Υπεγράφη από την Ελλάδα και τη Γαλλία η συμφωνία για την αγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογός του Σεμπαστιέν Λεκορνί που επισκέπτεται την Αθήνα.
O Γάλλος υπουργός Άμυνας επισκέφτηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, όπου έγινε δεκτός με τιμές από αγήματα και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια. Ο Σεμπαστιέν Λεκορνί θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η απόκτηση των 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, μεταφράζεται ως ένα πρώτο αντίβαρο απέναντι στη συζήτηση περί τουρκικού ενδιαφέροντος για την προμήθεια πυραύλων Meteor.
Ο διττός ρόλος των Exocet
Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι πύραυλοι Exocet έχουν διττό ρόλο: Μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε μονάδες επιφανείας του στόλου σε πλοία του στόλου είτε σε επάκτιες συστοιχίες, σε κάποια νησιά και να αποτελέσουν μέρος του πολυστρωματικού θόλου, όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό από το να είναι τεχνολογικά πιο μπροστά έναντι μίας ενεργούς απειλής η οποία υπάρχει.
«Επιβεβαιώσαμε ότι οι δύο χώρες παραμένουν φίλες, η μια με την άλλη», δήλωσε επίσης, κάνοντας αναφορά στην κορυφαία στιγμή της υπογραφής του 2021 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια μεταξύ Αθήνας και Παρισιού.
«Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψιν στις αποφάσεις της την ασφάλειας τη Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Η Αθήνα θέλει και τέταρτη φρεγάτα
«Θα προτείνω στο ΚΥΣΕΑ την απόκτηση 4ης φρεγάτας Belharra» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε λίγη ώρα αργότερα με τον Γάλλο ομόλογό του πάνω στην γαλλική φρεγάτα «Alsace».
«Έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία που αντικατοπτρίζεται με την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης, την απόκτηση των Rafale που με τα όπλα τους αποτελούν κλειδί για την αποτροπή και την Άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», είχε αναφέρει κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
«Υπάρχει κοινή επιθυμία να προχωρήσει το ζήτημα με την τέταρτη φρεγάτα (Belharra) […] Θα γράψουμε ένα νέο κύκλο μαζί» είπε με τη σειρά του ο Γάλλος υπουργός Άμυνας
Την πρόθεση η Ελλάδα να αποκτήσει μια νέα φρεγάτα από τη Γαλλία επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σημειώνοντας μεταξύ άλλων «υπάρχει αίτημα για 4η φρεγάτα από τη Γαλλία».
Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρου των Δελφών, είχε αναφερθεί στις προθέσεις της κυβέρνησης για αγορά και τέταρτης φρεγάτας Belharra. «Οι γαλλικές φρεγάτες είναι οι καλύτερες φρεγάτες στον πλανήτη, δεν υπερβάλλω», είπε και πρόσθεσε: «για την αγορά της 4ης φρεγάτας γίνονται συζητήσεις για το οικονομικό με τη Γαλλία και συζητείται γραμμή συμπαραγωγής». «Όχι απλώς μικρό ποσοστό δήθεν παρουσίας» ξεκαθάρισε.