Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε συνάντηση σήμερα, στο Πεντάγωνο, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για τα εξοπλιστικά προγράμματα που περιέχονται στην επιστολή Μπλίνκεν, στα οποία συμπεριλαμβάνεται αγορά αεροσκαφών F- 35 αξίας 8,2 δισ. δολαρίων.
Τον κ. Κασσελάκη συνόδευαν ο εν αποστρατεία ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και βουλευτής, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο διευθυντής του πολιτικού του Γραφείου, Μανώλης Καπνισάκης.
Ο πρόεδρος του ΔΣ των ΕΑΣ, Αθανάσιος Τσιόλκας, υποδέχθηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον ενημέρωσε για την παραγωγή της «παλαιότερης αμυντικής βιομηχανίας» της Ευρώπης, η οποία αφορά πυρομαχικά τόσο για τις «Ένοπλες δυνάμεις» όσο για «εξαγωγές».
«Η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στην αποτρεπτική και αμυντική ανάγκη που έχει η Ελλάδα είναι για μας ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Πρέπει να στηρίξουμε τις εγχώριες βιομηχανίες, ώστε να είναι και εύρωστες και αποτελεσματικές. Αυτό να το θεωρήσετε δεδομένο», δήλωσε ο κ. Κασσελάκης πριν την έναρξη της συνάντησης με τη διοίκηση των ΕΑΣ.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε:
«Ευχαριστούμε ειλικρινά τον Υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους επικεφαλής των Επιτελείων για την ενημέρωση και τον χρόνο τους. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα, ήταν μια πολύ ειλικρινής συζήτηση.
Θέλω να σας πω ότι ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, είμαστε εδώ για να είμαστε παραγωγικοί στα εθνικά ζητήματα.
Για εμάς, τα εθνικά θέματα, η άμυνα της χώρας, δεν είναι ζήτημα επικοινωνίας.
Είναι ζήτημα της ασφάλειας της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα, και έτσι το αντιμετωπίζουμε.
Ενημερωθήκαμε σήμερα όσον αφορά στα εξοπλιστικά. Είμαστε στην αρχή μιας μακράς διαδικασίας για να κατανοήσουμε τη συμφωνία που έκανε η Ελλάδα.
Αναδείξαμε συγχρόνως το ζήτημα της αμοιβής των στρατιωτικών, και του οικογενειακού τους σχεδιασμού, που έχουν μείνει πίσω. Και συγχρόνως αναδείξαμε ζητήματα συνολικού και ολιστικού εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας, και των αμυντικών υποδομών ειδικά.
Ευχαριστούμε και πάλι τον Υπουργό και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και όλους τους Κλαδάρχες για την ενημέρωση και ευχόμαστε καλή θητεία στον καθένα τους».
Δένδιας: Η καλόπιστη κριτική είναι ευπρόσδεκτη
«Ενημέρωσα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκη, για τα θέματα εθνικής άμυνας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο ΥΠΕΘΑ, στην οποία συνοδευόταν από τον τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, και τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του, Μιχάλη Καπνισάκη.
Κατά τη συνάντησή μας ανέφερα στον κ. Κασσελάκη ότι η καλόπιστη κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αλλά και ότι είναι αναγκαία η ομοψυχία του πολιτικού κόσμου στα εθνικά ζητήματα.
Ακόμη, επανέλαβα ότι είμαι πάντοτε στη διάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκτενή ενημέρωση».
Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο «Χ» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο υπουργείο.
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Γιαννούλης επισήμανε ότι τρία πράγματα επρόκειτο να ζητήσει ο κ. Κασσελάκης από τον Νίκο Δένδια.
«Πρώτον, να έχουμε ένα μέτρο στο πώς και πόσο συζητάμε αυτά τα ζητήματα» διότι όπως είπε «ό,τι αφορά την αμυντική θωράκιση της πατρίδας είναι κάτι που δεν συνεισφέρει στα κομματικά γινάτια αλλά στη χώρα μας».
«Δεύτερον, επειδή είναι μια υψηλή δαπάνη δεν είναι κακό να έχουμε μια τάξη μεγέθους πόσο και σε τι βαθμό επηρεάζει αυτή η δαπάνη» και «τρίτον, ζητούμε να μάθουμε αν αποτελεί και συναπόφαση των γενικών επιτελείων, αν είναι ενταγμένα μέσα σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο».
Παράλληλα, ο κ. Γιαννούλης υπενθύμισε ότι «για τα F-16 είμασταν μάρτυρες μια ενθουσιώδους αξίας και αίγλης που δόθηκε στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο όπου θεωρήθηκε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι τέλος τα F-16 για την Τουρκία.
Ανέφερε επίσης, ότι «υπάρχει και ένα ζήτημα σε επίπεδο, ΕΕ και ΝΑΤΟ, αν για τα F-16 θα υπάρξει συνθήκη αν αυτά τα όπλα ενός νατοϊκού συμμάχου προβλέπεται ή δεσμεύεται ή συζητήθηκε να μην χρησιμοποιηθούν κατά ενός άλλου συμμάχου»