Την ίδια ώρα που το θέμα Μπατζελή προκαλεί αρρυθμίες και τάσεις εσωστρέφειας ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί τη δική του «φυγή προς τα εμπρός» με ένα θέμα που ήταν πάντα μεταξύ εκείνων στην κορυφή της ατζέντας των προτεραιοτήτων του: Η στεγαστική κρίση. Α
πό τις πρώτες μάλιστα αντιπαραθέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν το ζήτημα αυτό και ειδικότερα για τους νέους με συγκεκριμένες προτάσεις που είχαν αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης με τον πρωθυπουργό. Κόντρα στην εικόνα των εσωτερικών τριβών και παλινωδιών η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να αντιπαραβάλει τον προγραμματικό της λόγο με προτάσεις και ρεαλιστικούς στόχους, προβάλλοντας την κοινωνική της ατζέντα.
Το Art Factory στον Ταύρο, το απόγευμα της Πέμπτης, γέμισε από κόσμο. Νέοι άνθρωποι, σε μια εκδήλωση που ξέφυγε από την νόρμα του συνηθισμένου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσε το κοινό και όλοι μαζί προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που έθεσε το ΠΑΣΟΚ στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποίησε για την παρουσίαση της πρότασης του, που ξεδιπλώνεται σε έξι άξονες, για την στεγαστική πολιτική: «Στέγαση: Δικαίωμα ή πολυτέλεια;». Το «ρεζουμέ» του σχεδίου που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης εκφράστηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Δεν είναι μπίζνα η στέγαση. Δεν μπορεί να μεγαλώσει μια γενιά ανθρώπων χωρίς να νιώθει αξιοπρέπεια».
Στο τέλος της βραδιάς ήταν πολλοί εκείνοι που σχολίαζαν πως η χθεσινή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για το στεγαστικό πρόβλημα είχε μια ιδιαίτερη σημειολογία. Όχι μόνο γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση «αγκάλιασε» το κορυφαίο κοινωνικό πρόβλημα της νέας γενιάς δίνοντας μια συνολική, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση αλλά και γιατί η παρουσίαση του στεγαστικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είχε πολλά σημεία… out of the box μιας κλασικής εκδήλωσης. Όπως για παράδειγμα η συζήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον γνωστό σεναριογράφο Παναγιώτη Μαρκεζίνη αντί μιας τυποποιημένης παρουσίασης και ομιλίας.
Ο Ανδρουλάκης μέσα από την συζήτηση και τις απαντήσεις έστειλε το μήνυμα πως «κανονική χώρα θα γίνουμε, όταν μια κυβέρνηση μπαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου για να κυβερνήσει και όχι για να κατακτήσει το κράτος. Και δεσμεύομαι, αν μας δώσει ο λαός αυτή τη δυνατότητα, εμείς θα κυβερνήσουμε με αξιοκρατία και διαφάνεια και δεν θα κατακτήσουμε το κράτος για να κάνουμε ρουσφέτια και με αυτόν τον τρόπο να διαιωνίζουμε την εξουσία μας όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης».
Δίνοντας τον τόνο της στρατηγικής που έχει χαράξει η αξιωματική αντιπολίτευση από την Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν πως «το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει προγραμματικά σε μια μαχητική αντιπολίτευση ανοίγοντας σελίδες του προγράμματος του που δίνουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας». Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα κομματικές πηγές επεσήμαναν πως ακόμη μια συνολική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αυτή για το ιδιωτικό χρέος, – «που πέρασε κάτω από τα ραντάρ τον περασμένο Ιανουάριο» – θα επανέλθει στην πρώτη γραμμή. Ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι Τομεάρχες του κόμματος επεξεργάζονται μια συνολική φορολογική πολιτική.
Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο συντονιστής της ομάδας προγράμματος, Λευτέρης Καρχιμάκης τόνισε ότι είναι «είναι κοινωνική ασχήμια τέσσερις στους δέκα Έλληνες να μην μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους στο τέλος του μήνα. Είναι η ασχήμια του να μην μπορεί ένα νέο ζευγάρι να ζήσει μαζί και να κάνει οικογένεια. Είναι η ασχήμια του να μην μπορείς με τον βασικό μισθό να ζήσεις αξιοπρεπώς και να έχεις το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, μια στέγη πάνω απ’ το κεφάλι σου». Η στεγαστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ τιτλοφορείται GenRent, εκτείνεται σε έξι άξονες με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου πλαισίου για τη στέγαση, εστιάζοντας στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων, τη σταθεροποίηση των ενοικίων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.