Πολιτική

Δασμοί, λιμοί και καταποντισμοί: Υπουργική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τις συνέπειες στην Ελλάδα

Τι θα συζητηθεί σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Τα σενάρια στην Ε.Ε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες συνέρχεται σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, καθώς, ενώ επρόκειτο να συνεδριάσει με ατζέντα την ανάπτυξη και τα μέτρα για τη στήριξη και ενδυνάμωσή της, μετά την απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς στην Ε.Ε. καλείται πλέον να αναζητήσει τρόπους για την προστασία της ελληνικής οικονομίας και κατ επέκταση της κοινωνίας από ενδεχόμενες ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.

Ο φόβος, ενδεχόμενα ευρωπαϊκά αντίποινα, να πλήξουν περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες, περιλαμβανομένης και της ελληνικής, έχει φτάσει και στην Αθήνα, η οποία …μοιραία θα εναρμονιστεί με ό,τι αποφασιστεί στα ηγετικά κλιμάκια της Ε.Ε.. Ήδη, ωστόσο, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη συνεργάζονται προκειμένου να διαμορφώσουν τη θέση της χώρας μας για τον βέλτιστο τρόπο αντίδρασης της Ευρώπης στα νέα δεδομένα που θέτει η υπερδύναμη.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν την ανησυχία για τον κίνδυνο να βρεθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες σε δεινή θέση στην περίπτωση που υιοθετηθεί τελικά η πρόταση για δυναμικά αντίποινα με επιβολή υψηλών ευρωπαϊκών δασμών στις ΗΠΑ.

Το ερώτημα είναι αν θα καταλήξει η Αθήνα στη λύση της «κρατικής βοήθειας» για κλάδους και επιχειρήσεις που θα πληγούν από τους αμερικανικούς δασμούς, χωρίς γενικευμένα αντίποινα. Σε αυτή τη λογική κινήθηκε ήδη ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 18 δις ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα πληγούν από τους δασμούς του Τραμπ.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη αναμένεται να αναλυθούν διεξοδικά και οι δύο παραπάνω πιθανοί τρόποι αντίδρασης της Ε.Ε., η οποία σημειωτέον ήδη εμφανίζεται διχασμένη ως προς τα επόμενα βήματά της.

«Κανείς δεν μπορεί να βγει ωφελημένος από έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο. Η χώρα μας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα» ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ενημέρωση στα social media.

Η αλήθεια, ωστόσο, την οποία παραδέχονται αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να αποτιμηθούν οι ακριβείς επιπτώσεις για την Ελλάδα, οι οποίες, πάντως, αναμένονται πολυεπίπεδες.

Οι ίδιοι παράγοντες μιλούν για ένα «σπιράλ» αρνητικών εξελίξεων για τη χώρα μας, εκτός από τον περιορισμό των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ, που κινείται στο 5% των συνολικών εξαγωγών. Ειδικότερα, προεξοφλούν ότι θα υπάρξουν συνέπειες στον τουρισμό, αλλά στον τομέα των επενδύσεων.

Ο μεγαλύτερος εφιάλτης της κυβέρνησης, όμως, είναι να αυξηθεί ο πληθωρισμός λόγω των επικείμενων αυξήσεων των τιμών σε προϊόντα, ρίχνοντας βαριά σκιά πάνω από την οικονομία, στην καλή πορεία της οποίας βασίζεται το κυβερνητικό επιτελείο για να δρομολογήσει το πακέτο των παροχών που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε επτά άξονες για τη θωράκιση της οικονομίας από τη διεθνή αστάθεια, με το επιτελείο του να δίνει έμφαση στον στόχο της διείσδυσης στις δυο πολύ μεγάλες αγορές της Ινδίας και της Κίνας, με τη θέσπιση κινήτρων για εξαγωγές και απλοποίηση και περαιτέρω ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος ετοιμάζει τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες και αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο σε έναν μήνα και θα ρίχνει το βάρος στη μεταποίηση και κυρίως στις παραμεθόριες και πιο αδύναμες περιοχές της χώρας. Επίσης προωθεί μεταρρύθμιση στην πολιτική ποιότητας (ΕΛΟΤ). Το υπουργείο Ανάπτυξης, εξάλλου, σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια υπουργεία, προωθεί σειρά ρυθμίσεων που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στη μείωση κατά 25% του γραφειοκρατικού διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικές οι επενδύσεις.

Επιπλέον, συζητείται η αξιοποίηση όλων των κοινοτικών εργαλείων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, πόροι από Αναπτυξιακή Τράπεζα) για τη στήριξη ιδιαίτερα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πόσο «θωρακισμένη» στους δασμούς είναι η οικονομία - Οι πολιτικοί κίνδυνοι
Άρχισαν τα ραντεβού στο Μαξίμου με Έλληνες κατασκευαστές αμυντικών συστημάτων
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Chevron Right