Πολιτική

Από το 2005 γνώριζαν τα προβλήματα στο στέγαστρο Καλατράβα

Το θέμα είχε φέρει στην Βουλή στις 25 Νοεμβρίου 2005 ο Θανάσης Λεβέντης, βουλευτής του Συνασπισμού.

Από το 2005 γνώριζε η κυβέρνηση Καραμανλή τα προβλήματα στο στέγαστρο Καλατράβα του ΟΑΚΑ.  Το θέμα είχε φέρει στην Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του ο Θανάσης Λεβέντης βουλευτής του Συνασπισμού.

Σύμφωνα την ερώτηση που είχε καταθέσει στις 25 Νοεμβρίου του 2005 ο Θανάσης Λεβέντης ανέφερε ότι « Σοβαρά προβλήματα στη στέγη του Ολυμπιακού Σταδίου επισημαίνει η έκθεση του διεθνούς οργανισμού GERMANISCHER υΟΥΟ. Η έκθεση του οργανισμού υπάρχει από το Μάρτιο του 2004 και μόλις πριν από λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας. Στην έκθεση επισημαίνονται προβλήματα που σχετίζονται με τις συγκολλήσεις και τη συναρμολόγηση των μεταλλικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα αναφέρονται κίνδυνοι εμφάνισης ρωγμών στις συγκολλήσεις, πιθανή διάβρωση των κοχλιών υψηλής αντοχής. Γεωμετρικές αποκλίσεις στη συναρμολόγηση των συγκολλήσεων των σωλήνων των τόξων που είναι εκτός αποδεκτών ορίων, μεγάλα κενά στις τέσσερις βάσεις έδρασης των τόξων με κίνδυνο δραστικής μείωσης της αντοχής της κατασκευής.

Οι συγκεκριμένες επισημάνσεις του διεθνούς οργανισμού επιβεβαιώνουν τις ενστάσεις που υπήρξαν για την αναγκαιότητα κατασκευής αυτού του πανάκριβου φαραωνικού έργου που κόστισε μέχρι σήμερα 224 εκατομμύρια ευρώ. Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

– Τι μέτρα θα πάρουν άμεσα, ώστε να υπάρξουν πλήρεις εγγυήσεις για την ασφάλεια των θεατών;

– Γιατί δεν δόθηκε η έκθεση του διεθνούς οργανισμού στη δημοσιότητα αμέσως μόλις περιήλθε εις γνώσει της Κυβέρνησης; Ζητήθηκαν ευθύνες από το μελετητικό γραφείο και την κατασκευάστρια κοινοπραξία; «

Στην επίκαιρη ερώτηση του Θ. Λεβέντη απάντησε η Υπουργός κ.Φάνη Πάλλη-Πετραλιά υποστηρίζοντας ότι : « Το στέγαστρο Καλατράβα είναι το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν παύει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα και «εξαιρετικά», ιδιαίτερα έργα που έχουν κατασκευαστεί.

Πρέπει να σας πω άτι από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα διακυβέρνηση και έχοντας την ευθύνη για όλη την ολυμπιακή οργάνωση εκείνης της εποχής, μετά δηλαδή το Μάρτιο, αντιμετώπισα με πολύ σοβαρότητα το Θέμα του στεγάστρου Καλατράβα.

Στο τέλος Μαρτίου του 2004, λοιπόν. παρόλο που υπήρχε ελεγκτικός οργανισμός, μεταξύ των συμβούλων ελεγκτών ήταν και ο ίδιος ο Καλατράβα, παρ’ όλο που υπήρχαν α σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης στις Τεχνικές υπηρεσίες.

Όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Δεν τίθετο θέμα ασφαλείας ή στατικότητας ή σταθερότητας του στεγάστρου. Μιλάμε για ένα έργο το οποίο έχει είκοσι χιλιόμετρα συγκολλήσεις, εκ των οποίων τα οχτώ χιλιόμετρα βρίσκονται στο τόξο.

Οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει είναι αποκαταστάσεις και, όπως σας είπα γίνονται ειδικά τώρα. αυτό το χρονικό διάστημα»

Μετά την παρέμβαση Πετραλιά παίρνει τον λόγο ο βουλευτής Θανάσης Λεβέντης ο οποίος τονίζει: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν η σύγχρονη μεγάλη ιδέα. Είναι γνωστό ότι ο Συνασπισμός είχε αντιρρήσεις γιατί θεωρούσε ότι το εγχείρημα ξέφευγε από τις σημερινές οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες της Ελλάδας. Επίσης, με τη μορφή που έχουν πάρει σήμερα οι Ολυμπιακοί αγώνες τα πράγματα έχουν εκτραπεί πια περισσότερο προς την εμπορική πλευρά.

Παρ’ όλα αυτά οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποφασίστηκαν, έγιναν επιτυχώς και μπράβο σε όλους όσα εργάστηκαν και στους αθλητές που διέπρεψαν. Πλην όμως. το τίμημα ήταν δυσθεώρητο κα για τις ελληνικές δυνατότητες. Το κόστος ήταν υψηλότατο. Ξεπέρασε ενδεχομένως τα 10.000.000.000, 15.000.000.000. δεν ξέρω πόσα ακριβώς, κυρία Υπουργέ. ενδεχομένως δεν θα τα μάθουμε ποτέ.

Από εκεί και πέρα τα έργα που έγιναν. τα περισσότερα είναι, δυστυχώς μη αξιοποιήσιμα-για να μην πω άχρηστα και έχουν υψηλό κόστος συντήρησης.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά. όμως. ανακύπτουν και προβλήματα. όπως με το συγκεκριμένο. το περίφημο στέγαστρα Καλατράβα που είναι ένα δείγμα αυτού του φαραωνικού μεγέθους των έργων. τα οποία επιλέξαμε να φτιάξουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εδώ, όμως, μπήκε ένα Θέμα ασφαλείας πλέον και χωρίς να θέλουμε καθόλου να κινδυνολογήσουμε, δεν μπορούμε να μην

ανησυχήσουμε. όταν ακούμε τους ειδικούς να λένε ότι εντοπίστηκαν μεγάλα κενά στις τέσσερις βάσεις έδρασης των τόξων που έρχονται έως και στα τριάντα πέντε χιλιοστά και τα κενό συμπληρώθηκαν με προσθήκες, οι οποίες ενταφιάστηκαν στη συγκόλληση. Απ’ την άλλη πλευρά. θεωρείται ότι η μέθοδος δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες Της τεχνικής και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Γι’ αυτό εμείς Θέλουμε από την υπεύθυνη πολιτική ηγεσία τη διαβεβαίωση. κατ αρχάς για το αν έχει παραληφθεί αυτό το στέγαστρο. Γιατί ελέχθη εδώ από την κυρία Υπουργό ότι παρακολουθείται τεχνικώς και αφού γίνουν όλα αυτά θα Θα δοθεί η τελική έγκριση. Δηλαδή ακόμη δεν έχει τελειώσει το έργο. Αυτό, όπως κα να το κάνουμε, είναι ανορθόδοξο. Χρησιμοποιήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο και ακόμη δεν έχει τελειώσει».

Η Φάνη Παλλη Πετραλιά παίρνει και πάλι τον λόγο για να διαβεβαιώσει τον Θανάση Λεβέντη ότι: «Δεν υπάρχει Θέμα ασφάλειας και δεν υπάρχει Θέμα στατικότητας του στεγάστρου.
Το στέγαστρο είναι ένας -ζωντανός οργανισμός, είναι ένα έργο που είναι μοναδικό στην κατασκευή του στον κόσμο. Είναι ένα έργο που έγινε για πρώτη φορά στον κόσμο. Παροκολουθούνται σαφέστατα οι όποιες αποκαταστάσεις. Εδώ ένα σπίτι κτίζεις, ένα δωμάτιο κτίζεις και θα έχει και την κακοτεχνία του. Θα βγάλει και τις υγρασίες του».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ισραηλινά αεροσκάφη ισοπεδώνουν υποδομές και συγκροτήματα κατοικιών στη Γάζα (βίντεο)
Στο παιχνίδι και η Χεζμπολάχ: Ολονύχτιες μάχες με τον ισραηλινό στρατό στον Λίβανο
Chevron Right