Πολιτική

Δημοσκόπηση GPΟ: Πώς βλέπουν οι πολίτες Σαμαρά, Καραμανλή και την επιστροφή Τσίπρα

Στο 23,3% η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της GPO, με την Πλεύση Ελευθερίας να ακολουθεί στο 13,4%.
Δημοσκόπηση GPΟ: Πώς βλέπουν οι πολίτες Σαμαρά, Καραμανλή και την επιστροφή Τσίπρα
EUROKINISSI

Ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνει η νέα δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά 90,1, πέρα από τα ποσοστά που καταγράφουν τα κόμματα σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου. Αναφορικά με τις παρεμβάσεις των δύο πρώην προέδρων της Νέα Δημοκρατίας και πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, το 46,8% και το 67,3%, αντίστοιχα, των ερωτηθέντων πιστεύει ότι λειτουργούν υπονομευτικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα ποσοστά να είναι ακόμη ψηλότερα μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα σε ηγετικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, το 54,5% θέλει να παραμείνει βουλευτής. Η επιστροφή του αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, με το υπόλοιπο ωστόσο 18,4% να θέλει να τον δει ξανά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 14,6% του συνόλου πιστεύει ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει την ίδρυση ενός καινούργιου πολιτικού φορέα, ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν είναι ευκαταφρόνητο έτσι όπως είναι διαμορφωμένο αυτή τη στιγμή το κομματικό σκηνικό.

23,3% η ΝΔ, δεύτερη η Πλεύση Ελευθερίας με 13,4%

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 23,3% στην πρόθεση ψήφου, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου συνεχίζει την ανοδική πορεία και έρχεται δεύτερο κόμμα με 13,4%. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να έχει απώλειες, συγκεντρώνοντας 12,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μόλις 5,7%. Ενισχυμένη εμφανίζεται η Ελληνική Λύση με 9,7% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,5%, η Νίκη με 2,7%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 2,0, η Νέα Αριστερά με 1,9 και το Μέρα25 με 1,8. Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 10,5%.

Σταθεροποιείται στο 13% η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αντίστοιχη δημοσκοπική εικόνα και για το ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά, αλλά βιώνει μια συνεχή υποχώρηση, με ποσοστά που το φέρνουν πλέον στην τρίτη θέση, πίσω από την Πλεύση Ελευθερίας της κ. Κωνσταντοπούλου, που συνεχίζει τη θεματική της άνοδο, σταθεροποιημένη πλέον σε ποσοστά πάνω από 13%, τα οποία προσώρας φαίνονται ανθεκτικά. Η εξέλιξη της Πλεύσης Ελευθερίας είναι το μεγάλο ερώτημα του επόμενου διαστήματος, επιχειρώντας όμως μία αρχική εκτίμηση βλέπουμε τον εκλογικό της πυρήνα να συγκροτείται από νεότερες ηλικιακές ομάδες και νεοεισερχόμενους ψηφοφόρους, που σε σημαντικό βαθμό δεν αποτελούν βάση των συστημικών κομμάτων, αλλά συγκροτούν ένα νέο εκλογικό ακροατήριο με ευμετάβλητα χαρακτηριστικά και χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης προς τα παλαιότερα κόμματα με κυβερνητική θητεία, τα οποία αποκηρύσσουν και στα οποία χρεώνουν μια σειρά αστοχιών και παραλείψεων που ευθύνονται όχι μόνο για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και για τη συνολική δυσλειτουργία του ελληνικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή η κ. Κωνσταντοπούλου φαίνεται να συσπειρώνει δυνάμεις προερχόμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, λειτουργώντας ως φορέας ριζοσπαστικοποίησης γι’ αυτό το εκλογικό ακροατήριο που απογοητευμένο από την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώντας το ΠΑΣΟΚ συντηρητικό αναζητεί μία καινούργια πολιτική έκφραση. Αυτό συνιστά και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θεωρείται ότι εμφανίζει ροπή προς τον ανέξοδο λαϊκισμό για ένα κομμάτι που εκλογικού σώματος και την ίδια στιγμή εκλαμβάνεται από κάποιους άλλους ως συντηρητικό, συστημικό ή στην καλύτερη περίπτωση μία πιο προοδευτική εκδοχή της ΝΔ.

Διχάζει η πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς

Το ερώτημα για πιθανή συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς παραμένει ανοιχτό ως η μόνη ρεαλιστική κυβερνητική εναλλακτική και, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ν. Ανδρουλάκη περί αυτόνομης πορείας, συνεχίζει να διχοτομεί την εκλογική του βάση, με το 49% να τάσσεται υπέρ της συμπόρευσης και το 47,1% να εμφανίζεται αντίθετο σε μία τέτοια προοπτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Μαρία Σάκκαρη: «Ελεύθερη πτώση» στην παγκόσμια κατάταξη - Βουτιά 18 θέσεων Chevron Left
Μαρία Σάκκαρη: «Ελεύθερη πτώση» στην παγκόσμια κατάταξη - Βουτιά 18 θέσεων
Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Ο Χρίστος Κούγιας με τον δικό του τρόπο τροφοδοτεί τα M.M.E.»
Chevron Right