Πολιτική

Πεντέλη: Σύσκεψη υπό τον Μητσoτάκη για τα καμένα – To σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα (Εικόνες)

Μίνι υπουργικό στην Πεντέλη για τις ζημιές από τις φωτιές στην Αττική.

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,  στην Πεντέλη για το σχέδιο αποκατάστης των πυρόπληκτων περιοχών.

Σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα στην Αττική παρουσιάστηκε στη σύσκεψη στην Πεντέλη με τους συναρμόδιους υπουργούς, την περιφέρεια και τους δήμους των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

‘Αμεσα έχουν ξεκινήσει ήδη καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά.

Από σήμερα, Τρίτη, 20/8/2024, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασια και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.

Ταυτόχρονα, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.

Υλοποιούνται και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκ. στρεμμάτων με στόχο από την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών στο πλαίσιο της δασικής Μεταρρύθμισης.

Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκ. στρεμμάτων.

Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Κ. Δοξιάδης» που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.

Συνολικά διατίθενται πέραν των 2,1 δις ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της πολιτικής προστασίας και περίπου 1 δις ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασία και διαχειρίση των δασών μας.

Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, η πολιτική για τους καθαρισμούς οικοπέδων.

metra__1__9ad35.jpg

metra_2__efe15.jpg

 

metra_3__80dd7.jpgmetra_4__beea3.jpgmetra_5__632d3.jpgmetra_6__76cbc.jpgmetra_7__24d7d.jpg

metra__8__065f7.jpg

metra__9__6c094.jpg

Η αυτοψία Μητσοτάκη στην περιοχή πριν την σύσκεψη

Πριν τη σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Πεντέλης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου – Λυκείου Νέας Πεντέλης, το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, όπου τον υποδέχτηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η Δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου και ο Διευθυντης του σχολείου.

Ο εκπρόσωπος της ΓΕΚ – Τέρνα που έχει αναλάβει ιδία δαπάνη την αποκατάσταση, τους παρουσίασε το σχέδιο και το πλάνο ανακατασκευης του γυμναστηρίου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μεσα σε 6 μηνες. Οι όποιες άλλες ζημιές έχουν υποστεί τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Πεντέλης θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος απο τη Δήμαρχο, επισκέφθηκε και την Ιερά Μονή Πεντέλης όπου τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος, ενώ έξω από τη Μόνη, μαζί με τον Υπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Βασίλη Κικίλια συνομίλησε με τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές πυροσβέστες που βρίσκονται εκεί. Τελος με τη δήμαρχο μετέβη και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου ο Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Καθ. Μανώλης Πλειώνης, ο Αντιπρόεδρος Δρ. Σπύρος Βασιλάκος και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνών Δρ. Θανάσης Μαρούσης τον υποδέχθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου.

Ο κ. Πλειώνης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα αντιπυρικά μέτρα που έχει λάβει το Αστεροσκοπείο, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να μην πληγούν οι εγκαταστάσεις

Δείτε φωτογραφίες από τη σύσκεψη στην Πεντέλη:

6292891_a395d.jpg

6292881_33e6a.jpg

6292887_2f843.jpg

Συγκεντρώσεις έξω από το Δημαρχείο Πεντέλης

Σωματεία, φορείς και κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης (20/8) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πεντέλη με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κεντρικό σύνθημα των διαμαρτυρόμενων να είναι το «δάσος να ξανά γίνει δάσος».

Κλειστή παρέμεινε για τους κατοίκους η οδός Πεντέλης και Αναπαύσεως  υπό το φόβο αντιδράσεων.

Δείτε φωτογραφίες:

6292878_4836f.jpg6292880_968bd.jpg6292868_58389.jpg6292872_7a2b5.jpg6292853_92183.jpg6292867_25ef4.jpg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΕΡΤ1: Οι ψυχαγωγικές εκπομπές κάνουν πρεμιέρα νωρίτερα από όλους - Ημέρες και ώρες προβολής
«Θα παραδώσω το παιδάκι μου στον Θεούλη»: Συγκλονίζει ο πατέρας του 19χρονου που πέθανε σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική
Chevron Right