Το δύσκολο των «γαλάζιων» βουλευτών να υπερασπιστούν τα… ανυπεράσπιστα στο σκάνδαλο των υποκλοπών είναι εμφανές, και διαπιστωμένο, από την αρχή που «έσκασε» το θέμα των παρακολουθήσεων. Η ακόμα δυσκολότερη άσκηση για τους «γαλάζιους» είναι, έστω, να προχωρήσουν σε κάποιο είδος κριτικής για τα δεδομένα της υπόθεσης που συμπεριλαμβάνουν το Μέγαρο Μαξίμου και, αναπόφευκτα, τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Έτσι λοιπόν, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σαν να παρέλαβε μια… αόρατη σκυτάλη από τον Κώστα Καραμανλή, την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Κώστα Τζαβάρα, με διακριτικό και προσεκτικά διατυπωμένο τρόπο, αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα που έχει στριμώξει στα σχοινιά τη ΝΔ.
Μιλώντας για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, εντός της Ολομέλειας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος αφού πρώτα επεσήμανε την ανάγκη για σεβασμό δύο πολύτιμων αγαθών – της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων αλλά και του ύψιστου καθήκοντος της διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας, όπως είπε – τόνισε: «Όλα αυτά θεμελιώνονται σε μια απαράβατη αρχή. Ανεξέλεγκτα και αυτονομημένα άβατα στη δημοκρατία δεν νοούνται».
Επιπλέον, ο Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε με νόημα πως «στην αστική φιλελεύθερη δημοκρατία που η δική μας παράταξη υπηρετεί, η προστασία του απαραβίαστου της ιδιωτικής σφαίρας βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων, στην καρδιά της Δημοκρατίας».