Πολιτική

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητά η Ελλάδα

Επιστολές σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία έστειλε ο Νίκος Δένδιας προκειμένου να σταματήσουν εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Ποια επιχειρήματα παρουσιάζει. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

Αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές της ενέργειες είναι η Ελλάδα για να καταδείξει ότι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα απαντά με τα όπλα της διπλωματίας. Έτσι, σύμφωνα με την ΕΡΤ η Αθήνα ζητεί να ανασταλεί συνολικά η Τελωνειακή Ένωση ΕΕ – Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Παιχνίδι εντυπώσεων

Με το αίτημα για εξέταση αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων στο εσωτερικό, αντί να παράγει ουσιαστική εξωτερική πολιτική απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «αντί να επιμείνει σε στοχευμένες κυρώσεις που έστω ατύπως αναφέρθηκαν από τον κ. Μπορέλ, ανοίγει συζήτηση για μια πρωτοβουλία που θα έχει οικονομικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, ενώ αποδομεί την όποια θετική ευρωτουρκική ατζέντα έχει απομείνει για να διατηρείται θεσμικά και οικονομικά η Τουρκία κοντά στην ΕΕ.

Αντί η κυβέρνηση να ασκήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα -αρχικά νοτίως και ανατολικά της Κρήτης-, που de facto αμφισβητούνται από τις έρευνες του τουρκικού πλοίου και να θέσει τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο, ρίχνει μπαταριές στον αέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού και πληρωμένες καταχωρήσεις στα φιλικά προς αυτήν Μέσα ενημέρωσης αλλά με εθνική στρατηγική, που δυστυχώς δεν διαθέτει».

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες είναι πολυμέτωπες για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το υπουργείο προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:

– επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

– επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

– επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).

– Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

– Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

– Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

– Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.

– Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΣΥΡΙΖΑ: Αφού απέτυχαν για κυρώσεις ρίχνουν μπαταριές στον αέρα με την αναστολή τελωνειακής ένωσης
Έφη Σαρρή: Με την Άννα Βίσση υπήρξα από πολύ μικρή μαζί
Chevron Right