«Είναι η ώρα της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία σε ακραίες όπως αυτές που βιώνουμε τώρα -οφείλει να πάρει τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα, που θα αποσυνδέουν τη γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση. Μέτρα έκτακτου χαρακτήρα αλλά και μέτρα άμεσης δράσης» σημείωσε κατά την εισηγητική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στο ενεργειακό τοπίο και επανέλαβε με έμφαση ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει δράση άμεσα. Προανήγγειλε, πάντως, ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πλήρες πρόγραμμα στήριξης πολιτικών και επιχειρήσεων, μέσα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
«Αν σκεφτούμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν πριν την κρίση στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και τώρα έφτασαν τα 300 ευρώ, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός μας δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά μία βασική δυσλειτουργία με κερδοσκοπικά αίτια στην αγορά του φυσικού αερίου», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι παρότι τα προβλήματα γίνονται ακόμα πιο σύνθετα, μπορούν να βρεθούν λύσεις αν αυτές είναι τολμηρές και συντονισμένες.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι «ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει, αναδεικνύοντας νέες προτεραιότητες: η μάχη για την ειρήνη και τη νομιμότητα πρωτίστως να συνδυαστεί με πρωτοβουλίες, τολμηρές πρωτοβουλίες, για την αμυντική και ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.
Η πολεμική ένταση στην Ουκρανία να περιχαρακωθεί από περιφερειακές ζώνες ασφάλειας στην ήπειρό μας. Και, βέβαια, η πολιτική να παρέμβει, επαναφέροντας τις αγορές ενέργειας στο ρόλο τους και θωρακίζοντας το εισόδημα των πολιτών, τις επιχειρήσεις, από υπερβολικές διεθνείς ανατιμήσεις.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή παρέμβασης έξι σημείων που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, για τη διαμόρφωση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Σημείωσε, μάλιστα, ότι χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αληθινό πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του καυσίμου, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κερδοσκοπικά, με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση, εκτιμώντας ότι το επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθεί πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, με αξιοποίηση εθνικών αλλά ευρωπαϊκών πόρων.
Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Κυριακή, 13 Μαρτίου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση του είναι ότι τα «παράθυρα» του διαλόγου μένουν πάντα ανοιχτά, όπως κλειστές μένουν και οι πόρτες μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.
«Ταξιδεύω, λοιπόν, στην Τουρκία την Κυριακή με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα. Συνεπώς, ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι το γεγονός πως διαφωνούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει σε αυτή τη συγκυρία ότι δεν πρέπει να συζητούμε.
«Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις», κατέληξε.