Με 277 «υπέρ», 12 «κατά» και 4 «παρών» εγκρίθηκε η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σε βάρος του Χρήστου Τριαντοπούλου για το «μπάζωμα» στον τόπο της φονικής σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.
Μετά την «πρόταση δυσπιστίας» που κατέθεσε η ελληνική κοινωνία στα συλλαλητήρια της Παρασκευής (28/2), τη… σκυτάλη παίρνει η Προανακριτική Επιτροπή για τον πρώην υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, με σκοπό την απόδοση ποινικών ευθυνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Η πολύωρη συζήτηση στην Ολομέλεια κινήθηκε περισσότερο σε πολιτικό πλαίσιο παρά σε δικονομικό, με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παράβαση καθήκοντος από τον κ. Τριαντόπουλο αναφορικά με το «μπάζωμα», με την κυβέρνηση -από την πλευρά της- να δηλώνει προκαταβολικά πως δεν προκύπτουν ευθύνες για το κυβερνητικό στέλεχος.
Θα ακολουθήσει την Τετάρτη 5 Μαρτίου η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «με αντικείμενο το έγκλημα των Τεμπών».
Δεν υπήρξε «γαλάζιο» χειροκρότημα προς τον Τριαντόπουλο
Στην παρέμβασή του ο Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι «δεν έχω να φοβηθώ ή να κρύψω τίποτα» και κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση παραπομπής του σε Προανακριτική Επιτροπή.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, αλλά αυτό που σημειώθηκε, είναι το χαρακτηριστικό γεγονός πως δεν υπήρξε ούτε ένα χειροκρότημα από τους «γαλάζιους» βουλευτές προς τον Τριαντόπουλο -μια εικόνα απολύτως αντίθετη από το ενθουσιώδες χειροκρότημα που είχε «εισπράξει» πριν από έναν χρόνο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Το κυβερνητικό αφήγημα εξέφρασαν ο Μάκης Βορίδης και ο Γιώργος Φλωρίδης, οι οποίοι κατηγόρησαν την αντιπολίτευση για κομματική εκμετάλλευση χωρίς στοιχεία σε βάρος του πρώην υφυπουργού.
Ο υπουργός Επικρατείας, καταληκτικά στην απάντησή του, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, σημείωσε πως «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα τα εξετάσουμε όλα, θα τα εξετάσουμε αμερόληπτα, θα τα εξετάσουμε ακέραια, αλλά θα θωρακίσουμε και τη Δικαιοσύνη απέναντι σε αυτούς που έχουν ήδη προειλημμένες αποφάσεις και θέλουν μόνο να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις υποθέσεις αυτές».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην περίφημη δήλωση του για τα μπάζα, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση και συνειδητή αλλοίωση της φράσης του.
«Η φράση μου τότε ήταν πως όσοι από τους πολιτικούς μιλάνε για μπάζωμα είναι για τα μπάζα. Για τους πολιτικούς μιλούσα και το επιβεβαίωσε ο κ. Βελόπουλος. Δεν μιλούσα για τους συγγενείς. Αλλά η αντιπολίτευση αλλοίωσε την φράση μου γιατί ως δειλοί κρύβονται πίσω από τους συγγενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ομοβροντία «πυρών» από την αντιπολίτευση
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή και τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια -παρά το γεγονός πως η διαδικασία αφορούσε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κυβερνητικού στελέχους για το «μπάζωμα»- η επιχειρηματολογία τους εστιάστηκε στα πολιτικά συμπεράσματα που βγήκαν από τις συγκεντρώσεις της περασμένης Παρασκευής, κατηγορώντας ουσιαστικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή του σχεδίου συγκάλυψης.
Σε πιο υψηλούς τόνους, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ με ένταση υπεραμύνθηκε της πρότασης του περί Προανακριτικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πολιτικά και ηθικά απονομιμοποιημένο».
Το ΚΚΕ παρέμεινε στην γραμμή των διαχρονικών ευθυνών, χαρακτηρίζοντας «αποσπασματική και βεβιασμένη την πρόταση του ΠΑΣΟΚ», μιλώντας για «ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού» όπως το αδίκημα της υπόθαλψης και παρεμπόδισης της δικαιοσύνης.
Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της Νίκης να μην υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι είναι «μια επιλογή συγκάλυψης» και για αυτόν τον λόγο θα καταθέσει δική της πρόταση σύστασης προανακριτικής για περισσότερα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και διεύρυνση του κατηγορητηρίου.
Τριαντόπουλος για την παραίτησή του: Η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο Χρήστος Τριαντόπουλος γνωστοποίησε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και το χαρτοφυλάκιο της Κρατικής Αρωγής.
«Η ανάγκη για ωριμότητα και η προσήλωση στις βάσεις της Δημοκρατίας προβάλλει σήμερα επιτακτική. Είχα υπογραμμίσει εδώ και έναν χρόνο ότι η πολιτική για εμένα δεν είναι επάγγελμα. Η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός», σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής εναντίον του.
Επίσης, τόνισε πως «επισκέφτηκα τη Λάρισα με κυβερνητικό κλιμάκιο, λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα. Και αναφέρομαι στο κυβερνητικό κλιμάκιο που αποτελούταν από τους γενικούς γραμματείς Μεταφορών, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Υγείας και Πολιτικής Προστασίας».
Ακόμη, σημείωσε πως «όλοι μας συγκλονιστήκαμε από την τραγωδία των Τεμπών. Δεν το χωρούσε ο νους και ποτέ δεν θα καταλάβουμε ούτε στο ελάχιστο, ειδικά τους συγγενείς των θυμάτων».
«Κανείς από τους χούλιγκαν του πληκτρολογίου που εύχονται τον θάνατό μου, δεν σέβονται τον πόνο των θυμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Επέλεξα να απαντώ θεσμικά, εδώ στη Βουλή».
Τριαντόπουλος: Η Επιτροπή δεν βρήκε σχεδιαστή για το περίφημο μπάζωμα
«Η παρουσία μου στο πεδίο ημέρες αφού συνέβη το δυστύχημα, με αυθαίρετες εικασίες σχετικά με τους λόγους αυτής, χρησιμοποιείται με πολιτική σκοπιμότητα ως ένδειξη μιας ανύπαρκτης συγκάλυψης. Υπονοείται, δε, ότι τα κυβερνητικά στελέχη δρούσαν με δόλο, προκειμένου να συγκαλύψουν απροσδιόριστες παράνομες δραστηριότητες και ακαθόριστους ενόχους», επισήμανε ακόμη ο κ. Τριαντόπουλος.
«Τι να συγκαλύψουν, ποιους και κυρίως γιατί; Άγνωστο», σχολίασε ο παραιτηθείς υφυπουργός και σημείωσε ότι το ίδιο το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποδόμησε πλήρως τη συγκάλυψη, «ακύρωσε το αφήγημα περί συγκάλυψης και δόλιων κυβερνητικών εντολών».
Στη συνέχεια ο Χρήστος Τριαντόπουλος επικαλέστηκε το πόρισμα σύμφωνα με το οποίο, η κυβέρνηση «ήταν παρούσα στον τόπο του δυστυχήματος από τις πρώτες ώρες με υπουργούς και γενικούς γραμματείς διαφόρων υπουργείων, αλλά όλοι λειτουργούσαν σε ρόλο παρατηρητή, χωρίς κάποιον να ενεργεί, δίνοντας εντολές».
Επίσης, επικαλέστηκε τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και είπε πως «η Επιτροπή δεν βρήκε κάποιον περίφημο κεντρικό σχεδιαστή που διέταξε το μπάζωμα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «σύμφωνα με το πόρισμα, η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι ο ανακριτής επέβλεπε την έρευνα και ότι οι όποιες σημαντικές αποφάσεις, όπως ο τερματισμός της αναζήτησης ανθρώπινων λειψάνων και η μεταφορά των πάντων στο “κουλούρι” έγιναν υπό την προφορική έγκριση του ανακριτή».
Η ομιλία του Χρήστου Τριαντόπουλου: