Το ενδεχόμενο να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση, ζητώντας ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του πριν καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς, μετράει αυτές τις ώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ο Κ. Μητσοτάκης ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά του παραπάνω σεναρίου. Η ιδέα είναι να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός τη δυσκολία των παραπάνω κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στον χρόνο κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας στις 12 Φεβρουαρίου.
Στα θετικά αυτού του χειρισμού, πάντα κατά τις παραπάνω πηγές, είναι ότι μετά από ένα πολύ δύσκολο δεκαήμερο, ο Κ. Μητσοτάκης θα ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα ορίσει εκ νέου την πολιτική ατζέντα. Επιπρόσθετα, σε επίπεδο συμβολισμού, η εικόνα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης είναι πιο ισχυρή και πολύ πιο θετική για την κυβερνητική πλειοψηφία από εκείνη της πρότασης δυσπιστίας.
Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς η παραπάνω σκέψη περιλαμβάνεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την αλλαγή του κλίματος και έξοδο της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού από τη στενωπό του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, το οποίο ούτως ή άλλως επικρατεί στην επικαιρότητα.
Παράλληλα με τα παραπάνω, οι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη εξετάζουν και άλλες κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να πάρει ο πρωθυπουργός, ενώ ταυτοχρόνως «χτίζουν» τη γραμμή πλεύσης του επόμενου διαστήματος. Το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να καταδείξει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαβουλεύονται για τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν με φόντο την υπόθεση των Τεμπών, εκκινούν από ταπεινά κομματικά ελατήρια. Για τα δε κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά και ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος, την απειλή να «ξαναγυρίσει ο εφιάλτης του λαϊκισμού» και να τεθεί εν αμφιβόλω η σταθερότητα στη χώρα.