Με την απόφαση για την οριστική ακύρωση του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή, μετά την αποκάλυψη του iEidiseis για το παράνομο της διαδικασίας, γράφτηκε μία ακόμη σελίδα σε μια δυσώδη υπόθεση που εξέθεσε πολλαπλώς το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, έβαλε την υπογραφή του σε έναν διορισμό ο οποίος βασίστηκε στον ψευδή ενυπόγραφο ισχυρισμό της Ελένης Ζαρούλια ότι δεν εκκρεμεί καμία κατηγορία εναντίον της. Σαν να μην έφτανε αυτό, η τοποθέτηση του ηγετικού στέλεχος της Χρυσής Αυγής έγινε κατά παράβαση τόσο του Υπαλληλικού Κώδικα όσο και του Κανονισμού της Βουλής που απαγορεύουν τον διορισμό όσων έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα.
Δεν άκουσε τίποτα η Βουλή για «τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη Νυρεμβέργη»;
Με άλλα λόγια ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά και οι κοινοβουλευτικές υπηρεσίες ενέκριναν τον Σεπτέμβριο ένα έγγραφο που εμφάνιζε την Ελένη Ζαρούλια ως «αθώα περιστερά» την ώρα που έφτανε στο τέλος της μια δίκη διάρκειας πέντε και πλέον ετών όπου της είχε απαγγελθεί η κατηγορία του κακουργήματος για ένταξη σε εγκληματική συμμορία. Αγνόησαν έτσι επιδεικτικά μια δίκη την οποία ο διεθνής Τύπος χαρακτήρισε δικαίως ως «τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης για τους ναζί» αλλά και την «πλέον πολύκροτη δίκη της μεταπολιτευτικής Ελλάδας».
Η πρωτοφανής ολιγωρία δεν περιορίστηκε εκεί. Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου η είδηση της καταδίκης των χρυσαυγιτών (συμπεριλαμβανομένης της Ελένης Ζαρούλια) έκανε τον γύρο ολόκληρου του κόσμου. Όμως η Βουλή συνέχισε να αποδέχεται ένα διορισμό ο οποίος βασιζόταν στον ενυπόγραφο ισχυρισμό ότι η Ζαρούλια δεν ελεγχόταν στο ελάχιστο από την ελληνική δικαιοσύνη. Και χρειάστηκε να αποκαλυφθεί η όλη παρανομία χθες από το iEidiseis για να ανακληθεί επιτέλους ο κατάφωρα παράνομος διορισμός και να διαβιβαστεί ο φάκελος της χρυσαυγίτισσας στον εισαγγελέα με αίτημα την ποινική αξιολόγηση του αδικήματος της ψευδούς βεβαίωσης.
Αρκεί μια ΕΔΕ σε επίπεδο διεύθυνσης για την απόδοση των ευθυνών;
Δυστυχώς, η απόφαση διορισμού της Ζαρούλια λειτούργησε ως «παραθυράκι» για την επιστροφή των χρυσαυγιτών στη Βουλή παρά το γεγονός ότι τόσο ο ελληνικός λαός, όσο και η ελληνική δικαιοσύνη τους έδειξαν την πόρτα της εξόδου. Πιθανότατα, λοιπόν να χρειαστεί κάτι πολύ περισσότερο από μια ΕΔΕ σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης για να αναδειχθούν οι ευθύνες όλων αυτών των χειρισμών.