Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, την ανεπάρκεια διαχείρισης αλλά και τα φαινόμενα αδιαφάνειας που καταγράφονται στη διαδικασία του εμβολιασμού άσκησε με ερώτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και επικαλέστηκε τις καταγγελίες περί «παράκαμψης της σειράς των εμβολιασμών» ζητώντας από το υπουργείο Υγείας να ξεκαθαρίσει εάν συνεχίζεται ο «εμβολιασμός ημετέρων».
Με πρώτο ερωτώντα τον Ανδρέα Ξανθό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι και στο πεδίο των εμβολιασμών η κυβέρνηση κινείται στην γνωστή «γραμμή» της αδιαφάνειας και της πολιτικής ιδιοτέλειας. «Το σχέδιο προτεραιοποίησης των εμβολιασμών που συνέταξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δόθηκε με απαράδεκτη καθυστέρηση στη δημοσιότητα, δεν τέθηκε σε διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα, τους συλλόγους των ασθενών και την κοινωνία, δεν έχει εξηγηθεί στην κοινή γνώμη η επιστημονική λογική του, ενώ στην καθημερινή παρουσίαση των στοιχείων δεν αναφέρονται αναλυτικά οι κατηγορίες των πολιτών που εμβολιάζονται, τα ποσοστά κάλυψης ευαίσθητων ομάδων όπως οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες κλπ» τόνισαν.
Ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν μάλιστα ότι την ίδια ώρα εξακολουθούν να λειτουργούν εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία παρότι ο εμβολιασμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται ηλικιωμένοι από τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας για να εμβολιαστούν. «Δεν υπάρχει σχεδιασμός για κατ’ οίκον εμβολιασμό υπερηλίκων ή χρόνιων ασθενών που αδυνατούν να μετακινηθούν.
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως αποκορύφωμα της αδιαφάνειας τις αυξανόμενες καταγγελίες για παράκαμψη της σειράς εμβολιασμών «αξιοποιώντας» τις πλεονάζουσες δόσεις για τον εμβολιασμό «ημετέρων». «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του γιατρού-διευθυντή του κέντρου υγείας της Κέρκυρας, ένθερμου υποστηρικτή της κυβέρνησης που, πέραν των άλλων, ελέγχεται και για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με παρενέργειες των εμβολίων για να αποφύγει ΕΔΕ εις βάρος του» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να ξεκαθαρίσει πως θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και ανεπάρκειες που έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία των εμβολιασμών μέχρι σήμερα, με βασικότερες την έλλειψη αποκέντρωσης και μη αξιοποίησης όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ ως εμβολιαστικά κέντρα, τη μη πρόβλεψη κατ’ οίκον εμβολιασμών όπου απαιτείται αλλά και την έλλειψη διαθέσιμων ημερομηνιών για το κλείσιμο ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Επίσης ερωτά την κυβέρνηση εάν θα πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της διασφάλισης στην πράξη των εμβολίων ως μια παγκόσμια δημόσια αγαθά, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς του καθεστώτος προστασίας της «πατέντας» .
«Προτίθεται να διαβουλευθεί το σχέδιο προτεραιοποίησης των εμβολιασμών με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας , των ληπτών υπηρεσιών υγείας και της κοινωνίας των πολιτών;» ρωτά ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να εξηγήσει πως σκοπεύει να αποκαταστήσει, έστω και τώρα, το έλλειμμα διαφάνειας που έχει προκύψει κατά την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, ακόμα και στο ευαίσθητο πεδίο των εμβολιασμών. Επιπλέον ερωτά ποιες δικλείδες ασφαλείας θα τεθούν έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα παρεκκλίσεων από την προτεραιοποίηση που έχει καθορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών