Δύο συν δύο μέτρα «έκπληξη» και ένα μήνυμα προς την Κομισιόν αλλά και τις αγορές για μεταρρυθμιστική «φόρα» θα περιλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, η ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που ξεκινούν αύριο Πέμπτη και ολοκληρώνονται το Σάββατο.
Όπως επιβεβαιώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, η θετική πορεία των εσόδων του πενταμήνου, τα οποία κινήθηκαν σημαντικά πάνω από τους στόχους, διευκολύνει τη συμπερίληψη στο πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση των συνεπειών της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, πρόσθετων πρωτοβουλιών.
Ήδη, η κυβέρνηση έδωσε παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου, του Καλαθιού του νοικοκυριού και του μέτρου για μέγιστο περιθώριο κέρδους στις επιχειρήσεις εμπορίας βασικών καταναλωτικών προϊόντων και καυσίμων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις λόγω του ιδιαίτερα σημαντικού κόστους, φαίνεται ότι είναι ειλημμένη η απόφαση του κυβερνητικού επιτελείου για παράταση και του Market Pass, με ελαφρώς διαφοροποιημένα κριτήρια, ωστόσο.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει σήμα για γενικευμένους ελέγχους στην αγορά, κάτι, που παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν έγινε στον επιθυμητό βαθμό την πρώτη τετραετία.
Τα «σύννεφα» του πληθωρισμού
Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του θέλουν να ανατρέψουν «με το καλημέρα» της νέας κυβέρνησης, τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο γενικός πληθωρισμός έχει πτωτική πορεία, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα κατέγραψαν τον Ιούνιο τις υψηλότερες ανατιμήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 2,7% τον Ιούνιο, από 4,1% το Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 5,5%, έναντι 6,1% τον Μάιο.
Τον Ιούνιο του 2022 ο πληθωρισμός είχε φθάσει και το 11,6%. Ωστόσο, με βάση τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός καταγράφουν τις υψηλότερες ανατιμήσεις τον Ιούνιο (11,7%, έναντι 12,5% τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,5%, σε σύγκριση με 5,8% τον Μάιο), υπηρεσίες (5,4%, έναντι 5,0% τον Μάιο) και ενέργεια (-5,6%, σε σύγκριση με -1,8% τον Μάιο).
Πάντως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, ο πληθωρισμός, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, προβλέπεται να διαμορφωθεί (σ.σ.: το 2023) στο 4,3%, δηλαδή σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο του 2022 (9,3%), κυρίως λόγω της καθοδικής πορείας των τιμών των ενεργειακών αγαθών.
Αντιθέτως, τα είδη διατροφής, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες αναμένεται ότι θα συμβάλουν αυξητικά στη δυναμική του πληθωρισμού, λόγω της ανελαστικότητας που εμφανίζουν οι τιμές σε αυτές τις κατηγορίες».
Αυτό, ωστόσο, έχει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, τον οποίον θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να μετριάσει με τα μέτρα που πρόκειται να υλοποιήσει.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει τέσσερις άξονες : «Kαλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος και καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα».
Mε δεδομένο ότι τα τρία πρώτα νομοθετήματα που αναμένεται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα είναι ο νέος νόμος για το επιτελικό κράτος, η ΠΝΠ για τα επείγοντα ζητήματα Υγείας και τα οικονομικά μέτρα που είχε εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το επιτελικό κράτος2 και η μεταρρύθμιση στην υγεία.