Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλέστηκε το «γαλάζιο» 41% στις εκλογές προκειμένου, την Τετάρτη (01/11), να απαντήσει στην σκληρή κριτική που του άσκησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για μια σειρά από ζητήματα με αιχμή, κυρίως, το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
Φορώντας το κοστούμι της… αλαζονείας εμφανίστηκε στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, ενώ δημόσια ζητάει από τους υπουργούς και τα στελέχη της ΝΔ να μην επιδεικνύουν αλαζονική συμπεριφορά και να βουτάνε τη γλώσσα τους στο μυαλό τους και μετά να μιλάνε, εκτόξευσε καντάρια… αλαζονείας με ειρωνική διάθεση απέναντι στον Σωκράτη Φάμελλο και στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Και αυτό καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να δουν το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου, να αλλάξουν τροπάρι και να διευρύνουν την γκάμα της κριτικής τους απέναντι στην κυβέρνηση. Αφορμή για να επικαλεστεί στην αντιπαράθεση εντός της Ολομέλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επιχείρημα του «γαλάζιου» 41% της εκλογικής κάλπης στάθηκε η σκληρή κριτική που του άσκησαν τα δυο κόμματα για μια σειρά από ζητήματα με αιχμή, κυρίως, το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
«Ακούω την επιχειρηματολογία και του κ. Φάμελλου και του κ. Ανδρουλάκη. Μου θυμίζει κάτι εφήβους οι οποίοι αποκτούν τον πρώτο τους δίσκο. Μην έχοντας, λοιπόν, άλλον δίσκο να ακούσουν, ακούν συνέχεια το ίδιο πράγμα, την ίδια μουσική, το ίδιο τροπάριο», είπε αρχικά με εμφανή ειρωνικό τόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο μεν κ. Φάμελλος, “αποκλίνετε από την Ευρώπη”, “συμφέροντα”, “Μητσοτάκης Α.Ε.”. Εσείς, κ. Ανδρουλάκη, μια μονοθεματική εμμονή – επιτρέψτε μου να το πω – με θέματα κράτους δικαίου, επαναφορά στο θέμα των υποκλοπών» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Τα ίδια ακριβώς λέγατε πριν από τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 41%, εσείς πήρατε 17% και εσείς πήρατε 12%. Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν θα σας υποδείξω εγώ τι θα πείτε, αλλά διευρύνετε λίγο την γκάμα σας», προτρέποντάς τους, μάλιστα, να μην είναι μονοθεματικοί.
Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις εξελίξεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών ανέφερε πως «η κάλπη δεν ξεπλένει την ποινική διάσταση μιας υπόθεσης, αλλά αυτό θα το κρίνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα πρόστιμα που επρόκειτο να επιβληθούν στην ΕΥΠ. «Μας λέτε για ανίερη συμμαχία με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου στην επιλογή των μελών της ΑΔΑΕ, των οποίων η θητεία είχε λήξει. Μας λέτε για δήθεν πρόστιμα από την Ανεξάρτητη Αρχή. Πού τα ξέρετε αυτά κ. Ανδρουλάκη; Εμείς δεν τα ξέρουμε. Εσείς πού τα ξέρετε; Εκτός αν αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή είναι σουρωτήρι», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Σε σχέση με το ψήφισμα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα δεν το στήριξε, γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. «Η πλειοψηφία των κρατών της Ε.Ε. θεώρησε ότι το ψήφισμα δεν ήταν ισορροπημένο και δεν εναρμονιζόταν με τα εθνικά συμφέροντα που σέβονται την σχέση που έχουμε με το Ισραήλ και, παράλληλα, σέβεται το αίτημα Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος», είπε ο πρωθυπουργός.
«Δουλέψαμε και μιλήσαμε με όλες τις αραβικές χώρες με τις οποίες εξακολουθούμε να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές. Ήμουν από τους ελάχιστους πρωθυπουργούς που βρέθηκαν και στο Κάιρο και στο Ισραήλ. Και στο Κάιρο είδα τον Πρόεδρο Αμπάς, με τον οποίο συνομίλησα και στο τηλέφωνο. Ήταν ο Πρόεδρος Αμπάς στο Κάιρο, κ. Ανδρουλάκη και κ. Φάμελλε. Και από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα δεν άλλαξε τη θέση της περί της ανάγκης επίλυσης, πολιτικής επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος στη λογική των δύο κρατών. Αυτά τα έχουμε πει με απόλυτη σαφήνεια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/1416356642294699/
«Πυρά» από Φάμελλο
Την έντονη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών εξέφρασε από το βήμα της Ολομέλειας ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας πως «ζητήσαμε τη διαλεύκανση της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό ως προτεραιότητα και για τη Δικαιοσύνη αλλά και για την κοινωνία». Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ανησυχία μάς γεννά και η καθυστέρηση της δικαιοσύνης να δώσει απαντήσεις για το ζήτημα των υποκλοπών», αναφέροντας πως αυτές οι ανησυχίες εκφράστηκαν και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. «Ήρθατε σήμερα να αλλάξετε την εικόνα της κυβέρνησης», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στις καταγγελίες Ράμμου, στην αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ με ακροδεξιό δεκανίκι, όπως είπε, την Ελληνική Λύση, μία μόλις ημέρα πριν επιβάλλει πρόστιμο στην ΕΥΠ για μη συνεργασία.
Μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως το νομοθέτημα αυτό «δεν συνιστά μια μεταρρύθμιση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Θάβει την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αμεροληψία». Σχολιάζοντας, μάλιστα, με αιχμηρό τρόπο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «επιλέξατε να έρθετε στο σημερινό νομοσχέδιο για να αλλάξετε την ατζέντα από την ακρίβεια, από την ανασφάλεια της κοινωνίας και να μας παρουσιάσετε μία εικόνα μεταρρυθμιστή και εκσυγχρονιστή». Ο Σωκράτης Φάμελλος στην τοποθέτησή του τόνισε πως «το αφήγημα του ισχυρού επιτελικού κράτους της ΝΔ αποδείχτηκε στην πράξη μια τεράστια επικοινωνιακή φούσκα. Το περίφημο επιτελικό κράτος της ΝΔ δεν είναι παρά ένα υπερ-συγκεντρωτικό στα όρια του αυταρχικού, σπάταλο και κυρίως αναποτελεσματικό μοντέλο διακυβέρνησης».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως αποτελεί «στρατηγικό λάθος με επικίνδυνες προεκτάσεις για τη χώρα και κυρίως ντροπή για τον ελληνικό λαό ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην ακολουθεί την ισορροπημένη στάση της Γαλλίας, της Ισπανίας της Πορτογαλίας και πολλών άλλων χωρών». Όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, «το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει να προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της. Όχι να βασιζόμαστε σε μια μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου, εις βάρος των συμφερόντων και των αρχών της χώρας μας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ακόμα πως είναι λάθος ο πρωθυπουργός «να συναντά μόνο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και όχι τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, να δηλώνει πως “ό,τι και αν συμβεί, πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρώπινο κόστος” και ότι “η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να επιβληθεί όταν είναι απαραίτητη”, να μην καταδικάζει τον θάνατο αμάχων στη Μονή Αγίου Πορφυρίου και να απέχει από ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός».
https://www.facebook.com/sfamellos/videos/238868565861941/
Επίθεση από Ανδρουλάκη
Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής για το δυστύχημα στα Τέμπη, λέγοντας ότι «δεν ήταν ανθρώπινο λάθος, αλλά βαθιά θεσμική αποτυχία του κράτους».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι υπονομεύει το κράτος δικαίου και ότι χρησιμοποιεί τη θέση του για να συγκαλύπτει υποθέσεις. «Είστε ικανοί για όλα. Για εσάς, δεν υπάρχουν όρια, κ. Μητσοτάκη. Μπροστά στην εξουσία σας, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο τρόπος που χρησιμοποιείτε τη θέση του πρωθυπουργού είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και το κράτος δικαίου», είπε με έμφαση ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Σταθερά απομακρύνετε την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, από τις ευρωπαϊκές αξίες σεβασμού των θεσμών. Όλα τα θυσιάζετε στον βωμό της εξουσίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για «φύλλο συκής» και «περιτύλιγμα αναξιοκρατίας», κατηγορώντας την «γαλάζια» κυβέρνηση για παιχνίδια αδιαφάνειας.
Για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως «για εμάς η καταδίκη της Χαμάς είναι ανεπιφύλακτη, γιατί δεν είναι μόνο μια τρομοκρατική οργάνωση. Για να τελειώνει αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι. Η βαρβαρότητα της οργάνωσης αυτής και των πράξεών της είναι πέρα από την ανθρώπινη φύση». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε, όμως, πως «οφείλουμε καθολικά, να περιφρουρήσουμε τις ανθρώπινες αξίες, όπως είναι η προστασία των αμάχων και των παιδιών χωρίς να μπαίνουν στο ζύγι γεωπολιτικών συσχετισμών. Ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση ούτε υπό επιφύλαξη». Και σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η χώρα μας απείχε από το ψήφισμα του ΟΗΕ. Τι έλεγε αυτό το ψήφισμα; Άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή. Ψήφισε η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.α. Δεν ψήφισαν άλλες χώρες, δικαίωμά τους. Αλλά στις πόσες χιλιάδες θύματα νεκρά παιδιά και αμάχους, πρέπει να ψηφίζουμε υπέρ της ανθρωπιστικής εκεχειρία; Στις πόσες χιλιάδες;».
https://www.facebook.com/androulakisnikosgr/videos/1297932137427901/