Πολιτική

Γιούνκερ: Οι Έλληνες έχουν υποφέρει – Έχουν πολλούς λόγους να είναι περήφανοι

Συνέντευξη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ αυτήν την απαίσια περίοδο. Η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τα μέτρα λιτότητας και το μνημόνιο που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα γυρίζει επιτέλους σελίδα στην κρίση χρέους της, με το τέλος του συστήματος Ενισχυμένης Εποπτείας, που έχει τεθεί σε εφαρμογή για να επιτρέψει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να παρακολουθούν τα βιβλία της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει το Euronews, όταν πριν από 12 χρόνια η Αθήνα είπε ότι ίσως χρειαστεί να χρεοκοπήσει για το χρέος της, η κρίση που ακολούθησε συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση στον πυρήνα της.

Για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρείχαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε έκτακτη χρηματοδότηση – αλλά αυτό δεν δόθηκε δωρεάν.

Οι πιστωτές ζήτησαν από την Αθήνα να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της φτώχειας.

Η οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών κατά το ένα τρίτο και τα ποσοστά ανεργίας εκτινάχθηκαν σχεδόν στο 30%.

Τα μέτρα ήταν πολύ αυστηρά

Τώρα, ορισμένοι ηγέτες παραδέχονται ότι ήταν πολύ σκληροί με την Ελλάδα, η οποία τελικά τα κατάφερε.

«Οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες έχουν πολλούς, πολλούς λόγους να είναι περήφανοι», λέει ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Επειδή έχουν υποφέρει πολύ αυτήν την απαίσια περίοδο. Η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία ήταν πολύ σκληρά».

Ο Γιούνκερ μίλησε στην Έφη Κουτσοκώστα του Euronews στο Global Conversation. Και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας της εποχής προχώρησε παραπέρα, λέγοντας ότι η προσέγγιση της ΕΕ με γνώμονα τη λιτότητα έχει τροφοδοτήσει τα σημερινά λαϊκιστικά κινήματα.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη ήταν πίσω από την καμπύλη», λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ήταν ο τελευταίος Έλληνας υπουργός Οικονομικών της εποχής της διάσωσης.

«Νομίζω ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια πραγματική απειλή για την ΕΕ, η οποία είναι αυτή η απόκλιση στην τύχη των οικονομιών μεταξύ της Βόρειας Ευρώπης και της Νότιας Ευρώπης. Αν θέλετε να κατανοήσετε τη Χρυσή Αυγή, αν θέλετε να κατανοήσετε την άνοδο της νέας δεξιάς, τότε οι οικονομικές πολιτικές που οδηγούν στην ανισότητα, που περιορίζουν τις δημόσιες υπηρεσίες, την πρόσβαση που έχουν οι άνθρωποι στην υγεία, στις μεταφορές και στην εκπαίδευση είναι μέρος της απάντησης».

Επιστροφή στην κανονικότητα

Αλλά ο σημερινός επικεφαλής της ελληνικής οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζει μια πιο αισιόδοξη εικόνα για τις προοπτικές της χώρας τώρα.

«Επιστρέφουμε στην κανονικότητα για πρώτη φορά από το 2010», είπε στο Euronews. «Αυτό θα έχει θετικές, άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Βελτιώνουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές. Ενισχύουμε τις προϋποθέσεις για υψηλότερη και πιο ισχυρή και εύρωστη οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να προσελκύσουμε πολύ περισσότερες επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Παράδεισος των Κυριών: Έφτασε η στιγμή της πρεμιέρας
Ούρλιαζε στο κέντρο της Αθήνας - Την έσερναν με αυτοκίνητο για να πάρουν το κινητό (βίντεο)
Chevron Right