Τρέχουν και δεν φτάνουν στην Αθήνα οι υπηρετούντες στο γραφείο Στρατιωτικού Ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ καθώς βλέπουν με τρόμο ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιλέγουν αμυντικά προϊόντα από το Ισραήλ αντί των ΗΠΑ κυρίως λόγω κόστους αλλά και προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτουν τα Ισραηλινά αμυντικά συστήματα.
Η επιβολή δασμών απο τις ΗΠΑ και πιθανών αντιμέτρων από την Ε.Ε καθιστούν απαγορευτική κάθε αμυντική προμήθεια μαμούθ της Ελλάδας όπως π.χ. την αγορά 20 εξοπλισμένων F-35 συνολικού κόστους 4,6 δισ. ευρώ χωρίς να μπορεί να υπολογίσει κανείς ποιο θα είναι το τελικό κόστος λόγω των δασμών
Τα τελευταία χρόνια τα ισραηλινά αμυντικά προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας κατακτούν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών συστημάτων λόγω χαμηλότερου κόστους, πιο γρήγορης παράδοσης και κυρίως πιο προηγμένης τεχνολογίας. Αμερικανικές αμυντικές εταιρίες που παραδοσιακά διοχετεύουν κατά αποκλειστικότητα τα προϊόντα τους στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις , λειτουργώντας με την σιγουριά και την αλαζονεία του μονοπωλίου, καταθέτουν προσφορές κατά πολύ ακριβότερες από αντίστοιχες ισραηλινών εταιριών. Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση το πρόγραμμα αναβάθμισης των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS M270 του Στρατού Ξηράς.
Η προσφορά της αμερικανικής Lockheed Martin ήταν 1,1 δισ. ενώ της ισραηλινής Elbit ήταν σχεδόν στην μισή τιμή με αποτέλεσμα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να προσανατολίζονται στην επιλογή των Ισραηλινών αντί των Αμερικανών.
Από την μια η αμυντική συνεργασία «γάμος» Ελλάδας στην στρατιωτικοί ακόλουθοι στο Στρατιωτικό ΓραΟι νέες δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως λέει, αναδεικνύουν το φυσικό πλεονέκτημα που δίνει το νησιωτικό ανάγλυφο της χώρας, ενώ την ίδια ώρα αποκτάται δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος.
Δ.Β.