Πολιτική

Κατέβηκε από το τρένο ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ – Παραιτήθηκε με επιστολή

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο Χρήστος Παπαδημητρίου από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Τι αναφέρει στην επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.  
Χρήστος Παπαδημητρίου
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Την παραίτησή του υπέβαλλε, λίγη ώρα μετά το δημοσίευμα του iEidiseis.gr το οποίο προανήγγειλε την εξέλιξη, ο Χρήστος Παπαδημητρίου από την προεδρία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Ο κ. Παπαδημητρίου αποτελεί πλέον και τυπικά παρελθόν από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, μετά την επιστολή που έστειλε στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Σε αυτή μεταξύ άλλων αναφέρει ότι θεωρεί ότι «ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει εκπονήσει ένα άρτιο όρισμα, πολύτιμο για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα» ενώ προσθέτει «μόνη εξαίρεση αποτελεί το ζήτημα της πυρόσφαιρας, το οποίο κατά τη γνώμη σύσσωμου του Συμβουλίου, όπως εκφράστηκε στο Πρακτικό της 26/2/2025 χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό δήλωνα άλλωστε και από την ημέρα παρουσίασης του πορίσματος. Με ενσυνείδηση και ευθύνη σας υποβάλλω την παραίτησή μου για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους».

Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Aπό τις 18/9/2023 προσπάθησα να υπηρετήσω το κοινό συμφέρον με υπευθυνότητα και επιστημονικότατα, σε μια δύσκολη συγκυρία. Ανέλαβα να δημιουργήσω έναν ανύπαρκτο σιδηροδρομικό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων και πιστεύω μέσα σε 18 μήνες κατόρθωσα να δημιουργήσω για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν ικανό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων, απαρνούμενος κάθε άλλη επαγγελματική ενασχόληση και αφιερωμένος νυχθημερόν και 365 μέρες τον χρόνο στο τιτάνιο έργο της δημιουργίας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Πιστεύω ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει εκπονήσει ένα άρτιο όρισμα, πολύτιμο για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Μόνη εξαίρεση αποτελεί το ζήτημα της πυρόσφαιρας, το οποίο κατά τη γνώμη σύσσωμου του Συμβουλίου, όπως εκφράστηκε στο Πρακτικό της 26/2/2025 χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό δήλωνα άλλωστε και από την ημέρα παρουσίασης του πορίσματος.

Με ενσυνείδηση και ευθύνη σας υποβάλλω την παραίτησή μου για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση, Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου».

Η παραίτηση του από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου έρχεται μετά τις αντιφατικές δηλώσεις του για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, και ειδικότερα αναφορικά με τα αίτια δημιουργίας της πυρόσφαιρας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Τι ανέφερε νωρίτερα το δημοσίευμα του iEidiseis.gr:

«Η κλεψύδρα για τον Χρήστο Παπαδημητρίου έχει αναποδογυρίσει και όπως όλα δείχνουν, είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να ανακοινώσει την παραίτησή του από την προεδρία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Η κυβέρνηση του έχει ήδη στείλει δημοσίως, αλλά ιδιωτικώς μηνύματα μεγάλης δυσαρέσκειας για όσα ανεκδιήγητα έχει υποστηρίξει τις τελευταίες μέρες σχετικά με το πόρισμα για τα Τέμπη.

Άλλωστε, έχει ήδη ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση και για την κλήση του από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Κι εκεί, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αρχικά ζήτησε να αποσυρθεί το τμήμα του πορίσματος, το οποίο αναφέρει την πυρόσφαιρα – σχεδόν 40 ημέρες μετά τη δημοσιοποίησή του, ενώ χθες, με τη σύμφωνη γνώμη του, το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ εξέφρασε «τη στήριξή του στο πόρισμα», προσθέτοντας ότι «η εκτίμηση περί της μη συμμετοχής στο φαινόμενο της δημιουργίας της πυρόσφαιρας των ελαίων σιλικόνης, βασίζεται σε βεβαίωση του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Κωνσταντόπουλου και φυσικά παραμένει ως έχει».

Κυρανάκης: Η εικόνα των αντιφάσεων, πλήττει την αξιοπιστία του οργανισμού

«Η εικόνα του μπάχαλου δεν γίνεται να συνεχιστεί και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες», τόνισε μιλώντας στον Real FM ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Ερωτηθείς για τις αντιφατικές δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστου Παπαδημητρίου, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, τόνισε «η εικόνα των αντιφάσεων, πλήττει την αξιοπιστία του οργανισμού. Θεωρώ ότι ο πρόεδρος θα πάρει πρωτοβουλίες», ενώ ξεκαθάρισε ότι πρόεδρος του οργανισμού δεν είναι ο κ. Παπαδημητρίου, αλλά ο κ. Δριτσάκος.

Μαρινάκης: Γεννώνται σοβαρά ερωτήματα για τη συμπεριφορά του Παπαδημητρίου

«Ο κ. Παπαδημητρίου και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα δώσει τις απαντήσεις εκεί που πρέπει. Αλλά τρία είναι τα σημεία της κυβέρνησης: Η αναφορά ήταν πιθανολόγηση, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν πήρε θέση. Δεύτερον τι να κάνει η κυβέρνηση να ζητήσει να φύγει η αναφορά για το παράνομο φορτίο επειδή πίστευε ότι δεν υπάρχει η συγκατάθεση του Πανεπιστημίου, που δεν το ήξερε. Η κυβέρνηση ήταν αμέτοχη, γιατί μια σοβαρά κυβέρνηση στη δικαστική διερεύνηση και στη διερεύνηση των ειδικών κάνει 10 βήματα πίσω και τους αφήνει να κριθούν και για τα σωστά και για τα λάθη τους», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Για την επιλογή του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «πρώτον φαίνεται ότι ακόμα και τις παλινωδίες ότι η κυβέρνηση δεν πήγε να κάνει συγκάλυψη και δεύτερον γεννώνται πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη συμπεριφορά του κ. Παπαδημητρίου.

Δεν μηδενίζω τίποτα. Πέρα από το κομμάτι της πυρόσφαιρας δεν έχει αμφισβητηθεί τίποτε άλλο στο πόρισμα. Το αν ένα πόρισμα πρέπει να αλλάξει σε κάποια σημείο του θα το αποφασίσουν οι ειδικοί. Η ευθύνη του ΔΣ είναι δεδομένη, το τι θα γίνει θα αποφασιστεί και από τους αρμόδιους. Πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις από τους επιστήμονες για το πόρισμα και από την κυβέρνηση για το ΔΣ και το ρόλο του κ. Παπαδημητρίου.

To email που δεν διαβάστηκε

σύμφωνα με χθεσινό (8/4) πρακτικό της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο Χρήστος Παπαδημητρίου παραδέχθηκε πως είχε λάβει από τον Κώστα Λακαφώση ενημερωτική επιστολή, στην οποία γινόταν αναφορά σε σχετικό e-mail που αφορούσε στη συμμετοχή της ΕΔΑΠΟ στην έρευνα του Πανεπιστημίου Γάνδης για την πυρόσφαιρα, ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου. Αν και το e-mail αυτό του είχε κοινοποιηθεί, ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν το είχε διαβάσει λόγω φόρτου αλληλογραφίας και επειδή δεν συμμετείχε άμεσα στη διερεύνηση.

Το εν λόγω πρακτικό από τη συνεδρίαση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρει τα εξής: «O κ. Παπαδημητρίου αναγνωρίζει την ύπαρξη του συγκεκριμένου μηνύματος, το οποίο λόγω του τεράστιου όγκου αλληλογραφίας του και της μη ανάμειξης του με τη διερεύνηση δεν είχε ανοίξει και διαβάσει τα συνημμένα».

Παρά το γεγονός ότι είχε θέσει θέμα νομιμότητας της συμμετοχής της ΕΔΑΠΟ στην έρευνα, ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε σήμερα πως δεν θεωρεί τη διαδικασία παράνομη, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις ως προς την επιλογή του συγκεκριμένου φορέα, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν πιο κατάλληλα ιδρύματα όπως ο «Δημόκριτος» ή πανεπιστημιακά εργαστήρια.

Αναδίπλωση στο θέμα της πυρόσφαιρας

Βέβαια, αλλαγή στάσης καταγράφεται και στο ζήτημα της πυρόσφαιρας αφού, τη Δευτέρα (7/4), ο Χρήστος Παπαδημητρίου σε σειρά δημόσιων παρεμβάσεών του, μεταξύ αυτών και σε ραδιοφωνική εκπομπή, είχε αμφισβητήσει τα ευρήματα του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ε.Ε. (ERA) σχετικά με την πρόκληση της πυρόσφαιρας από άγνωστο καύσιμο, εμβέλειας περίπου 2,5 τόνων.

Χαρακτηριστικά, σε προχθεσινή (7/4) συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ 100,3 FM», ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είχε υποστηρίξει ότι «οι Ευρωπαίοι μάς θεωρούν Ουγκάντα» και γι’ αυτό «δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να επικρατήσει η θεωρία της ανάφλεξης των ελαίων σιλικόνης, προκειμένου να μην τεθεί ζήτημα για τις αντίστοιχες ηλεκτράμαξες που φέρουν τα 2/3 των τρένων ανά την Ευρώπη».

Χθες, όμως, σε πλήρη αντίθεση με αυτές τις δηλώσεις του, διαβεβαίωσε ότι το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν είχε σκοπό να καταλήξει σε επιστημονικά συμπεράσματα για την πυρόσφαιρα, αλλά να καταγράψει τα αίτια της τραγωδίας.

Μάλιστα, στο ίδιο πρακτικό αναφέρονται τα εξής: «Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι μια τεκμηρίωση και αναφορά σε όλα τα σφάλματα που οδήγησαν στη σύγκρουση και όχι έρευνα για την πυροσφαιρα. Το συμβούλιο εκφράζει τη στήριξή του στο πόρισμα και στην άψογη εργασία της ομάδας διερεύνησης και τονίζει ότι η εκτίμηση περί της μη συμμετοχής στο φαινόμενο της δημιουργίας της πυρόσφαιρας των ελαίων σιλικόνης βασίζεται σε βεβαίωση του καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Κωνσταντοπούλου, και φυσικά παραμένει ως έχει».

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι το σχετικό τμήμα του πορίσματος ενδέχεται να επικαιροποιηθεί όταν ολοκληρωθεί νέα επιστημονική πιστοποίηση από αρμόδιους φορείς.

Ακόμα, από την ενημέρωση του Χρήστου Παπαδημητρίου, το Δ.Σ. του ΕΟΔΑΣΑΑΜ «σε καμία περίπτωση δεν δηλώνει ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση που περιλαμβάνονταν στο πόρισμα αλλά, όπως και η ίδια η επιτροπή, είχε ζητήσει θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και πιστοποιηθεί άμεσα και όταν γίνει αυτό το σχετικό τμήμα του πορίσματος θα επανέλθει με απόλυτα πιστοποιημένα αποτελέσματα και εκτιμήσεις ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Τι ανέφερε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Σχετικά με τα αίτια της πυρόσφαιρας, στο πόρισμα αποκλειόταν κατηγορηματικά ότι ευθύνεται ο τεχνικός εξοπλισμός του εμπλεκόμενου τροχαίου υλικού. Αντιθέτως, αναφερόταν πως η πυρόσφαιρα προκλήθηκε από άγνωστο καύσιμο, πιθανώς 2,5 τόνων.

Όπως χαρακτηριστικά αναγραφόταν, «δεδομένων των τεχνικών χαρακτηριστικών και των ποσοτήτων των υλικών στα τρένα που θεωρητικά θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει (π.χ. υγρές μπαταρίες στα συμπλεκόμενα συστήματα κίνησης και στα βαγόνια επιβατών, ηλεκτρονικό υγρό στον μετατροπέα έλξης, μέσο ψύξης για τα κλιματιστικά ανά βαγόνι επιβατών, δεξαμενές πεπιεσμένου αέρα σε κάθε ατμομηχανή), αυτά δεν παρέχουν αρκετή καύσιμη ύλη για να εξηγήσουν τη δημιουργία και την εξέλιξη της παρατηρούμενης πύρινης σφαίρας (80 μέτρα αι διατήρηση για δέκα δευτερόλεπτα)».

Επιπλέον, η τεχνική περιγραφή του βαγονιού εστιατορίου, «δεν αναφέρει καμία εγκατάσταση οποιουδήποτε τύπου υγροποιημένου αερίου…». Επομένως, «αποκλείοντας οποιοδήποτε άλλο εύφλεκτο υλικό από το ίδιο το βαγόνι εστιατορίου και αποκλείοντας όλα τα άλλα ενδεχόμενα, η πιο πιθανή εξήγηση για τα παραπάνω ευρήματα φαίνεται να είναι ένας άγνωστος όγκος υγρού καυσίμου που παγιδεύεται μέσα στην καμπύλη S του πλαισίου του βαγονιού εστιατορίου κατά τη διάρκεια της 2ης σύγκρουσης μεταξύ του βαγονιού εστιατορίου και της πρώτης πλατφόρμας της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας 63503, και ο οποίος μεταφέρεται στην τελική του θέση ανάμεσα στα άλλα συντρίμμια των βαγονιών».

Βάσει μαθηματικών μοντέλων που χρησιμοποιήθηκαν στο πόρισμα αναφέρεται πως «απαιτούνται περίπου 2.500 κιλά καυσίμου υδρογονανθράκων για την έκρηξη τριών σταδίων, η φλόγα και οι δευτερεύουσες πυρκαγιές πισίνας που καταγράφηκαν στα τρία βίντεο που δείχνουν το γεγονός από τρείς διαφορετικές γωνίες».

Πάντως, στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, όσο αναγράφονται για τα έλαια σιλικόνης ήταν απολύτως κατηγορηματικά: «Το έλαιο σιλικόνης που χρησιμοποιείται στους μετασχηματιστές ισχύος των μηχανών δεν μπορούσε να εκραγεί και να δημιουργήσει μια μεγάλη πυρόσφαιρα με απολύτως κανέναν τρόπο», ακόμη κι αν προστέθηκαν όπως αναγράφεται στο πόρισμα, μεγάλες πηγές θερμότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τέμπη: Ο ανακριτής ζητά να καταθέσουν τα πτυχία τους οι εμπειρογνώμονες των οικογενειών
«Λόγια στον Αέρα»: Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει τους σαρωτικούς δασμούς Τραμπ;
Λόγια στον Αέρα: «Τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε» Chevron Right