Πρόβλημα αξιοπιστίας ενδέχεται να δημιουργήσουν οι αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, προειδοποιεί με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Γιώργος Κύρτσος, ενώ διαμηνύει πως «το σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα καλύπταμε το 2021 όλες τις απώλειες του 2020 έχει ξεπεραστεί από τις αρνητικές εξελίξεις».
«Το νέο βασικό σενάριο είναι ότι θα επιστρέψουμε το 2023 στις επιδόσεις του 2019», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σημειώνει πως το «το χρέος πηγαίνει ολοταχώς προς το 200% του ΑΕΠ και εκτιμώ ότι τέλη του 2021 – αρχές του 2022 θα αρχίσουν να σφίγγουν τα δημοσιονομικά λουριά στην Ευρωζώνη». «Θα πρέπει να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για να αποφύγουμε τα νέα μέτρα».
Στη συνέντευξή του στο iEidiseis ο Γιώργος Κύρτσος μιλάει για το εάν οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς θα είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και κατά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, για το εάν η Νέα Δημοκρατία μετατρέπεται σε κόμμα «μητσοτακικό», για τα ελληνοτουρκικά, τη θεωρία των δυο άκρων, αλλά και για το εάν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στις εθνικές κάλπες εφόσον λήξει η θητεία του στην ευρωβουλή.
Η αισιοδοξία δεν πρέπει όμως να είναι υπερβολική γιατί όταν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ προβλέψεων και επιδόσεων της οικονομίας δημιουργείται πρόβλημα αξιοπιστίας
- Επειδή είσαστε ο μόνος από το κυβερνών κόμμα που με το ξέσπασμα του κορονοϊού δεν διστάσατε να πείτε την αλήθεια για το ύψος της ύφεσης, ήθελα να σας ρωτήσω τώρα τι προβλέπετε για την πορεία της οικονομίας τη νέα χρονιά. Εκτιμάτε ότι η ανάπτυξη μπορεί να είναι ίση με την ύφεση που σημειώθηκε φέτος;
– Ο ρόλος μου είναι διαφορετικός, είμαι μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχω πάντα μια συνολική ευρωπαϊκή εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι υποχρεωμένο να δηλώνει σταθερά αισιόδοξο στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει. Η αισιοδοξία δεν πρέπει όμως να είναι υπερβολική γιατί όταν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ προβλέψεων και επιδόσεων της οικονομίας δημιουργείται πρόβλημα αξιοπιστίας. Το σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα καλύπταμε το 2021 όλες τις απώλειες του 2020 έχει ξεπεραστεί από τις αρνητικές εξελίξεις. Το νέο βασικό σενάριο είναι ότι θα επιστρέψουμε το 2023 στις επιδόσεις του 2019.
Σε όλη την ΕΕ μειώνονται τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, αυξάνεται το ασφαλιστικό έλλειμμα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μελλοντική μείωση των συντάξεων
- Στο πλαίσιο αυτό, θα χρειαστούν και μέτρα που είναι δυσάρεστα; Το ασφαλιστικό πχ, πώς θα σωθεί από την κρίση;
– Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τα προβλήματα του ασφαλιστικού μεγαλώνουν εξαιτίας της πανδημίας. Αυξάνεται η ανεργία, αυξάνεται η μερική απασχόληση και περνάμε ταχύτερα στην ψηφιακή οικονομία η οποία δεν έχει καλές σχέσεις με την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, αυξάνεται το ασφαλιστικό έλλειμμα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μελλοντική μείωση των συντάξεων. Διαβάζω με ενδιαφέρον τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου από τα οποία προκύπτει ότι η ασφαλιστική «τρύπα» έχει μεγαλώσει πολύ στη Γαλλία και πως η πολυσυζητημένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Μακρόν έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.
Το χρέος πηγαίνει ολοταχώς προς το 200% του ΑΕΠ και εκτιμώ ότι τέλη του 2021 – αρχές του 2022 θα αρχίσουν να σφίγγουν τα δημοσιονομικά λουριά στην Ευρωζώνη
Το ασφαλιστικό θα το βρούμε μπροστά μας με διάφορους τρόπους τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν, η κυβέρνηση αξιοποιεί την καλή διεθνή εικόνα της – το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου είναι πλέον κάτω από το 1% – και δανείζεται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για να καλύψει τις νέες μαύρες «τρύπες». Το χρέος πηγαίνει ολοταχώς προς το 200% του ΑΕΠ και εκτιμώ ότι τέλη του 2021 – αρχές του 2022 θα αρχίσουν να σφίγγουν τα δημοσιονομικά λουριά στην Ευρωζώνη. Θα πρέπει να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για να αποφύγουμε τα νέα μέτρα.
Δεν προβλέπω θετική εξέλιξη εφόσον η Τουρκία θα επιμείνει σε μία επιθετική έως επεκτατική στρατηγική
- Είστε αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με την Τουρκία; Η Ευρώπη έχει πραγματικά «καρότο» για να δώσει στον Ερντογάν; Μπορεί πχ να συζητήσει στα σοβαρά τελωνειακή ένωση ή βίζα;
– Είναι αναγκαίος ο διάλογος με την Τουρκία γιατί μεταξύ των άλλων ενισχύει τη συγκριτική θέση της Ελλάδας απέναντί της. Δεν προβλέπω θετική εξέλιξη εφόσον η Τουρκία θα επιμείνει σε μία επιθετική έως επεκτατική στρατηγική και όπως είπε η Φον ντερ Λάιεν μεγαλώνει η απόσταση που την χωρίζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια – θετικά ή αρνητικά – και ασκεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην Άγκυρα.
- Η γνώμη σας για την πανδημία κ. Κύρτσο; Πότε βλέπετε να ξεμπλέκουμε; Τι λένε στις Βρυξέλλες;
– Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι παρατηρείται μεγάλη έξαρση του κορονοϊού σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία και πως πάμε όλοι μαζί για δεύτερο κύμα πανδημίας. Αναπόφευκτα δεν μπορεί να γίνει σοβαρός οικονομικός και κοινωνικός σχεδιασμός. Εκεί που πιστεύαμε ότι η ανάκαμψη θα ξεκινούσε στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2020, τώρα θεωρούμε ότι όλα θα είναι πολύ δύσκολα τουλάχιστον μέχρι και την άνοιξη του 2021.
- Τελευταία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή και τη δίκη της Χρυσής Αυγής, επανέφερε τη «θεωρία των δυο άκρων», μια θεωρία που αποτελεί επίσημη πολιτική της Ευρώπης. Εσείς την υιοθετείτε; Και ποιο είναι το άλλο άκρο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα; Το ΚΚΕ; Και σας ρωτώ γιατί ο Περισσός εκφράζει τον κομμουνισμό, που θεωρείται το «ένα άκρο». Ή, μήπως, εννοείτε τον ΣΥΡΙΖΑ;
– Μετά και όσα είπα ο Κοντονής, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι ενισχύθηκε η θεωρία των δύο άκρων, όχι τόσο σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, όσο σε ό,τι αφορά την τακτική. Ο Τσίπρας «αγκάλιασε» τον Καμμένο και πρόσφερε ευκαιρίες και διευκολύνσεις στη Χρυσή Αυγή επιδιώκοντας να φθείρει τη ΝΔ από τα δεξιά και έτσι να διασφαλίσει την πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ. Για ένα διάστημα η τακτική του απέδωσε αλλά τώρα πρέπει να ξεπλύνει πολιτικά όλη τη βρωμιά που του άφησε η συνεργασία με τον Καμμένο και το κλείσιμο του ματιού στη Χρυσή Αυγή. Είμαι από τους σχετικά λίγους ευρωβουλευτές που δεν ψήφισα στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της ταύτισης του σταλινισμού με τον ναζισμό. Προφανώς είναι δύο μορφές ολοκληρωτισμού που οδήγησαν σε φοβερά εγκλήματα και την εξόντωση δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Πιστεύω όμως ότι τη βασική ευθύνη για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν ο ναζισμός και ο ιαπωνικός μιλιταρισμός. Άλλωστε, την απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης από τον ναζισμό πέτυχαν τα σοβιετικά στρατεύματα χωρίς δυστυχώς η απελευθέρωση να οδηγήσει σε δημοκρατικές λύσεις στις ελεγχόμενες από τους Σοβιετικούς χώρες.
Τελικά ισχύει ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα «καραμανλικό», ανεξαρτήτως του ποιος είναι αρχηγός; Ή, επί Κυριάκου, σιγά- σιγά , αλλά σταθερά, μετατρέπεται σε κόμμα «μητσοτακικό»;
– Η ΝΔ είναι ένα ενδιαφέρον πολιτικό μίγμα συντηρητισμού και φιλελευθερισμού. Μέσα από αντιφάσεις αλλά και συνθέσεις έχει καταφέρει να εκφράζει το σύνολο της Κεντροδεξιάς και να επιτυγχάνει εντυπωσιακή διείσδυση στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Τα περί «μητσοτακικών» και «καραμανλικών» είχαν κατά την άποψή μου βάση την περίοδο της ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά τώρα δείχνουν να ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα εσωκομματικά.
Το αν θα είναι πρώην πρωθυπουργοί στα επόμενα ψηφοδέλτια είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι ίδιοι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο επίκεντρο των εξελίξεων θα βρίσκεται ο Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του
- Εκτιμάτε ότι η «παλιά γενιά» του κόμματος, πρέπει προοπτικά να «κάτσει στην άκρη»; Κάποιοι, πχ, λένε πως καλό είναι οι πρώην πρωθυπουργοί να μην είναι στα επόμενα ψηφοδέλτια…
– Η «παλιά γενιά» στην οποία αναφέρεστε είναι ήδη σε συμπληρωματικούς ρόλους. Ο Μητσοτάκης δεσπόζει μεταξύ μιας γενιάς νεότερων στελεχών και απ’ ότι φαίνεται θα έχει τον χρόνο να αναπτύξει τη δική του σχολή πολιτικών στελεχών. Το αν θα είναι πρώην πρωθυπουργοί στα επόμενα ψηφοδέλτια είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι ίδιοι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο επίκεντρο των εξελίξεων θα βρίσκεται ο Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του.
- Στις επόμενες εθνικές κάλπες ο Γιωργος Κύρτσος θα είναι στα ψηφοδέλτια; Και πού;
– Πρώτον, να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία. Δεύτερον, την υγειά μας να έχουμε και να έχω γιατί στα 68 μου δεν είμαι στην πρώτη μου νεότητα. Τρίτον, σκέφτομαι να ολοκληρώσω μια δημιουργική δεκαετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετά να μετρήσω τις δυνάμεις μου για το επόμενο βήμα στον δημόσιο βίο στη βάση διαφορετικών σεναρίων.