Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.
Η σχετική συζήτηση, επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα πολιτικής επικαιρότητας και διεξήχθη με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής (Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής) με δύο κύκλους τοποθετήσεων του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, και θα κλείσει με τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Προτάσεις για τη διεξαγωγή «προ ημερησίας διατάξεως» συζήτηση, είχαν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ «για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές» στις 14 Αυγούστου, και ο ΣΥΡΙΖΑ «για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας» στις 7 Οκτωβρίου 2024.
Μητσοτάκης: Παγκόσμιο το πρόβλημα με τις πυρκαγιές
Για την «πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.
«Αυτή η χρονιά ήταν αντικειμενικά η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε υψηλότερες θερμοκρασίες, μεγάλη ξηρασία, ισχυρούς ανέμους μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας, ελάχιστο χιόνι. Υψηλές θερμοκρασίες, άνεμοι, κεραυνική δραστηριότητα», σημείωσε.
Αφού ευχαρίστησε τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, έκανε αναφορά σε στοιχεία για τις φετινές πυρκαγιές, ενώ χαρακτήρισε το πρόβλημα ως «παγκόσμιο». «Είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα ολόκληρο εξάμηνο», υπογράμμισε.
«Πέρυσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά με καμμένα 1,754 εκατ στρέμματα ενώ φέτος ήταν 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 20ετιας τα 500.000», τόνισε και πρόσθεσε ότι «είχαμε 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση με 7.163 πέρυσι».
«Είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά. Λιγότερα καμένα δάση. Για την Αττική τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν, μόνο τα 10.000 ήταν δάσος», ανέφερε.
Το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές, σημείωσε. Τόνισε ότι σημασία έχει να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο.
Όπως είπε, «το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι παγκόσμιο. Στην Πορτογαλία 1,3 εκατ. στρέμματα σε 4 ημέρες μέσα στον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η κλιματική κρίση απειλεί όλον τον πλανήτη και η Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης».
Αναφερόμενος στα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά στην πρόληψη κατά των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Διατέθηκαν 400 εκατ. ευρώ σε δράσεις πρόληψης με αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμό οικοπέδων, παρεμβάσεις σε περιαστικά δάση. Για πρώτη φορά δρομολογήθηκε ένα τέτοιο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση που είχε πραγματικό αποτύπωμα και βοήθησε πολύ στις δύσκολες πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε φέτος το καλοκαίρι».
«Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «έχουμε αυστηροποιήσει τις ποινές για εμπρησμό έστω και από αμέλεια. Είχαμε και τραγικά περιστατικά ανθρώπων που υποτίθεται ότι ήταν επιφορτισμένοι σε επίπεδο πολιτικής προστασίας να βάζουν φωτιές και θα υποστούν τις συνέπειες τους νόμους».
«Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι’ αυτούς η ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%».
«Για την κατάσβεση πήραμε δύο πρωτοβουλίες: η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγίας. Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπιτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον εντοπισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στην Αττική για 24 ώρες πετούσαν drones και έδιναν εικόνα. Είχαμε περιπολίες από έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερο για να επιχειρούν σε πρώτο χρόνο πριν πάρει διαστάσεις η φωτιά. Έτσι σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των φωτιών. Ήδη προετοιμαζόμαστε για την επόμενη περίοδο ώστε να καλύψουμε περισσότερα τμήματα της χώρας με drones».
«Το 112 είναι δοκιμασμένος μηχανισμός που αξιοποιήθηκε όποτε έπρεπε, έχει σώσει πολλές ζωές. Να σταματήσετε να λέτε ότι είναι άλλοθι για όσα υποτίθεται ότι δεν γίνονται», τόνισε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην αποκατάσταση των ζημιών. «Η ταχύτητα με την οποία γίνονται έλεγχοι και εκθέσεις είναι σημαντική και γίνεται πιο γρήγορα από ό,τι παλαιότερα».
«Για την πυρκαγιά της Αττικής έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και δύο ανάδοχοι θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο».
Αναφερόμενος στην Εύβοια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μετά τη φωτιά του 2021, προχώρησαν έγκαιρα οι αναδασώσεις. Αυτές είναι ελάχιστες κατά κανόνα γιατί οι ειδικοί μας λένε ότι αυτή θα γίνει κατά βάση με φυσικό τρόπο».
«Η Ελλάδα ελπίζουμε ότι το 2027 θα μπορεί να εντάξει τα νέα Canadair που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα και θα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα μέχρι τότε», είπε.
Σύμφωνα με το πρωθυπουργό, «θα έχουμε και 13 νέα ελικόπτερα που θα μπορούν να κάνουν και ρίψεις νερού αλλά και μπορούν να μεταφέρουν μικρές ομάδες πυροσβεστών. Το κόστος μίσθωσης είναι σημαντικό οπότε αξίζει να προχωρήσουμε στην αγορά ορισμένων τέτοιων ελικοπτέρων».
«Θα αποκτήσουμε νέους Τράκτορες που μπορούν να κάνουν υδροληψίες από θάλασσες και λίμνες που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Πετζετέλ».
«Προχωρήσαμε σε 500 προσλήψεις δασοκομάντος το 2021, 650 το 2023 και θα έρθουν άλλοι 400 σε νέες μονάδες σε Ζάκυνθο, Χανιά και αλλού».
«Να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 9.000 εθελοντές. είναι πιστοποιημένοι και εκπαιδευμένοι, με πολύ καλύτερη συνεργασία με την Πυροσβεστική».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν είμαι για να πανηγυρίσω ούτε να μηδενίσω. Προσπαθώ να κάνω έναν όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό απολογισμό με δεδομένα και όχι με κορώνες. Αν υπάρχουν προτάσεις που θέλουν να καταθέσουν είμαι εδώ για να τις ακούσω».
«Να πω στον κ. Ανδρουλάκη ότι η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα, δεν έχει κόμμα και χρώμα, είναι κίνδυνος που απειλεί τους πάντες. Πριν να προχωρήσει ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση σε μηδενιστική κριτική ότι πριν το 2019 η πολιτική προστασία ήταν ένα κτήριο ετοιμόρροπο και θα ήταν το πρώτο που θα έπεφτε αν είχαμε έναν μεγάλο σεισμό. Σήμερα είναι αυτοτελές υπουργείο, θυμόμαστε πώς είναι το κέντρο επιχειρήσεων επί των δικών σας ημερών, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Δεν θα επιτρέψω να μηδενιστεί από μια αντιπολίτευση που τα βλέπει όλα μαύρα», συμπλήρωσε.
Παππάς: Ούτε κουβέντα από τον Μητσοτάκη γιατί η φωτιά στην Αττική έφτασε στα σπίτια
Με βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
«Παρίστανε τον ψύχραιμο και συναινετικό για να εκτοξεύσει ανοίκεια κριτική στην αντιπολίτευση», τόνισε.
«Ο πρωθυπουργός δεν βρήκε μια κουβέντα να πει γιατί η φωτιά στην Αττική, έφτασε στον αστικό ιστό και το 112 ζητούσε εκκένωση προς το Χαλάνδρι», υπογράμμισε.
«Κάτι πρέπει να γίνει ώστε οι πυρκαγιές να μη σταματούν στη θάλασσα και στον οικιστικό ιστό», διεμήνυσε ο κ. Παππάς.
«Με τις πολιτικές σας η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές κρίσεις που υπάρχουν».
Στη συνέχεια, ο κ. Παππάς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στον τομέα της οικονομίας.
«Το 2025, οι πολίτες θα πληρώσουν 2,5 δισ, περισσότερους φόρους, 1,5 δισ. περισσότερο ΦΠΑ, η μερίδα του λέοντος, θα είναι από το χαράτσι που επιβάλλατε στους μικρομεσαίους», υπογράμμισε.
«Η Ελλάδα, δεν ζει περίοδο ανάπτυξης. Έχασε ευκαιρίες με τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την δημοσιονομική χαλαρότητα θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα».
«Μιλάτε για ανάπτυξη. Αντιλαμβάνεστε ότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών βιώνουν ύφεση; Αυξάνεται το ποσοστό πληθυσμού που είναι κοντά στο όριο της φτώχειας. Τα μισά νοικοκυριά θέλουν το μισό εισόδημά τους για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης και θέρμανσης», είπε.
«Η χώρα μας είναι 23η-24η στον μέσο όρο ανάπτυξης στην Ε.Ε και τελευταία στην αγοραστική δύναμη».
«Έχετε πρόθεση τεράστιων ιδιωτικοποιήσεων. Στην ΕΥΔΑΠ σκοντάψατε πάνω στις αποφάσεις του ΣτΕ. Πρόκειται για απεχθές σχέδιο που όπου εφαρμόστηκε, προκάλεσε τεράστια προβλήματα. Μήπως σας ενοχλεί το άρθρο που προστατεύει το νερό ως δημόσιο αγαθό;», ανέφερε.
Αναφερόμενος στην εκλογή νέου ΠτΔ, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «έχει έρθει η ώρα για ΠτΔ από την Αριστερά και την ευρύτερη προοδευτική παράταξη», αφήνοντας αιχμές για αναζητήση πλειοψηφίας από τα «δεξιά» της κυβέρνησης.
«Κύριε Μητσοτάκη εσείς εγγυάστε τον πολλαπλασιασμό των κρίσεων, ενώ η Αριστερά την αντιμετώπισή τους», είπε καταλήγοντας.
Ολομέτωπη επίθεση Ανδρουλάκη στον Μητσοτάκη
Ολομέτωπη επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκινώντας τη δική του τοποθέτηση και αναφερόμενος στην άρνησή της να προχωρήσει την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για αναστολή χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών».
«Η στάση σας εγείρει ερωτηματικά. Δεν ακούσαμε συγνώμη που δώσατε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε ένα κόμμα με αρχηγό καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση».
«Χρηματοδοτήσετε ένα κόμμα που είναι κέλυφος εγκληματικής οργάνωσης. Δώστε μας ένα λόγο γιατί δώσατε 4 φορές χρήματα του ελληνικού λαού σε ένα καταδικασμένο και αποκλεισμένο από τον Άρειο Πάγο.. Γιατί δεν κάνατε δεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε για τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών; Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε εξαρχής απέναντι στους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και των παραγώγων της. Εάν υπερψηφίζαμε την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να αναληφθεί απόφαση που αναστέλλει άμεσα στη χρηματοδότηση. Ο κ. Λιβάνιος παραπέμπει στο 2025 και βλέπουμε».
«Εσείς τορπιλίζετε την συναίνεση. Εμείς ζητάμε συναίνεση για να μην παίρνουν οι εγκληματίες ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε για το πρόστιμο από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για το σκάνδαλο των e–mails σε απόδημους.
Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για τη διακυβέρνησή του, αλλά και για την αίσθηση ανασφάλειας των πολιτών.
«Οι πολίτες νιώθουν απροστάτευτοι και το αίσθημα αυτό ενδυναμώνει την κρίση στους θεσμούς» ανέφερε.
«Όταν θέλεις να θεωρείσαι προηγμένο κράτος, λαμβάνεις πρωτοβουλίες προκειμένου να αισθάνονται ασφάλεια οι πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία είχε συνεχιζόμενες αποτυχίες τα τελευταία 5,5 χρόνια, η μεσαία τάξη αισθάνεται απροστάτευτη. Για αυτό το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία, είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι εσείς. Δεν δημιουργείτε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, για αυτό σας έστειλαν ηχηρό μήνυμα στις τελευταίες ευρωεκλογές», είπε.
«Συμπεριφέρεστε στο κράτος ως ένα λάφυρο αναπαραγωγής της εξουσίας», είπε και πρόσθεσε:
«Προσπαθείτε τις συνεχιζόμενες αποτυχίες να τις καλύψετε μέσω της δημιουργικής λογιστικής».
«Κυβερνάτε έξι χρόνια με δημοσιονομικές ευελιξίες, χωρίς μνημόνια και με την προίκα του ταμείου ανάκαμψης, αλλά τα πεπραγμένα σας είναι χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες και χαμένοι πόροι για την ελληνική κοινωνία» είπε
«Είστε υπερήφανος που κυβερνάτε έναν λαό που έχει τη δεύτερη μικρότερη αγοραστική δύναμη ανάμεσα σε 27 κράτη; Είστε υπερήφανος που ο λαός πληρώνει τα δεύτερα περισσότερα χρήματα για την υγεία του και μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία; Είστε υπερήφανος για τα ενοίκια που εκτοξεύθηκαν; Είστε υπερήφανος για το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής που κλιμακώνονται;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Αναφερόμενος στο θέμα της σημερινής συζήτησης, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «μέσα σε 8 χρόνια έχει καεί συνολικά το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής, γεγονός που θα επιφέρει μεγάλες επιπτώσεις».
Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε ως «μνημείο αποτυχίας» της κυβέρνησης την πολυήμερη φωτιά στις Σέρρες.
«27 ημέρες πυρκαγιά στις Σέρρες. Είναι αυτό αποτελεσματικότητα; Η χώρα παραμένει ανοχύρωτη και πρέπει να αλλάξουν πολλά», είπε.
«Τώρα που τέλειωσαν οι πυρκαγιές, έχουμε τις πλημμύρες. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον Κηφισό. Έξι χρόνια που είστε κυβέρνηση δεν κάνατε σχεδόν τίποτα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και εμείς τα λέμε από το 2006. Το 2021 με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά καταθέσαμε κλιματικό νόμο. Ως κόμμα και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή έχουμε μια συνέπεια ως προς την κλιματική κρίση», ανέφερε.
«Χρειάζεται βελτιωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας και πρόληψης. Η μεταρρύθμιση της πολιτικής προστασίας συνιστά ματαιωμένη εξαγγελία. Το θέμα είναι εάν υπάρχει ενιαία συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Η απάντηση είναι όχι, παρά το γεγονός όιτι υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία από το ταμείο Ανάκαμψης» σημείωσε και στη συνέχεια παρέθεσε τις προτάσεις του για τη θεσμοθέτηση εθνικού σχεδίου ανθεκτικότητας του περιβάλλοντος.
Ανάμεσα σε αυτές, είναι και η αύξηση των κονδυλίων ώστε «από το 80-20 να πάμε στο 50-50 για καταστολή και πρόληψη».