Σημαντική αναμένεται να είναι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού την Τετάρτη στη Λευκωσία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται σήμερα Τρίτη στα Τίρανα για συνομιλίες με το σύνολο της ηγεσίας της γειτονικής χώρας με επίκεντρο τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την Τετάρτη στη Λευκωσία για την πραγματοποίηση της 8ης Τριμερούς Διάσκεψης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, από την οποία αναμένεται και η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος των τριών χωρών, με τις θέσεις τους σε σειρά πραγμάτων στην περιοχή.
Πέραν των συνομιλιών που θα έχει με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναμένεται να έχει σημαντικές συζητήσεις και με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Συνομιλίες που δεν θα επικεντρωθούν μόνο στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας που κλιμακώνεται πολύ επικίνδυνα για την ειρήνη στην περιοχή, αλλά και ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Η εκλογή του Ερσίν Τατάρ αντί του μετριοπαθούς Μουσταφά Ακιντζί δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς βάζει πλέον στο τραπέζι το θέμα της διχοτόμησης ως «λύσης» του προβλήματος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ετοιμάζεται να αποστείλει προσκλήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Προσκλήσεις, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα φτάσουν πρώτα στον Αναστασιάδη και τον Τατάρ και εν συνεχεία στα άλλα μέρη της Πενταμερούς Διάσκεψης, την οποία ο Αντόνιο Γκουτέρες προγραμματίζει ακόμα και ως το τέλος του έτους.
Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα κάνουν μια πρώτη συζήτηση για τον τρόπο που θα κινηθούν Αθήνα και Λευκωσία, καθώς είναι φανερό πως οι επικείμενες συζητήσεις για το Κυπριακό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και για έναν επιπλέον λόγο, ότι ο τυχόν διάλογος αν πραγματοποιηθεί θα γίνει σε συνθήκες πολύ μεγάλης έντασης στην περιοχή. Και είναι ζητούμενο εάν ένας τέτοιος διάλογος μπορεί να διεξαχθεί με ανοιχτό το ενδεχόμενο θερμών επεισοδίων, ακόμα και στρατιωτικής σύγκρουσης, όπως επιδιώκει η Άγκυρα, αλλά και μέσα σε συνθήκες παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και η σημερινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στα Τίρανα. Ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, με το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Αθήνας.
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται, μάλιστα, διατεθειμένη να συζητήσει ακόμα και την παραπομπή του θέματος στη Χάγη, κάτι που δεν φαίνεται όμως στην παρούσα φάση να ενδιαφέρει την κυβέρνηση Ράμα.