως βάλαμε πλάτη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού, διαθέτοντας σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια των Περιφερειών, για να προχωρήσει η κυβέρνηση στα οριζόντια προγράμματα στήριξης της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, έτσι και τώρα προετοιμαζόμαστε, προκειμένου γρήγορα και με συγκεκριμένες προτάσεις να απορροφήσουμε κονδύλια, τα οποία θα ενισχύσουν τις υποδομές στις περιοχές μας, σε σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους, έργα περιβαλλοντικά και αντιπλημμυρικής θωράκισης, αλλά και έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Οι Περιφέρειες έχουν ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο και το έχουν αποδείξει. Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών επισημαίνω ότι οι Περιφέρειες στην Ευρώπη πλέον παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς άνω του 60% της οικονομίας των χωρών περνά από τις Περιφέρειες. Αυτό στην Ελλάδα δεν το έχουμε κατακτήσει και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας έχει μείνει πίσω. Γιατί είναι διαφορετικό να σχεδιάζεις προγράμματα με βάση τις ανάγκες κάθε τόπου, από κάτω προς τα πάνω, και είναι αλλιώς να επιβάλλονται από ένα Υπουργείο, από πάνω προς τα κάτω, χωρίς να λαμβάνονται πολλές φορές υπόψη τα δεδομένα κάθε περιοχής», είπε για τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.
Για την πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της, σημείωσε:
«Το γεγονός ότι άνοιξε -και σωστά άνοιξε- η τουριστική περίοδος, έφερε αύξηση των κρουσμάτων και μας ανάγκασε να πάρουμε επιπλέον μέτρα. Εκτός από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα σύνορα με ορισμένες χώρες, από τις οποίες περιμέναμε μεγάλη αύξηση και υψηλές σε αριθμό αφίξεις τουριστών οδικώς. Έτσι επλήγη συνολικά η χώρα και ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε χειρότερο επίπεδο από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις που κάναμε προτού ανοίξει…