Πολιτική

Φαραντούρης: Προς τα πού πας Ευρώπη; Να μιλήσουμε για τα ουσιώδη

Γιατί η κάλπη των Ευρωεκλογών 2024 είναι κρίσιμη. Οι απαντήσεις που οφείλει να δώσει η Ευρώπη κατά τον Νικόλα Φαραντούρη.

Στους λόγους για τους οποίους οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου θεωρούνται κρίσιμες, αλλά και στις απαντήσεις που οφείλει να δώσει η Ευρώπη στις προκλήσεις που ήδη βρίσκονται μπροστά της, εστιάζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης σε άρθρο του στο iEidiseis.

«Η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα εν όψει των ευρωεκλογών έχει ελάχιστα εστιασθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πώς θα αντιμετωπισθούν προβλήματα που οφείλονται στην ατελή δομή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα αφορούν τους Έλληνες πολίτες», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Φαραντούρης  σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Quo Vadis Europa (Προς τα πού πας Ευρώπη); Να μιλήσουμε για τα ουσιώδη».

Κάνοντας αναφορά στις εκθέσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και του τέως προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο κ. Φαραντούρης αναδεικνύει τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα αμέσως επόμενα χρόνια θα γίνει ο χώρος διαβούλευσης και συναπόφασης όλων αυτών των κρίσιμων για το μέλλον της Ελλάδος και της Ευρώπης πολιτικών».

Αναλυτικά το άρθρο του Νικόλα Φαραντούρη: «Quo Vadis Europa (Προς τα πού πας Ευρώπη); Να μιλήσουμε για τα ουσιώδη»

Η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα εν όψει των ευρωεκλογών έχει ελάχιστα εστιασθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πώς θα αντιμετωπισθούν προβλήματα που οφείλονται στην ατελή δομή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα αφορούν τους Έλληνες πολίτες. Το διαπιστώσαμε τα χρόνια των Μνημονίων που η Ελλάδα κατέστη πειραματόζωο ατελέσφορων και αδιέξοδων οικονομικών πολιτικών που είχαν ως σκοπό να αποκρύψουν τις αδυναμίες της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης. Το διαπιστώνουμε και σήμερα όπου η απουσία αποτελεσματικής ρύθμισης και εποπτείας των αγορών έχει εκτινάξει το κόστος διαβίωσης και έχει οξύνει τις κοινωνικές (αλλά και περιφερειακές) ανισότητες.

Υπάρχουν ευρωπαϊκές απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα θέματα;

Στο δημόσιο διάλογο κατατίθενται προτάσεις οι οποίες ωστόσο ελάχιστα συζητούνται στη χώρα μας, όπου τις περισσότερες φορές την ουσία επισκιάζει η “τρέχουσα επικαιρότητα”.

Μία ενδιαφέρουσα πρόταση ως προς την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντάχθηκε προσφάτως από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η “έκθεση Λεττα” περιλαμβάνει προτάσεις για τον μετασχηματισμό της ενιαίας αγοράς της ΕΕ η οποία συνοψίζεται στο συμπέρασμα «περισσότερη Ευρώπη, λιγότερα τείχη ανάμεσα στα κράτη μέλη».

Η έκθεση Λέτα προτείνει διεύρυνση της ενιαίας αγοράς στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στην αμυντική βιομηχανία και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά και την εισαγωγή ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικά, όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα, ο Ενρίκο Λέτα εστιάζει στην ανάγκη σημαντικών επενδύσεων στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στα δίκτυα υποδομής της Ευρώπης. Όπως σημειώνει η έκθεση, απαιτούνται παρεμβάσεις από την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς έως τη δημιουργία μιας υποδομής υδρογόνου. Αυτό θα επιτρέψει τη μεγιστοποίηση του δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ευρώπης, την εξασφάλιση ασφαλούς και πιο προσιτής ενέργειας και τη διεύρυνση των επιλογών ενεργειακού εφοδιασμού για τη βιομηχανία. Εάν υλοποιηθούν οι προτάσεις αυτές το κόστος της ενέργειας μεσοπρόθεσμα θα μειωθεί σημαντικά.

Την εκπόνηση αντίστοιχης έκθεσης ως προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας ανέθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον τέως πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο Ντράγκι προ ημερών παρουσίασε ένα περίγραμμα των προτάσεων του, εστιάζοντάς στο ότι σε μια περίοδο που ΗΠΑ και Κίνα παίζουν χωρίς κανόνες στη διεθνή οικονομία, η Ευρώπη όχι μόνον δεν τους ανταγωνίζεται, αλλά έχει βρεθεί σε μια εσωτερική περιδίνηση με κάθε μια χώρα της ΕΕ να ανταγωνίζεται την άλλη.

Ο Ντράγκι υπογράμμισε πως στην ΕΕ μας λείπει μια στρατηγική για το πώς θα θωρακίσουμε τις παραδοσιακές μας βιομηχανίες από ένα παγκόσμιο πεδίο ανταγωνισμού, που είναι άνισο γιατί υπάρχουν ασυμμετρίες στους κανονισμούς, στις επιδοτήσεις και τις εμπορικές πολιτικές. Σύμφωνα με τον Ιταλό τεχνοκράτη, για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί πρέπει η ΕΕ να στηρίζεται σε ανεξάρτητα ενεργειακά συστήματα απαλλαγμένα από εκπομπές άνθρακα, σε ένα ολοκληρωμένο και επαρκές αμυντικό σύστημα για την ΕΕ, στην εγχώρια παραγωγή στους πιο καινοτόμους και ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς και σε μια ηγετική θέση στην υπερπροηγμένη τεχνολογία και την ψηφιακή καινοτομία που βρίσκεται κοντά στην παραγωγική μας βάση.

Ως παράδειγμα ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ έφερε τις τηλεπικοινωνίες, όπου αν και η ΕΕ διαθέτει μια αγορά περίπου 450 εκατομμυρίων καταναλωτών, οι κατά κεφαλήν επενδύσεις είναι οι μισές από αυτές στις ΗΠΑ, με την υστέρηση στην ανάπτυξη του 5G και των οπτικών ινών να είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τον Ντράγκι για να δημιουργήσουμε περισσότερες επενδύσεις πρέπει να εξορθολογήσουμε και να εναρμονίσουμε περαιτέρω τους κανονισμούς τηλεπικοινωνιών στα κράτη-μέλη και να υποστηρίξουμε, όχι να παρεμποδίσουμε, την ενοποίηση.

Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος των συστάσεων Ντράγκι αφορά στην εξασφάλιση εξειδικευμένων εργαζομένων. Σήμερα στην ΕΕ, το 75% των επιχειρήσεων αναφέρουν δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες, ενώ 28 επαγγέλματα που αντιπροσωπεύουν το 14% του συνολικού εργατικού δυναμικού της ΕΕ έχουν σήμερα ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Δεδομένης της γήρανση των κοινωνιών και δεδομένης της λιγότερο ευνοϊκής στάσης εντός της ΕΕ απέναντι στη μετανάστευση, ο Ντράγκι υποστηρίζει πως θα πρέπει να βρούμε αυτές τις δεξιότητες εσωτερικά. Και αυτή είναι μια κομβική συζήτηση που επιβάλει εκτενή συνεργασία εντός της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα αμέσως επόμενα χρόνια θα γίνει ο χώρος διαβούλευσης και συναπόφασης όλων αυτών των κρίσιμων για το μέλλον της Ελλάδος και της Ευρώπης πολιτικών. Για αυτό το λόγο η κάλπη της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμη: Δεν κρίνει (μόνο) εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων, αλλά τον μέλλον των επόμενων γενιών.

* Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σεισμός στην Κεφαλονιά
Μητσοτάκης από Χίο: Η πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο των ευρωεκλογών
Chevron Right