Μια πρωτότυπη θεωρία ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετώντας πολιτικά τον Στέφανο Κασσελάκη στην «Άκρα Αριστερά» ενώ την ίδια ώρα έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο στη Τζόρτζια Μελόνι χαρακτηρίζοντάς την ως υπεύθυνη δύναμη.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνθέσεις που χρειάζεται η Ευρώπη. «Δεν μπορεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μόνο του. Και στο παρελθόν η σύνθεση αυτή προήλθε μέσα από τη συνεργασία των κεντροδεξιών δυνάμεων, των σοσιαλιστών, των φιλελευθέρων. Είναι πολύ πιθανό να ξαναπροκύψει μία αντίστοιχη τέτοια ευρεία συμμαχία και νομίζω ότι θα ήταν καλό για την Ευρώπη αν αυτό γίνει», όπως σημείωσε, για να προσθέσει ευθύς αμέσως:
«Προσέξτε, σε αυτή τη συμμαχία δεν ενέταξα την Αριστερά, η οποία είναι το άλλο άκρο της Ακροδεξιάς. Είναι η Ακροαριστερά στο Κοινοβούλιο, στην οποία εντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλά το λέω για να ξέρουν οι πολίτες που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενταγμένος -απάντησε, εξάλλου, και ο κ. Κασσελάκης, νομίζω τον ρωτήσατε…».
Ερωτηθείς γιατί ο ίδιος ονομάζει την ομάδα αυτή ως ακραία απάντησε: «Γιατί κανείς δεν συνομιλεί μαζί της. Δεν είναι μέρος των αποφάσεων, θεωρείται άκρα. Όπως θεωρείται το κόμμα του ID ακραίο δεξιό κόμμα, έτσι και η Αριστερά θεωρείται άκρο. Δεν συνομιλεί κανείς ουσιαστικά με την Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσε, εντάσσοντας τον Στ. Κασσελάκη στα… άκρα.
Μάλιστα, χωρίς να ερωτηθεί, έπλεξε το εγκώμιο στη Τζόρτζια Μελόνι. «Η κυρία Meloni έχει ένα συγκεκριμένο ιστορικό. Έχει πορευθεί, όμως, κι αυτό είναι κοινός τόπος, θα έλεγα, και πολλών ηγετών Σοσιαλιστών, ότι έχει πορευθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
«Εγώ δεν ξέρω πώς θα καταλήξουν οι συσχετισμοί την επόμενη μέρα, αλλά θα έλεγα ότι είναι πολύ πιθανό να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να έχουμε μία συμμαχία των τριών δυνάμεων οι οποίες διαμόρφωσαν την πλειοψηφία και στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο».
Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει το ακροδεξιό κοινό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μία πολιτική αυστηρής φύλαξης των συνόρων.
Προειδοποίηση στη Βόρεια Μακεδονία
Κληθείς να σχολιάσει την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα θέσει θέμα στο ΝΑΤΟ, στη συνεδρίαση για τα 75 χρόνια της Συμμαχίας στις αρχές Ιουλίου, αλλά εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο να γίνει.
Επανέλαβε το μήνυμα απέναντι στον εντολοδόχο πρωθυπουργό της γείτονος «να κάνει κατηγορηματική δήλωση όταν αναλάβει και επίσημα πρωθυπουργός ότι σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών. Διαφορετικά το μόνο το οποίο θα μπορέσει να πετύχει είναι να έχει μια πολύ δυσάρεστη πρώτη εμπειρία όταν θα βρεθούμε όλοι μαζί στην Ουάσιγκτον» είπε.
Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα υποστήριξε πως μετά από «τρία χρόνια στα κόκκινα», «το καλοκαίρι του 2020 φτάσαμε πολύ κοντά. Συνεχίζουμε. Ποια είναι τα θετικά αυτής της προόδου; Δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις, αλλά στο πεδίο ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν εκδηλώνεται, τουλάχιστον όσον αφορά τον εναέριο χώρο μας. Συνεργαζόμαστε καλύτερα στα θέματα της μετανάστευσης. Κάναμε τη συμφωνία για τη βίζα, αλλά δεν έχω καμία αυταπάτη ότι ο πυρήνας των τουρκικών αναθεωρητικών απόψεων δεν αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη» σημείωσε.
«Δεν έχουμε αλλάξει θέση. Η Τουρκία είναι αυτή η οποία προσαρμόστηκε σε μια νέα πραγματικότητα, στην οποία η Ελλάδα οικοδόμησε ισχυρές συμμαχίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί ποια η πρόοδος, η οποία πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Ελλάδας, της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αυτό είναι μια κατάκτηση της ελληνικής πολιτικής Και το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου όπως βλέπετε πια η Ελλάδα μπορεί πια να έχει ένα τακτικό, στρατηγικό θα έλεγα, πλεονέκτημα στους εξοπλισμούς που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η αναφορά στις τράπεζες και την τραγωδία στα Τέμπη
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τις τράπεζες, καθώς υποστήριξε ότι καμία χώρα δεν τις φορολόγησε εκτός από την Ιταλία, που το προσπάθησε αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφαση.
Αναγνώρισε, πάντως, πως οι προμήθειες είναι πολύ υψηλές και πως ορισμένες τραπεζικές πρακτικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καταχρηστικές. Ωστόσο, παρέπεμψε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, λέγοντας ότι είναι δική της δουλειά να επιληφθεί του θέματος.
Σε ό,τι αφορά το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη επανέλαβε πως όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών «είναι βαθιά προσβλητικά» και πως εργαλειοποιεί τον πόνο των συγγενών. Εάν κάποιο κόμμα καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής η Βουλή θα τη συζητήσει αμέσως, σημείωσε.
Αναφορικά με την ακρίβεια, έκανε για πολλοστή φορά λόγο για ευρωπαϊκό φαινόμενο επιμένοντας στην άρνηση μείωση του ΦΠΑ, μιλώντας εκ νέου για «μεγάλο δημοσιονομικό κόστος».
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Αγωνιά να συνεχίσει το καταστροφικό έργο
Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασε τη συνέντευξη του πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι φάνηκε η ξεδίπλωσε την «αγωνία» του να συνεχίσει το καταστροφικό έργο, που υλοποιεί η κυβέρνησή του εδώ και πέντε χρόνια.
«Ο αρχηγός της ΝΔ ζήτησε ισχυροποίηση του κόμματός του στην αναμέτρηση των Ευρωεκλογών για να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιάσει, όπως είπε. Αυτό όμως που δεν είπε στην ελληνική κοινωνία ο κ. Μητσοτάκης, είναι πως οι συγκεκριμένες “μεταρρυθμίσεις” περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, και τα εξής: πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας, συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, συγκάλυψη των υποκλοπών, διατήρηση των υπερκερδών για τις τράπεζες και τα ολιγοπώλια, διαιώνιση της ακρίβειας και ούτω καθεξής» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Η Κουμουνδούρου εκτιμά πως «οι πολίτες δεν πείθονται από τις συκοφαντίες και τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και την Κυριακή το μήνυμα που θα στείλουν θα είναι σαφές: καλύτερη ζωή εδώ και τώρα».