Με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, ο A’ Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του «στους Έλληνες αδελφούς και φίλους στον ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και Γιώργο Κατρούγκαλο για την απερίφραστη δημόσια υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας».
Στο τέλος του μηνύματος του γράφει στα ελληνικά «Σας ευχαριστώ από καρδιάς!»
DPM/FM #Dacic: I wish to express my deepest gratitude to our #Greek brothers and friends from @syriza_gr, @atsipras & @gkatr, on their unequivocal public support to #Serbia's territorial integrity and sovereignty.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς! https://t.co/5blRmCCIKz
— MFA Serbia (@MFASerbia) April 27, 2023
Το μήνυμα του Σέρβου ΥΠΕΞ ήρθε λίγες ώρες μετά την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία για την είσοδο του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρότι η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν την μονομερή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.
Την στάση της Ελλάδας ακολούθησε και η Σλοβακία, ενώ Κύπρος, Ισπανία και Ρουμανία καταψήφισαν το αίτημα της Πρίστινα για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η στάση της Ελλάδας, προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στη Σερβία με την Πρωθυπουργό της χώρας Άνα Μπρνάμπιτς να ακυρώνει την συμμετοχή της στο Φόρουμ των Δελφών, ενώ λίγες ώρες μετά, το ίδιο έπραξε και ο επικεφαλής της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Μίλοραντ Ντόντικ.
Νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσις, μιλώντας στην RTS, δήλωσε απογοητευμένος από τον Έλληνα ΥΠΕΞ και τη στάση που κράτησε η Ελλάδα στην ψηφοφορία για το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Η Ελλάδα με εξέπληξε. Τον υπουργό από την Ελλάδα τίμησε στο σπίτι του ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς», είπε ο Ντάτσιτς χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην τελευταία επίσκεψη Δένδια στο Βελιγράδι και το δείπνο που είχε με τον Σέρβο Πρόεδρο.
Ο Ντάτσιτς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους καταψήφισαν και έδειξαν ότι είναι φίλοι της Σερβίας, αναφέροντας την Κύπρο, την Ισπανία, τη Ρουμανία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία και ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Ουγγαρία που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και καταψήφισε την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Είχε προηγηθεί ανάρτηση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Κατρούγκαλου όπου δήλωσε ότι «η χώρα μας οφείλει πάντα να προωθεί την ειρήνη κ τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, στηρίζοντας αμοιβαία αποδεκτά βήματα και λύσεις».
Συνεχίζοντας έγραψε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να διαφοροποιηθεί στην ψηφοφορία για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης από άλλες χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, όπως η Ισπανία, η Ρουμανία κ κυρίως η Κύπρος, που καταψήφισαν, δεν συμβάλλει σε αυτόν τον στόχο».
Για να καταλήξει ο Γιώργος Κατρούγκαλος ότι «η τοποθέτηση αυτή δεν συζητήθηκε με τις πολιτικές δυνάμεις, μολονότι μεταβάλλει, χωρίς εξήγηση, την πάγια ελληνική θέση. Παράλληλα, αποδυναμώνει τον ρόλο του μεσολαβητή που θα έπρεπε να έχει η Ελλάδα στην περιοχή».
Η χώρα μας οφείλει πάντα να προωθεί την ειρήνη κ τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, στηρίζοντας αμοιβαία αποδεκτά βήματα και λύσεις.
Η απόφαση της κυβέρνησης να διαφοροποιηθεί στην ψηφοφορία για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης από άλλες χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν…
— George Katrougalos/Γιώργος Κατρούγκαλος (@gkatr) April 25, 2023