Σε απόλυτη εγρήγορση είναι η Αθήνα προκειμένου να εκτιμήσει τις συνέπειες των νέων δασμών Τραμπ στην Ε.Ε, να θωρακίσει και να προστατεύσει κατά το δυνατόν την ελληνική οικονομία αλλά και να εξετάσει τη θέση με την οποία θα προσέλθει στις συζητήσεις για την κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην αιφνίδια στροφή των ΗΠΑ προς τον προστατευτισμό.
Όπως προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μεθαύριο Δευτέρα θα συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον ίδιον αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκη και με τη συμμετοχή του ΥΠΟΚ Κυρ. Πιερρακάκη και των υπουργών Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής.
Όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έτσι και η Αθήνα παρακολουθεί με δέος το νέο σκηνικό που αναδύεται διεθνώς μετά τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντ. Τραμπ με την επιβολή δασμών σε πάνω από 180 χώρες στον κόσμο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα προστατευτεί η οικονομία, είναι προφανές ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει ακριβώς το σύνολο των επιπτώσεων που μπορεί να υπάρξουν, καθώς δεν είναι καν σαφές αν το 20% που προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος για τις χώρες μέλη της Ε.Ε. θα ισχύσει αυτούσιο, ή θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση από τον Λευκό Οίκο με την κάθε μία χώρα.
«Η απόφαση Τραμπ αποτελεί μια ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μία πολύ απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά «μία απόκλιση από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυσή της».
«Πρόκειται για μία πρωτοφανή, για τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα, απόφαση των Η.Π.Α., ουσιαστικά να κηρύξουν έναν εμπορικό πόλεμο κατά πάντων, και όχι μόνο κατά της Ε.Ε., κάτι το οποίο έχει ήδη προκαλέσει μία τεράστια, παγκόσμια οικονομική αναστάτωση στις αγορές και συνολικά στις εμπορικές σχέσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή ομιλία του στην Κ.Ο. της ΝΔ.
Φόβοι για αυξήσεις σε προϊόντα
Είναι κοινή εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο ότι αν και οι ελληνικές εξαγωγές στις Η.Π.Α. υπερτερούν των εισαγωγών, και ως εκ τούτου η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πρωτογενώς μεγάλη απειλή, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις.
Ειδικότερα, υπάρχουν φόβοι για προβλήματα στην τροφοδοσία αλλά και αυξήσεις σε προϊόντα. Κάτι, που με τη σειρά του θα έχει αντανάκλαση στον πληθωρισμό και θα θέσει σε κίνδυνο τη θετική εικόνα της οικονομίας, πάνω στην οποία βασίζεται η κυβέρνηση για προχωρήσει στα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών, που σχεδιάζει να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Δ.Ε.Θ..
Οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες, φυσικά, θα είναι οι Έλληνες εξαγωγείς στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον περασμένο χρόνο η χώρα μας πραγματοποίησε εξαγωγές στις Η.Π.Α. ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι εισαγωγές είναι σημαντικά μικρότερες, κάτι που οδήγησε σε πλεόνασμα 268 εκατ. ευρώ το 2024.
Η διαφαινόμενη μείωση των εξαγωγών, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το ελληνικό ΑΕΠ, στην καλύτερη περίπτωση 0,4% και στη χειρότερη 0,8%.
Αυτός όμως ο εμπορικός πόλεμος των Η.Π.Α. με την Ευρώπη, θεωρείται δεδομένο θα έχει αντίκτυπο και στις επενδύσεις και θα οδηγήσει σε ακριβότερο κόστος δανεισμού για όλες τις χώρες της Ε.Ε., άρα και για την Ελλάδα.
Στο μεθαυριανό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς η θέση της χώρας στις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα στην Ε.Ε.