«Κόκκινο» έχει χτυπήσει στην Αθήνα η αγωνία για τις επιπτώσεις από τους δασμούς που ανακοίνωσε ότι θα βάλει στην Ε.Ε. ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στα ηγετικά ευρωπαϊκά κλιμάκια, χωρίς κανένας μέχρι στιγμής να είναι σε θέση να κάνει ακριβή πρόβλεψη για το πόσο θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία από τη νέα, παγκόσμια οικονομική καταιγίδα.
«Είμαστε νυχθημερόν πάνω από τα λάπτοπ» παραδέχονται και οι επιχειρηματίες, που προσπαθούν κι αυτοί να προβλέψουν τί μέλλει γενέσθαι, χωρίς, πάντως να έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν ασφαλή εικόνα για την έκταση και την ένταση που θα έχουν οι νέες παγκόσμιες αναταράξεις.
Για το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο, οι πονοκέφαλοι είναι μεγάλοι και δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να τους ανακουφίσει άμεσα, αφού τα πάντα εξαρτώνται από το που θα καταλήξουν ΕΕ και ΗΠΑ και βεβαίως πως θα διαμορφωθεί το γενικότερο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον. Ουδείς φυσικά αμφιβάλει ότι σε κάθε περίπτωση θα επηρεαστεί και η ελληνική οικονομία.
Παρ ότι έχει δημιουργηθεί μία καλή βάση για την οικονομία, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν αδυναμία να προβλέψουν τί θα συμβεί σε περίπτωση γενικευμένου εμπορικού πολέμου. «Εάν επαληθευτούν τα πιο δυσμενή σενάρια για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, η χώρα μας δεν θα μείνει “αλώβητη” αφού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή οικονομία», λένε οι ίδιες πηγές.
Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν όλο αυτό που έρχεται θα επηρεάσει το πακέτο των μέτρων στήριξης που δρομολογεί να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, με στόχο να βελτιωθεί το κλίμα υπέρ της κυβερνητικής παράταξης. «Δεν θα το ανατρέψει, αλλά είναι πιθανό να το περιορίσει» παραδέχονται στελέχη με γνώση όσων συζητούνται στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο.
Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, τονίζουν με έμφαση ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία μέσω της επίτευξης ισχυρών πρωτογενών πλεονασμάτων για να μην επιδεινωθεί η δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές.
Ένα επιπλέον ερώτημα είναι ποια θα είναι η πορεία του πληθωρισμού και φυσικά της ακρίβειας, η οποία αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των πολιτών.
Η πρόεδρος της Κομισιόν κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε έναν εμπορικό πόλεμο λόγω «των μέτρων αντιποίνων της ΕΕ και της ασθενέστερης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ».
Σύμφωνα με τις πρώτες κυβερνητικές εκτιμήσεις, πάντως, οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου αναμένεται να επιφέρουν μείωση της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,1 δις ευρώ.