Η κυβέρνηση εδώ και έξι χρόνια πορεύεται, χωρίς συστηματική προσπάθεια και σχέδιο ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
«Η καθυστερημένη εξαγγελία για 25% εθνική συμμετοχή είναι παραπλανητική, καθώς ήρθε αφού είχαν ολοκληρωθεί οι βασικές συμφωνίες, στις οποίες δεν έχει προβλεφθεί παρά ελάχιστη – έως μηδενική – συμμετοχή» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κριτική στη «γαλάζια» κυβέρνηση. Είναι «θολή η ατζέντα του 2030 χωρίς τα κόμματα να γνωρίζουν τους στόχους» σημείωσε με έμφαση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά από ζητήματα λέγοντας, «τι να θυμηθούμε; Τις παρακολουθήσεις των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων που για εσάς θεωρείται πλημμέλημα, το φιάσκο της ανθρωπιστικής αποστολής της Λιβύης», ενώ έκανε ειδική αναφορά «στην πλημμύρα στη στρατιωτική βάση στο Στεφανοβίκειο» και τόνισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα πως «πανηγυρίζετε για το πράσινο φως στην Chevron, όμως ήταν ο νόμος του Γιάννη Μανιάτη που προετοίμασε το έδαφος».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη δημιουργίας κοινής στρατιωτικής δύναμης και συντονισμένων θέσεων εξωτερικής πολιτικής από τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «η Ένωση πρέπει να κλείσει οριστικά την πόρτα σε τρίτες χώρες που έχουν αναθεωρητικές προσανατολισμούς όπως η Τουρκία, όσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας με τις εταιρείες τους. Δεν επιτρέπεται με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων να χρηματοδοτήσουν την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας» και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια πατριωτική στάση για την οποία οφείλει να αγωνιστεί κάθε ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει ρητή απαγόρευση στις τελικές ευρωπαϊκές συμφωνίες».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τοποθέτησή του παρουσίασε το σχέδιο 6 αξόνων του κόμματος του σχετικά με την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής παραγωγής. Το σχέδιο μια δέσμη μέτρων ενίσχυσης συγκεκριμένων τομέων παραγωγής, ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής εποπτείας του εξοπλιστικού προγράμματος, όπως και ενίσχυσης του φρονήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογραμμίζοντας πως «κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας είναι η διασφάλιση της ελληνικής ισχύος».