Πολιτική

Τα «κρυφά μηνύματα» Τσίπρα – Σολτς για ρύθμιση χρεών και προοδευτικές συνεργασίες την επομένη των εκλογών

«Η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη», δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη χώρα να έχει μπει και επίσημα πλέον σε προεκλογική περίοδο, ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας ρίχνονται στη μάχη της κάλπης, έχοντας υπό μάλης τα μηνύματα που εξασφάλισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς στο ταξίδι του στο Βερολίνο.

Επί της αρχής, η συνάντηση από μόνη της αποτελεί μείζον πολιτικό μήνυμα, δεδομένου ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ο πρώτος επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης που συναντά ο Γερμανός Καγκελάριος, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τους εκλογικούς συσχετισμούς και τις προοπτικές που βλέπει το Βερολίνο για πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του την επομένη των εκλογών. Κάτι αντίστοιχο εξάλλου είχε συμβεί και πριν από ενάμισι μήνα, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είχε ζητήσει να συναντήσει πέρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλ. Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Πέραν ωστόσο της σημασίας της συνάντησης καθαυτής, η οποία διαφάνηκε σύμφωνα με την Κουμουνδούρου και από την αμήχανη αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου, επιτελείς του Αλ. Τσίπρα στέκονται σε μία σειρά από θέματα τα οποία τέθηκαν επί τάπητος πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Βερολίνο.

Η «κινδυνολογία» Μητσοτάκη για ακυβερνησία, την οποία από τον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν στην πλήρη απομόνωση της ΝΔ και την ένδεια εν δυνάμει κυβερνητικών εταίρων, προσκρούει στη θετική δυναμική που αποκτά η προοπτική σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας την επομένη της απλής αναλογικής, όπως αποτυπώνεται και σε όλες τις μετρήσεις που δείχνουν προτίμηση της κοινής γνώμης στις κυβερνήσεις συνεργασίας – και δη προοδευτικής – παρά στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Ένα τέτοιο υποδόριο μήνυμα έστειλε εξάλλου και ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός Καγκελάριος που αντάλλαξε απόψεις και συμπτώσεις σε πολλά σημεία για την προοδευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στο πεδίο αυτό εξάλλου, ηχηρά ήταν τα μηνύματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, και στα ζητήματα των πολιτικών συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων. Η συμμαχία Δεξιάς – Ακροδεξιάς σε πολλές χώρες, όπως Ιταλία και Σουηδία, στις χώρες τις Ανατολική Ευρώπης αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, αποτελεί απειλή για την Ευρώπη. Συνεπώς, ο μόνος δρόμος για την Ευρώπη είναι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία της Δεξιάς με την Ακροδεξιά. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, είναι ένα από το πιο ισχυρά προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη τον καθιστά γέφυρα συνεννόησης και συνεργασίας της Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία πάνω σε προγραμματικές θέσεις και κοινούς στόχους για τις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών και την Ευρώπη συνολικά. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η αναφορά του Αλ. Τσίπρα στη δήλωσή του μετά την συνάντηση με τον Σολτς: «Πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν διέξοδο και οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας στην Ελλάδα είναι μια τέτοια μάχη, ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Και η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη».

Πρώτιστης σημασίας για την Κουμουνδούρου είναι το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αυξηθεί κατά 40 δις. ευρώ, με το θέμα της ρύθμισης χρεών και των κόκκινων δανείων να αποτελεί εξάλλου αιχμή του δόρατος των προγραμματικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η αποστροφή του Αλ. Τσίπρα στον Όλαφ Σολτς πως «μαζί το 2018, εγώ ως πρωθυπουργός και εσύ ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, λύσαμε το πρόβλημα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, τώρα ήρθε η ώρα να λύσουμε και το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους που εκτοξεύθηκε κατά 40 δις. τα τελευταία τέσσερα χρόνια», θέμα στο οποίο βρήκε ευήκοα ώτα.

Παράλληλα, στα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε με σαφήνεια τον στόχο, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση να καταπολεμήσει τις ανισότητες, να στηρίξει δυναμικά την ελληνική κοινωνία απέναντι στην ενεργειακή κρίση και στις αυξήσεις των τιμών, με ειδική αναφορά στην ανάγκη ανακατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και προς το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Αλ. Τσίπρας, επίσης, μίλησε για την ανάγκη να στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ζητώντας στοχευμένες γερμανικές επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και όχι μόνο στο real estate, προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πήρε φωτιά η «δεξιά πολυκατοικία» - Νέες συμμαχίες και σχήματα για είσοδο στη Βουλή
Η ακτινογραφία της κρίσης στο Σουδάν: Τι φοβούνται οι παγκόσμιες δυνάμεις
Chevron Right