Πολιτική

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ζητά την ψήφο μας: Δίνουμε λόγο στη συνείδησή μας και ενεργούμε με γνώμονα την επιστήμη

Στον στίβο της πολιτικής ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ενωσε δυνάμεις με την Οικολογική Συμμαχία για την περιφέρεια Αττικής και τον νότιο τομέα Αθηνών.

Για τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο θα χρειάζονταν όπως λέμε στην δημοσιογραφική γλώσσα «σεντόνια» κειμένων καθώς η επιστημοσύνη του, η ακεραιότητα του και η εντιμότητά του τον έχουν αναδείξει ως τον άνθρωπο που μπαίνει στα σπίτια μας και μας καθηλώνει όταν μιλάει για τους σεισμούς. Για περισσότερα από 35 χρόνια είναι ένας ακούραστος εργάτης της επιστήμης του και οι Ελληνες πολίτες τον ακούνε με μεγάλη προσοχή καθώς όχι μόνο μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του με σαφήνεια, αλλά με την ψυχραιμία που τον διακατέχει ακόμη και στους δύσκολους καιρούς είναι από τους πρώτους που θα ενημερώσουν έγκαιρα, με ταχύτητα και ακρίβεια χωρίς να πανικοβάλει και να τρομάζει.

Από αύριο όμως, Κυριακή 8 Οκτωβρίου, κατεβαίνει στον στίβο της πολιτικής με την Οικολογική Συμμαχία για την περιφέρεια Αττικής και τον νότιο τομέα Αθηνών, χωρίς φυσικά να εγκαταλείπει την επιστήμη του.

Όπως ο ίδιος λέει στο iEidiseis και εφόσον εκλεγεί θα προσφέρει σε αυτό που γνωρίζει καλά ως επιστήμονας. «Πιστεύω ότι στις περιφέρειες χρειάζονται ειδικευμένοι άνθρωποι, όχι επαγγελματίες πολιτικοί που περιφέρονται από θέση σε θέση ανάλογα με το που φυσάει ο άνεμος του κόμματος που τους υποστηρίζει. Αυτά που εγώ γνωρίζω καλά είναι δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η πολιτική προστασία και το άλλο η επιστημονική έρευνα» σημειώνει στο iEidiseis και παραθέτει τα βασικά του σχέδια για την πολιτική προστασία.

«Στην περιφέρεια Αττικής έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά είμαστε ακόμη μακριά από το να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι. Το πρώτο που θα εισηγηθώ είναι η ενεργοποίηση του νόμου για τη δημιουργία περιφερειακού επιχειρησιακού κέντρου. Το Φεβρουάριο του 2020 ψηφίστηκε στη Βουλή η δημιουργία τέτοιων κέντρων στις 13 περιφέρειες της χώρας και αφού πρώτα το είχα προτείνει δημόσια με άρθρα και συνεντεύξεις το καλοκαίρι του 2018 αμέσως μετά την πυρκαγιά στο Μάτι. Είναι δική μου ιδέα και πρόταση, ο νομοθέτης απλά την υιοθέτησε. Δεν μπορώ, λοιπόν, παρά να υποστηρίξω αυτό το σημαντικό βήμα. Αλλά όταν μιλάμε για περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο δεν εννοούμε μια ακόμη γραφειοκρατική υπηρεσία. Η νέα διοίκηση της περιφέρειας θα εκπλαγεί από την πρόταση που θα κάνω, έχοντας υπόψη μου τις καλές διεθνείς πρακτικές. Όπως, τα επιχειρησιακά κέντρα στην Ιταλία, όπου έχω εργαστεί εκεί για το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, και το επιχειρησιακό σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι στη Μεσόγειο και τον ΒΑ Ατλαντικό Ωκεανό. Υπήρξα από τους αρχιτέκτονες του συστήματος από το 2005 στο πλαίσιο της ΟΥΝΕΣΚΟ και πρόεδρός του το 2017-2020».

Και συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος: «Χρειαζόμαστε εκπόνηση σεναρίων κινδύνου στην Αττική για σεισμό, πλημμύρα, δασική πυρκαγιά και άλλους κινδύνους. Ακόμη, απαιτείται να λυθεί το πρόβλημα του συντονισμού και των αρμοδιοτήτων. Θα υποβάλουμε σχέδια για όλα αυτά τα ζητήματα. Επιπλέον, ήδη εκπονήσαμε και ανακοινώσαμε δημόσια ένα Στρατηγικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας της Αττικής, η εφαρμογή του οποίου φιλοδοξεί να ανασχέσει όχι μόνο τις απειλές από φυσικούς κινδύνους αλλά και από κρίσεις και πιέσεις που δέχεται και θα δεχτεί στο μέλλον η Αττική. Πιέσεις κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, τουριστικές και άλλες. Ειδικά για το θέμα της Αντισεισμικής Προστασίας στην Αττική προτείνουμε δραστική επιτάχυνση του προσεισμικού ελέγχου των σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, με παράλληλο πρόγραμμα επισκευών και με πράσινες δράσεις, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γεράσιμου Παπαδόπουλου στο iEidiseis

Πρόσφατα ανακοινώσατε ότι είστε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην περιφέρεια Αττικής, στο νότιο τομέα Αθηνών, με την Οικολογική Συμμαχία. Εγκαταλείπετε την επιστήμη που υπηρετείτε με επιτυχία τόσα χρόνια;

Όχι, όχι. Δεν εγκαταλείπω την επιστήμη μου. Θα συνεχίσω την έρευνα, την εκπαίδευση και τις άλλες επιστημονικές δραστηριότητες. Γνωρίζω ότι όταν εκλεγώ στο Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής θα επιφορτιστώ και με νέα καθήκοντα. Αλλά αν θέλει κάποιος τα καταφέρνει.

Αν εκλεγείτε στην Περιφέρεια Αττικής, που θα επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας;

Σε αυτά που γνωρίζω πολύ καλά ως επιστήμονας. Πιστεύω ότι στις περιφέρειες χρειάζονται ειδικευμένοι άνθρωποι, όχι επαγγελματίες πολιτικοί που περιφέρονται από θέση σε θέση ανάλογα με το που φυσάει ο άνεμος του κόμματος που τους υποστηρίζει. Αυτά που εγώ γνωρίζω καλά είναι δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η πολιτική προστασία και το άλλο η επιστημονική έρευνα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για την πολιτική προστασία;

Στην περιφέρεια Αττικής έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά είμαστε ακόμη μακριά από το να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι. Το πρώτο που θα εισηγηθώ είναι η ενεργοποίηση του νόμου για τη δημιουργία περιφερειακού επιχειρησιακού κέντρου. Το Φεβρουάριο του 2020 ψηφίστηκε στη Βουλή η δημιουργία τέτοιων κέντρων στις 13 περιφέρειες της χώρας και αφού πρώτα το είχα προτείνει δημόσια με άρθρα και συνεντεύξεις το καλοκαίρι του 2018 αμέσως μετά την πυρκαγιά στο Μάτι. Είναι δική μου ιδέα και πρόταση, ο νομοθέτης απλά την υιοθέτησε. Δεν μπορώ, λοιπόν, παρά να υποστηρίξω αυτό το σημαντικό βήμα. Αλλά όταν μιλάμε για περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο δεν εννοούμε μια ακόμη γραφειοκρατική υπηρεσία. Η νέα διοίκηση της περιφέρειας θα εκπλαγεί από την πρόταση που θα κάνω, έχοντας υπόψη μου τις καλές διεθνείς πρακτικές. Όπως, τα επιχειρησιακά κέντρα στην Ιταλία, όπου έχω εργαστεί εκεί για το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, και το επιχειρησιακό σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι στη Μεσόγειο και τον ΒΑ Ατλαντικό Ωκεανό. Υπήρξα από τους αρχιτέκτονες του συστήματος από το 2005 στο πλαίσιο της ΟΥΝΕΣΚΟ και πρόεδρός του το 2017-2020.

Θα αρκεστείτε στο επιχειρησιακό κέντρο;

Ασφαλώς όχι. Χρειαζόμαστε εκπόνηση σεναρίων κινδύνου στην Αττική για σεισμό, πλημμύρα, δασική πυρκαγιά και άλλους κινδύνους. Ακόμη, απαιτείται να λυθεί το πρόβλημα του συντονισμού και των αρμοδιοτήτων. Θα υποβάλουμε σχέδια για όλα αυτά τα ζητήματα. Επιπλέον, ήδη εκπονήσαμε και ανακοινώσαμε δημόσια ένα Στρατηγικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας της Αττικής, η εφαρμογή του οποίου φιλοδοξεί να ανασχέσει όχι μόνο τις απειλές από φυσικούς κινδύνους αλλά και από κρίσεις και πιέσεις που δέχεται και θα δεχτεί στο μέλλον η Αττική. Πιέσεις κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, τουριστικές και άλλες. Στο Σχέδιο αυτό εντάσσονται και οι προτάσεις μας για την πολιτική προστασία. Ειδικά για το θέμα της Αντισεισμικής Προστασίας στην Αττική προτείνουμε δραστική επιτάχυνση του προσεισμικού ελέγχου των σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, με παράλληλο πρόγραμμα επισκευών και με πράσινες δράσεις, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Αυτό το Στρατηγικό Σχέδιο είναι διαρθρωμένο σε πέντε βασικούς θεματικούς άξονες: Βιώσιμη Αττική, Αττική: Μια περιφέρεια πρόληψης, Ασφαλής Αττική, Δημιουργική Αττική, Αττική: Μια Περιφέρεια πολιτικής και διοικητικής αυτονομίας. Καμμιά άλλη παράταξη δεν έχει να παρουσιάσει κάτι ανάλογο. Όλοι μιλάνε για ανάπτυξη, την οποία εννοούν ως τσιμεντάρισμα όλων των χώρων και καταπάτηση των παραλιών και άλλων δημόσιων χώρων, ως κατασκευή έργων που συχνά είναι αμφιβόλου αξίας και σχεδόν πάντα ενάντια στο περιβάλλον και τις λειτουργίες της φύσης. Η δική μας αντίληψη είναι ότι κάθε σχέδιο ανάπτυξης πρέπει να υπακούει σε κανόνες ανθεκτικότητας. Εξάλλου, η υπακοή σε κανόνες ανθεκτικότητας αποτελεί επιταγή της ΕΕ για τις περιφέρειες της ΕΕ.

Είναι προφανές κ. Παπαδόπουλε, ότι η Αττική και όλη η χώρα χρειάζεται δραστική βελτίωση για να γίνει αποτελεσματική. Αλλά η επιστημονική έρευνα ποια σχέση έχει με την περιφέρεια Αττικής;

Δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά ο νόμος προβλέπει τη συγκρότηση Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας. Συγκροτήθηκε το 2021 αλλά ποιος γνωρίζει τις δράσεις και τις προτάσεις του; Έχω ακούσει και για κάποιες παραιτήσεις μελών. Η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη και περιλαμβάνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας. Προτείνουμε τη δημιουργία Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας με ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της Αττικής και Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας, αλλά με έμφαση σε δράσεις που θα υποστηρίζουν το Στρατηγικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας. Ακόμη, προτείνουμε τη δημιουργία Επιστημονικού και Τεχνολογικού Μουσείου Αττικής με τη δικτύωση των ήδη υπαρχόντων μικρών θεματικών μουσείων. Η μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας.

Και να τονίσω ότι η επένδυση στην Έρευνας και Καινοτομία θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση της ανεργίας των νέων επιστημόνων και τεχνικών που υποστηρίζουν την έρευνα. Διεθνώς έχει βρεθεί ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύουμε στην έρευνα προκύπτει πολλαπλασιαστική οικονομική αξία της τάξης των επτά ευρώ.

Βλέπω στο Στρατηγικό Σχέδιο σας ότι αναφέρεστε σε «Μια Περιφέρεια πολιτικής και διοικητικής αυτονομίας». Πως την εννοείτε αυτή την αυτονομία;
Την αυτονομία των περιφερειών της χώρας την προβλέπει το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο το κεντρικό κράτος δεν επεμβαίνει στις περιφέρειες παρά μόνο για έλεγχο νομιμότητας. Αλλά για ποια αυτονομία μιλάμε; Βλέπουμε όλα τα κόμματα να διακηρύσσουν άμεσα ή έμμεσα τη δραστική επέμβασή τους τόσο στις εκλογές των περιφερειακών συμβουλίων όσο και στη καθημερινή λειτουργία των περιφερειών. Βλέπουμε περιφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους να κομματίζονται απροκάλυπτα. Για ποια πολιτική αυτονομία μιλάμε; Γι’ αυτό εμείς δίνουμε έμφαση και σε αυτό το θέμα.

Δηλαδή εσείς δεν έχετε κάποιο κόμμα που να σας υποστηρίζει, όπως έχουν οι άλλες παρατάξεις;

Όχι! Δεν υπάρχει κάποιο κόμμα. Είμαστε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, όχι κομματικά εξαρτήματα ή ανταλλακτικά. Δίνουμε λόγο μόνο στη συνείδησή μας και ενεργούμε με γνώμονα την επιστήμη, την τεκμηρίωση και την υιοθέτηση καλών πρακτικών. Αυτή είναι η δύναμή μας. Και αυτό με συγκινεί και με παρακινεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πώς ψηφίζω στις εκλογές και με τι έγγραφα - Πόσους σταυρούς βάζουμε
Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε καθημερινά – Οι «χρυσοί» αριθμοί που μας κρατούν υγιείς
Chevron Right