Πολιτική

Πολιτική «φωτιά» για τις δημοσκοπήσεις: Διαφάνεια ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου στηρίζει αυτούς που το… στηρίζουν

Σκληρή αντιπαράθεση Σκέρτσου – Τσαπανίδου για τις δημοσκοπησεις και την αξιοπιστία των εταιρειών.

Ένα ακόμη κεφάλαιο στη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις προστέθηκε σήμερα, Κυριακή (23/4) ενόψει των εκλογών 2023, μία ημέρα μετά τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, πράξη που σηματοδοτεί και επισήμως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Κι ενώ η ΝΔ προσπαθεί να «αναστήσει» τα σενάρια περί αυτοδυναμίας μετά την τραγωδία στα Τέμπη, χρησιμοποιώντας τη μιντιακή υπεροπλία της, στο τραπέζι μπαίνουν για ακόμη μια φορά τα διάφορα δημοσκοπικά τερτίπια, όπως η «εκτίμηση ψήφου» – ή καλύτερα η αυθαίρετη ερμηνεία του δημοσκόπου επί της πρόθεσης ψήφου.

Η επιχείρηση «καλλιέργεια κλίματος» ενόψει 21ης Μαΐου δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητη από την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατρανώνει το αίτημά του για διαφάνεια ως προς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τα οποία εδώ και χρόνια καταρρίπτονται δια της κάλπης και με ηχηρό πολλές φορές τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου γνωστοποίησε τα αιτήματα που θα θέσει η Κουμουνδούρου στη διακομματική επιτροπή.

Όσον αφορά στο σκέλος των δημοσκοπήσεων, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα και μοναδικό: «Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους».

«Πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα». Αυτά που δηλαδή προκύπτουν πριν παρέμβει ο εκάστοτε δημοσκόπος εφαρμόζοντας τη δική του -άγνωστη πολλές φορές- μεθοδολογία.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς τουλάχιστον σε αυτό το απλό και αυτονόητο κομμάτι, να υπάρξει επιτέλους σύγκλιση μεταξύ Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική αντίδραση κινήθηκε στο… αντίθετο ρεύμα.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος «διάβασε» το αίτημα με τον δικό του τρόπο, χαρακτηρίζοντάς το ως «αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων».

Μάλιστα, με έμμεσο τρόπο κάλεσε το συλλογικό όργανο των δημοσκοπικών εταιρειών, τον ΣΕΔΕΑ να… αντιδράσει κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως, είναι εντελώς προβλέψιμος. Άλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει. Επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένουμε και πολλά περισσότερα, ίσως πέρα από την επόμενη προβλέψιμη επίθεση στα «συστημικά» ΜΜΕ και τις «ελίτ των ολιγοπωλίων», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.

Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχανε μία τέτοια ευκαιρία που του έδωσε η απάντηση-πάσα του κ. Σκέρτσου, με την Πόπη Τσαπανίδου να σχολιάζει με νέα ανακοίνωση ότι «ο κ. Σκέρτσος δεν απάντησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά ως εκπρόσωπος των εταιρειών δημοσκοπήσεων».

«Στο αυτονόητο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για κανόνες διαφάνειας κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Σκέρτσος δεν απάντησε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά ως εκπρόσωπος των εταιρειών δημοσκοπήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση που δεν κάλεσε ποτέ τον ΣΕΔΕΑ να παρέμβει για τα εικονικά τιμολόγια χωματουργικών εργασιών του δημοσκόπου του Μαξίμου, κ. Γεράκη, μιλάει τώρα για αντιεπιστημονική και αντιδεοντολογική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Τις ειρωνείες δε για “συστημικά” ΜΜΕ και “ελίτ των ολιγοπωλίων” μόνο από έναν άνθρωπο του ΣΕΒ, όπως ο κ. Σκέρτσος τις περιμέναμε. Περιμέναμε όμως και μια καθαρή απάντηση για το ντιμπέιτ. Δεν τη λάβαμε. Απ’ ό,τι φαίνεται αναζητούν δικαιολογία για να κρύψουν τον κ. Μητσοτάκη για άλλη μια φορά», υπογράμμισε η κ. Τσαπανίδου.

Η συνέχεια επί της οθόνης…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σουδάν: Ο τεράστιος ορυκτός πλούτος, η διαπάλη στο εσωτερικό και η ανάμειξη των ξένων δυνάμεων
Σμαράγδα Καρύδη: Ήθελα σαν τρελή τον Νίκο Κουρή για το IQ 160, είναι ηθοποιάρα, είναι γκόμενος
Chevron Right