Πολιτική

Έντονη δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για τους «συνδικαλιστές υπουργούς» – Στο στόχαστρο Κικίλιας και Άδωνις

«Τι δουλειά έχουν ο Κικίλιας και ο Άδωνις να ζητούν αυξήσεις για άλλα υπουργεία» διερωτώνται στην κυβέρνηση. «Ας κοιτάξουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους».
Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για το «κίνημα των (ένστολων) υπουργών» - Στο στόχαστρο Κικίλιας και Άδωνις
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε το «κίνημα» υπουργών και «γαλάζιων» στελεχών, τα οποία, το ένα μετά το άλλο, εκφράστηκαν δημοσίως ασκώντας πιέσεις, προκειμένου να επεκταθούν οι αυξήσεις μισθών και στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική Λιμενικό), εκτός από αυτές που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, η δυσαρέσκεια του Μαξίμου αφορά τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, οι οποίοι άνοιξαν πρώτοι τον «χορό» σήμερα Κυριακή και εκφράστηκαν για ένα ζήτημα χωρίς να έχουν γνώση του αντικειμένου – όπως τους καταλογίζουν.

Συγκεκριμένα, συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο, προέρχονται από εξοικονομήσεις πόρων και καταργήσεις θέσεων μη λειτουργικών στις ίδιες τις Ένοπλες Δυνάμεις, άρα δεν επιβαρύνουν επιπλέον τον Προϋπολογισμό. «Τι εξοικονομήσεις πρόλαβε να κάνει στο Λιμενικό ο Κικίλιας για να ζητάει αυξήσεις», μας έλεγε άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του Κ. Μητσοτάκη. «Ο Άδωνις καλό θα ήταν να κοιτάξει την κατάσταση στα νοσοκομεία, να βελτιώσει τις υπηρεσίες και να μειώσει την ταλαιπωρία των πολιτών στα Επείγοντα και τα εξωτερικά ιατρεία πριν κάνει οικονομική πολιτική μέσω του Twitter», τόνιζε πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ένα «συνδικαλιστικό κίνημα» μεταξύ των υπουργών με λαϊκίστικου τύπου αιτήματα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ατζέντες τους και το εκλογικό τους ακροατήριο, βλάπτει σοβαρά την κυβερνητική συνοχή και «πυροβολεί τα πόδια της κυβέρνησης».

Μαξίμου: Γιατί δίνονται αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις – Η αντίδραση για τις δηλώσεις υπουργών

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα σώματα ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές μετά τις δηλώσεις υπουργών και βουλευτών για αυξήσεις στο σύνολο των ένστολων.

Υπενθυμίζουν δε, ότι οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Άμυνας, θα ισχύσουν μετά τη ΔΕΘ.

Επίσης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το Δημόσιο, ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά – και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων. Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Επίσης, υπενθυμίζουν ότι από το 2023 έως σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χορηγήσει αυξήσεις συνολικά στο Δημόσιο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή ο 13ος μισθός έχει ήδη δοθεί και «πάμε» για τον 14ο, με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτές έγιναν για τρεις λόγους:

  • Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής, δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών.
  • Δεύτερον, γιατί το υπουργείο Άμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών, με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (π.χ. περιπτώσεις αποστρατεύσεων που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Ένα σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών, καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου.
  • Τρίτον, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων, ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις ένοπλες δυνάμεις και να στελεχώσουν τις στρατιωτικές σχολές.

Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται εξαγγελία που αφορά μόνο ένα μέρος στελεχών του Δημοσίου, αναφέροντας τα ειδικά μισθολογικά κίνητρα που εφαρμόσθηκαν τους προηγούμενους μήνες για την προσέλκυση ιατρών που θα στελεχώσουν «άγονες» θέσεις σε νοσοκομεία στο ΕΣΥ, αλλά και άλλες διατάξεις όπως η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Επίσης, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν ότι ήδη έχουν νομοθετηθεί σημαντικά μέτρα για όλους τους ενστόλους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κλπ). Αναφέρουν δε, ότι ήδη με βάση τον Προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ένστολων, ενώ από την 1η Απριλίου, όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις) θα ενισχυθούν περαιτέρω με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.

«Κίνημα υπουργών»: Ποιοι έστειλαν δημοσίως μήνυμα προς το Μαξίμου

Ο πρώτος που «χτύπησε» ήταν ο πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε δήλωσή του, αρχικά χαρακτήρισε ως «απόλυτα δίκαιη» την αύξηση αποδοχών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητώντας, ωστόσο, στη συνέχεια να επεκταθεί και υπόλοιπους ένστολους.

«Η αύξηση των αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων είναι απολύτως δίκαιη. Το ίδιο επιτάσσεται και για τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Οι υπηρεσίες τους είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της κοινωνίας, και οι υψηλές ευθύνες που αναλαμβάνουν οφείλουν να αντανακλώνται και στις αποδοχές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.

Το πρωί της Κυριακής (30/3) τη «σκυτάλη» πήρε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, αν και παραδέχθηκε ότι οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν αποτελούν ορθή κίνηση, στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, που σημαίνει ότι θα πρέπει αναλόγως να γίνουν αυξήσεις και στους αστυνομικούς μας και στους πυροσβέστες μας και στους λιμενικούς μας».

«Το σύνολο όλων αυτών των αντρών και γυναικών που απαρτίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας επιτελεί ύψιστο έργο», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Αμέσως μετά τον Βασίλη Κικίλια ήρθε η σειρά του Άδωνη Γεωργιάδη να «χτυπήσει», εκφράζοντας μάλιστα τη «βεβαιότητα» ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να επεκταθούν οι αυξήσεις και στα τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σέβεται όλους όσους φέρουν το εθνόσημο. Είναι βέβαιον ότι μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τιμή σε όσους τιμούν το Έθνος με τις υπηρεσίες τους», έγραψε σε ανάρτηση στο Χ ο υπουργός Υγείας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης με ανάρτησή του στο Χ αφού σημείωσε ότι οι αυξήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «ήταν αναγκαίες και δίκαιες», χαρακτήρισε «εύλογο» το αίτημα των στελεχών της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αντίστοιχη αντιμετώπιση με αυτή των στελεχών των ΕΔ.

Την ίδια στάση διατήρησε και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφέροντας σε δική του ανάρτηση:

«Οι αυξήσεις των αποδοχών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν αναγκαίες. Οι αυξήσεις όμως πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους ένστολους. Στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού, της Πυροσβεστικης και της ΕΛΑΣ. Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα πράξει το σωστό και δίκαιο για όλα τα στελέχη που φορούν το εθνόσημο».

Ως «χρέος τιμής» για την κυβέρνηση της ΝΔ να συμπεριλάβει «και τα σώματα ασφαλείας στις αυξήσεις των ενστόλων» περιέγραψε το αίτημα ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

«Χρέος τιμής για εμάς η συμπερίληψη και των σωμάτων ασφαλείας στις αυξήσεις των ενστόλων», σημείωσε ο ίδιος στο Χ.

Στο «κίνημα» των «γαλάζιων» που ζητούν επέκταση των αυξήσεων στα Σώματα Ασφαλείας προσχώρησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης.

«Μπορεί η θητεία μου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ήταν σύντομη, έχω όμως μεγάλο σεβασμό στο έργο και στην αποστολή της ελληνικής αστυνομίας και ως Κυβέρνηση πρέπει και θα στηρίξουμε το επίπεδο διαβίωσης στα πλαίσια του ενιαίου μισθολογίου. Όπως και του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής», έγραψε σε ανάρτηση στο Χ.

Έντονη αντίδραση αστυνομικών – Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις -μόνο- στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησαν την Παρασκευή, λίγο μετά τις ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων έκανε λόγο για διχαστικό και παράλογο διαχωρισμό, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ο διαχωρισμός αυτός παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ για το χαρακτήρα του ειδικού μισθολογίου των ένστολων.

Η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ:

«Ως θεσμικοί εκπρόσωποι των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη τα διαχρονικά οικονομικά μας αιτήματα σε σχέση με τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες, δεσμεύσεις και αποφάσεις, οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να συγχαρούμε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και κυρίως τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νίκο ΔΕΝΔΙΑ για τη σημερινή εξαγγελία της αναπροσαρμογής του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για μέτρα που σίγουρα θα αποτελέσουν ανάσα και ανακούφιση για τους δικαιούχους συναδέλφους μας και πρέπει αυτό να αναγνωρισθεί και να πιστωθεί στους εμπνευστές τους.

Όμως, σύμφωνα με το Νόμο 4472/2017 και συγκεκριμένα με το Άρθρο 123, καθορίζεται ενιαίο ειδικό μισθολόγιο για «Τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Τίθενται, επομένως, ορισμένα εύλογα ερωτήματα:

  • Κατά πόσον οι σημερινές εξαγγελίες της Κυβέρνησης αφορούν το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας;
  • Πρόκειται να εφαρμοστούν οι αναμενόμενες μισθολογικές αυξήσεις μονομερώςκαι μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, παραβιάζοντας την ακολουθούμενη αναπόσπαστη και αδιαίρετη, έως τώρα, μισθολογική πολιτική – κοινή για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς;
  • Πρόκειται, άραγε, για ειλημμένη πολιτική απόφαση δημιουργίας ενός ξεχωριστού μισθολογίου για τους στρατιωτικούς με πρωτοβουλία του κ. ΥΕΘΑ, ή μήπως διακρίνεται πίσω από όλα αυτά, άλλο ένα φιάσκο λανθασμένης πληροφόρησης ως προς το εύρος των δικαιούχων των όποιων νέων αυξήσεων;

Εάν πρόκειται για το τελευταίο, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η πρόσφατη αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας των ενστόλων, αφορά το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Νόμος 5167/2024).

Πώς λοιπόν γίνεται το Δεκέμβριο του 2024 να αποτελούμε όλοι ένα ενιαίο σύνολο και το Μάρτιο του 2025 να εξαγγέλλεται ο διαχωρισμός σε πατρικίους και πληβείους που θα αμείβονται διαφορετικά; Αυτός ο διχαστικός και παράλογος διαχωρισμός είναι κατάφορα αντισυνταγματικός, παραβιάζοντας πρώτα και κύρια την αρχή της ίσης μεταχείρισης και κατά δεύτερον έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ για το χαρακτήρα του ειδικού μισθολογίου των ενστόλων.

Είναι προφανές ότι, ως Ομοσπονδίες είμαστε κάθετα απέναντι σε τέτοιες μεθοδεύσεις, τις καταδικάζουμε και προειδοποιούμε έγκαιρα τους εμπνευστές τους να μην προχωρήσουν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που δεν θα περιλαμβάνουν το σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τέλος, καλούμε τα μέλη μας σε εγρήγορση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα εφόσον η κυβερνητική πρωτοβουλία περιοριστεί και μείνει στο σημερινό πεδίο εφαρμογής των εξαγγελιών της. Αλλιώς, η επερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα δυστυχώς δεν θα είναι μόνο θρησκευτικά μεγάλη…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ισχυροί χαλαζόπτωση στην Εύβοια - «Άσπρισαν» οι δρόμοι (εικόνες, βίντεο) Chevron Left
Ισχυρή χαλαζόπτωση στην Εύβοια - «Άσπρισαν» οι δρόμοι (εικόνες, βίντεο)
Κορωπί: Ο 51χρονος σχεδίαζε την επίθεση σε αστυνομικούς για να γίνει «ήρωας» - «Όταν έρθουν θα τους σκοτώσω»
Συναγερμός στο Κορωπί: 51χρονος εισέβαλε στο ΑΤ και τραυμάτισε αστυνομικούς με κατσαβίδι Chevron Right