Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο έχει πλέον αποφευχθεί, νστην παρούσα τουλάχιστον φάση, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την εκτίμηση αυτή, μάλιστα, εξέφρασε τόσο στους πολιτικούς αρχηγούς που συνάντησε πρόσφατα, όσο και στους συνομιλητές του στη δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την επέτειο της μεταπολίτευσης.
Η κρίση, βεβαίως, θα έχει οριστικά αποφευχθεί όταν οι δυο στόλοι θα επιστρέψουν στη βάση τους, όπως ευστόχως είπε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η πρωτοβουλία και η παρέμβαση της γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ απέτρεψε τα χειρότερα.
Ουδείς, βεβαίως, δεν αποκλείει ο Ταγίπ Ερντογάν να βγάλει το «Ορούτς Ρέις» από τον κόλπο της Αττάλειας που είναι αγκυροβολημένο, αλλά η εκτίμηση –πάντα για αυτή τη στιγμή- είναι πως ακόμα και η έξοδος αυτή δεν θα συνοδεύεται με ρίξιμο των καλωδίων του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η πορεία των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βεβαίως, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του διαλόγου που διεξάγεται με πρωτοβουλία του Βερολίνου, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συμμετοχή της Αθήνας και της Άγκυρας και ενώ στο διάλογο αυτό προοπτικά ενδέχεται να μπει και η Λευκωσία.
Η Τουρκία, άλλωστε, όπως έγραψε και πρόσφατα το iEidiseis, ενδιαφέρεται στη φάση αυτή ίσως περισσότερο από τα «ανταλλάγματα» που θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης, βίζα για τους τούρκους πολίτες, νέα προσφυγική συμφωνία με αύξηση της χρηματοδότησης και μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη κοκ), αλλά και από την Κύπρο, με επίκεντρο τη συναλλαγή στο οφέλη από τις εξορύξεις, με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Για το προσεχές ολίγο διάστημα, συνεπώς, η Αθήνα εκτιμά ότι το θερμό επεισόδιο δείχνει να αποφεύγεται, ενώ στην πορεία πολλά θα κριθούν από την πορεία του διαλόγου που θα συνεχίσει να διεξάγεται με την πρωτοβουλία του Βερολίνου.
«Σταθμός» στην πορεία αυτή αναμένεται να είναι και το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 28 Αυγούστου και στο οποίο είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί η πρόταση για τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες, πριν το Συμβούλιο, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του ύπατου αρμοστή της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Ζοζέφ Μπορέλ, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μαβλούτ Τσαβούσογλου, ώστε να εξεταστούν τα περαιτέρω βήματα…