Μετά τον πόλεμο και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ -εν μέσω χαμηλών δημοσκοπικών σκορ για Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου- τα δύο κόμματα πλέον δεν έχουν να διαχειριστούν μόνο την αδυναμία τους να αμφισβητήσουν την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τα εσωτερικά ζητήματα που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες.
Η έλλειψη αξιόπιστου αντιπολιτευτικού λόγου, οι πολλές διαφορετικές γραμμές που δείχνουν εικόνα Βαβέλ, τα θολά μηνύματα κατά καιρούς, οι σχεδιασμοί που δεν βγαίνουν, οι προσωπικές φιλοδοξίες, έχουν δημιουργήσει σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο αντανακλάται και στο εσωτερικό τους.
Πώς ξεκίνησε ο «εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναταραχή, με αιχμές, «καρφιά» και «βολές» μεταξύ των εσωκομματικών στρατοπέδων της Χαριλάου Τρικούπη.
Αφορμή για να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου», στάθηκε η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη για την παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, λόγω των δηλώσεων της κατά του Νίκου Παππά.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση εντός του κόμματος, σημείωναν με νόημα πως «καλό θα είναι όσοι έχουν μείνει ακόμα στην περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, να κάνουν κι εκείνοι καμιά δουλειά στην ίδια κατεύθυνση».
Την ίδια στιγμή επεσήμαναν πως «στο ΠΑΣΟΚ εργαζόμαστε για να γίνει ξανά το κόμμα μας η δύναμη κυβερνητικής αλλαγής, που χρειάζεται η χώρα».
Από το επιτελείο του Χάρη Δούκα σημείωναν πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Να προσθέτει και όχι να αφαιρεί». Οι συνεργάτες του δημάρχου της Αθήνας κατέληγαν στη διαπίστωση πως «όντως όλοι πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» και «να μη ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα».
Αντίδραση Δούκα με «πυρά» κατά Ανδρουλάκη, Γερουλάνου, Διαμαντοπούλου
Είχε μεσολαβήσει η σκληρή αντίδραση της πλευράς του Χάρη Δούκα στην παραπομπή Μπατζελή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, «φωτογραφίζοντας», χωρίς να κατανομάζει, δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος, όπως ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου, που σύμφωνα με το στρατόπεδο Δούκα, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της ηγεσίας.
«Δεν γίνεται να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά», σημείωναν συνεργάτες του Χάρη Δούκα.
«Όταν σε δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου (που είπε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τους Βαρουφάκη – Κωνσταντοπούλου), του γραμματέα της Κ.Ο. (που είπε ότι είναι γραφικοί όσοι μιλούν για εκλογές), της υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού (που είπε ότι είναι «μνημόσυνο» οι συγκεντρώσεις για τα Τεμπη) και του μέλους του Πολιτικού Κέντρου (που είπε ότι ήταν λάθος η συνυπογραφή μας με την Κωνσταντοπούλου) δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την ηγεσία, τότε δεν μπορεί να ασχολείται επιλεκτικά με μια δήλωση μέλους ΚΠΕ», σημείωναν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων.
Απάντηση Γερουλάνου με αναφορά στην… «Ομάδα Αλήθειας»
Το «κλικάρισμα» που έκανε στον Παύλο Γερουλάνο η πλευρά του Χάρη Δούκα έφερε τη σκληρή αντίδραση από το επιτελείο Γερουλάνου.
«Η χρήση “επιχειρημάτων” της “Ομάδας Αλήθειας” -για πράγματα που ο Παύλος Γερουλάνος ουδέποτε είπε, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα και απέναντι στον ίδιο τον πρωθυπουργό που χρησιμοποίησε αντίστοιχες ανοησίες – από συνεργάτες του κ. Δούκα μέσω διαρροών, υποβαθμίζει την πολιτική συζήτηση. Κρίμα», τόνιζαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Παύλου Γερουλάνου.
Η επίμαχη συνέντευξη της Κατερίνας Μπατζελή
Ο εμφύλιος και τα διασταυρούμενα «πυρά» εντός του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν με την απόφαση για την παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.
Αφορμή για την παραπομπή στάθηκε η συνέντευξη της Κατερίνας Μπατζελή στο Blue Sky, όταν «άδειασε» το ΠΑΣΟΚ για την ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Παππά, μιλώντας για μια «αιχμηρή», «τοξική» και «λανθασμένη» δήλωση της Χαριλάου Τρικούπη.
«Για την τελευταία ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, προσωπικά θεωρώ ότι είναι αιχμηρή, ότι είναι τοξική και λανθασμένη δήλωση. Όπως τοξικό είναι ότι ο κ. Παππάς είπε ότι για τον κ. Ανδρουλάκη τον τραβάει κάποιος από το δεξί του πέτο», σημείωσε -μεταξύ άλλων- η Κατερίνα Μπατζελή.
Συντροφικά «βέλη» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Σχεδόν παράλληλα, στην Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, βρέθηκε στο στόχαστρο των Παύλου Πολάκη και Νίκου Παππά.
Ειδικότερα, ο Νίκος Παππάς, τασσόμενος υπέρ των συμμαχιών με προοδευτικές δυνάμεις, σημείωσε πως ο Σωκράτης Φάμελλος σωστά διατύπωσε την πρόταση για συνεργασίες, η οποία είναι ψηφισμένη. Ωστόσο, υποστήριξε ότι κακώς μίλησε για νέο φορέα, μια πρόταση που δεν έχει ψηφιστεί.
«Είμαστε υπέρ των συνεργασιών. Στη βάση σαφούς προγράμματος. Για να ξέρει ο λαός τι θέλουμε και γιατί, κάποιος συμπορεύεται ή δεν συμπορεύεται μαζί μας», τόνισε και πρόσθεσε:
«Συνυπογράφω την πρόταση Μουζάλα, που -μεταξύ άλλων- λέει ότι τα προγραμματικά μας θεμέλια πρέπει να περιλαμβάνουν: Δημόσια τράπεζα, ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, δημόσιο διυλιστήριο, φορολόγηση των υπερκερδών, αντιμετώπιση του στεγαστικού, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία στο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ».
«Η χώρα ζει την πιο βαθιά θεσμική κρίση των τελευταίων δεκαετιών με ευθύνη Μητσοτάκη. Οι Ενώσεις δικαστών και δικηγόρων κινούνται έναντι στη -διορισμένη από τον Μητσοτάκη- ηγεσία του Αρείου Πάγου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς και συμπλήρωσε:
«Με τον χειρισμό της προανακριτικής επιτροπής, η ΝΔ μεθοδεύει τον υποβιβασμό του κοινοβουλίου. Με την επιλογή ενός στενά κομματικού Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τον δρόμο για τη συγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπό του. Αυτά αποτελούν ζητήματα γενικευμένου συναγερμού για τις προοδευτικές δυνάμεις. Και, βεβαίως, καμία από τις δυνάμεις αυτές δεν πρέπει να υποκύψει σε λαϊκισμό με ακροδεξιά φύτρα».
Πολάκης: «Η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προβληματική»
Πιο επικριτικός εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά του Σωκράτη Φάμελλο, όχι μόνο για την πρόταση περί νέου φορέα, αλλά και εν γένει για τη λειτουργία και τις πολιτικές επιδόσεις του κόμματος, τονίζοντας προς την ηγεσία και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν πάμε καλά».
«Η δική μου εικόνα είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων μας κρατάει πλέον αποστάσεις από εμάς. Έχει κάτσει στην άκρη και αν δεν αλλάξουμε ρότα, σύντομα θα μας γυρίσει οριστικά την πλάτη», ανέφερε ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε:
«Το αποθαρρυντικό είναι ότι αυτό συμβαίνει ενώ, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ καταρρέουν δημοσκοπικά. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει άμεσα να αναστραφεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα επιστρέψουμε σε ποσοστά που έχουμε να δούμε από το 2009».
Όπως τόνισε «η κομματική μας λειτουργία είναι προβληματική» και πρόσθεσε: «Με απόφαση της Κ.Ε., Βασιλειάδης και Σπίρτζης που είχαν παραιτηθεί, επέστρεψαν στις θέσεις που κατείχαν στην Π.Γ.. Η απόφαση αυτή ξεχειλώθηκε έτσι, ώστε να επιστρέψει ο Τεμπονέρας στην Π.Γ. και ο Τζουμάκας σε θέση στην Π.Γ., στην οποία δεν είχε εκλεγεί, καθώς κατέλαβε τη θέση του Σπίρτζη, όταν αυτός παραιτήθηκε».
«Εγώ λέω καλώς επέστρεψαν. Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Αλλά, θα έπρεπε να επιστρέψουν ως απλά μέλη στις οργανώσεις τους. Προσωπικά, από την αρχή ζήτησα τη διεύρυνση της Π.Γ. έτσι, ώστε να ανακλά τα δεδομένα όπως αυτά δημιουργήθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές. Αντί αυτού είδαμε κατά παράβαση του καταστατικού, προσθήκες μελών χωρίς καν απόφαση της Κ.Ε.».
Διαφώνησε με τη «θεσμικότητα» που διέπει τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Σε κάθε δύσκολη απόφαση καταλήγουμε να κρυβόμαστε πίσω από μια κακώς εννοούμενη θεσμικότητα. Για ποιο λόγο; Για να μην ενοχλούμε; Μα, εγώ θέλω να ενοχλώ και θέλω να ενοχλούμε».
Τέλος, άσκησε κριτική στη διαχρονική προσπάθεια προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ – που είχε ξεκινήσει πριν από το 2023 – για να καταλήξει σε προσωπική επίθεση στον Σωκράτη Φάμελλο: «Πρόκειται για κίνηση πραγματικά χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του κόμματος. Χωρίς καμία απολύτως συζήτηση στα όργανα, χωρίς να έχει τεθεί το θέμα στην Κ.Ε., ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει δημόσια για δημιουργία νέου φορέα, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα συμβάλει για να μην κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόνομα στις εκλογές. Και σας ρωτάω, με ποιο ΠΑΣΟΚ θα συμμαχήσουμε συντρόφισσες και σύντροφοι;».
«Με αυτό που θεωρεί το πρόγραμμα rearm Europe ως πρώτο βήμα και ζητά επιπλέον κεφάλαια, ή με κάποιο άλλο φαντασιακό ΠΑΣΟΚ; Με αυτό που θέλει την κατάργηση του άρθρου 16, ή με το υπόλοιπο; Με το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε υπέρ των Ωνάσειων σχολείων; Αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία δεν είναι να πέσει ο Μητσοτάκης ως πρόσωπο, αλλά οι πολιτικές της ΝΔ. Υπάρχει έστω μία, ή ένας σε αυτή την αίθουσα, που πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί με τη δημιουργία κοινού φορέα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη;», διερωτήθηκε.
Αφού επιτέθηκε και στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι είναι αδύνατον να βρεθούν κοινά σημεία με αυτήν, αναφέρθηκε και στην προσέγγιση με τη Νέα Αριστερά. Απέκλεισε μία συμφωνία κορυφής που θα περιλαμβάνει διαπραγμάτευση για θέσεις και οφίτσια και τάχθηκε υπέρ της χωρίς προϋποθέσεις επιστροφής μελών.
«Σε κάθε περίπτωση, ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει ανοιχτά, δημοκρατικά, όπως προβλέπει το καταστατικό μας και χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.